Ειδήσεις

Δωρεάν εξέταση για μελάνωμα στον Άγιο Νικόλαο

Δωρεάν εξέταση για σπίλους (ελιές), σε όσους το επιθυμούν, προσφέρει το Δερματολογικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, στα πλαίσια της ενημέρωσης αλλά και της κοινωνικής του προσφοράς κατά την διάρκεια της "Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος", η οποία φέτος έχει οριστεί 27-31 Μαΐου, με αφορμή την "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μελανώματος".


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 28413 43606 προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν εξέταση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και έως τις 31 Μαΐου.

Η "Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος" οργανώνεται από το 2000 και κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας (EADV) σε 30 χώρες της Ευρώπης.

Εμφανίζεται συχνότερα

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Η τρύπα του όζοντος, οι περιβαλλοντικές μεταβολές και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων μελανώματος που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος (βασικοκυτταρικοί, ακανθοκυτταρικοί κ.ά) δεν θεωρούνται γενικά πολύ επικίνδυνοι και θεραπεύονται εύκολα χειρουργικά ή με διάφορα φάρμακα που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα. Εξαίρεση αποτελεί ο κακοήθης σπίλος (σπίλος- ελιά) που ονομάζεται μελάνωμα.

Το μελάνωμα προέρχεται από μελανινοκύτταρα του δέρματος, τα οποία βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας και παράγουν μελανίνη, τη χρωστική που προσδίδει το φυσικό χρώμα του δέρματος.

Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.


Έχει τεράστια σημασία η αναγνώριση των πρώιμων σημείων του μελανώματος τα οποία πρέπει αμέσως να αποσπούν την προσοχή του εξειδικευμένου ιατρού.

Ο καρκίνος του δέρματος, αν ανιχνευθεί στα πρώτα του στάδια, είναι ένας από τους λίγους καρκίνους που θεραπεύεται πλήρως.

Σχόλια