default-image

Γιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος και να αδυνατίσω; - Τι πρέπει να κάνω;

Υγεία
Γιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος και να αδυνατίσω; - Τι πρέπει να κάνω;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πρέπει να κάνω για να απαλλαγώ από τα παραπανίσια κιλά

«Γιατί δεν χάνω κιλά;» «Κάνω δίαιτα και δεν αδυνατίζω» - Μήπως το έχετε ξανακούσει; Κάνουμε τα πάντα σωστά αλλά η δίαιτα δεν λειτουργεί. Δεν τρώμε πολύ, αλλά βάζουμε βάρος. Φταίει η διατροφή που ακολουθούμε; Ο μεταβολισμός είναι πολύ αργός; Η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι πιθανόν όχι.

Ανεξάρτητα από το ποια δίαιτα ή τι πρόγραμμα γυμναστικής ακολουθούμε, το μυστικό της επιτυχίας απώλειας βάρους είναι η εύρεση της σωστής ενεργειακής ισορροπίας.  Χάνουμε κιλά όταν καίμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που παίρνουμε. Αλλά είναι πιο περίπλοκο από ό, τι ακούγεται. 

Γράφει η Dr Φιλίτσα Σουγιουλτζόγλου

Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τόσο τις θερμίδες που προσλαμβάνονται όσο και τις θερμίδες που καίγονται. Και είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχουν θαύματα σε αυτό: Άνθρωποι που προσλαμβάνουν 3000 θερμίδες τη μέρα, καταναλώνουν 1500 και μένουν αδύνατοι, δεν υπάρχουν.

Δυσκοιλιότητα: 10 τροφές φάρμακο

Λόγοι για τους οποίους μια δίαιτα δεν λειτουργεί

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το ημερήσιο ισοζύγιο των θερμίδων. Οποιοσδήποτε από αυτούς μπορεί να είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος. Ο οργανισμός κινητοποιεί το αποθηκευμένο λίπος όταν δεν έχει άλλη πηγή ενέργειας. Πιθανότατα, το πρόβλημα είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων. Αξιολογούμε κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά.

Πείνα. Η αίσθηση της πείνας είναι ο πιο προφανής λόγος που τρώμε. Μπορεί να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής που είναι αρκετά αυστηρό για μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τσιμπάμε ενδιάμεσα. Μπορεί τα τσιμπολογήματα αυτά να είναι υγιεινές τροφές (αμύγδαλα, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης.)

Όμως προστίθενται στις θερμίδες που παίρνουμε. Για να μην πεινάμε πρέπει τα γεύματα να περιέχουν αρκετές πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αβγά, όσπρια) και φυτικές ίνες (προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά). Αυτές οι τροφές δίνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Οι αιτίες πολλές

Η πλήξη. Είναι συνηθισμένος λόγος για τον οποίο τρώμε χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε. Μασουλάμε σπόρια ή κριτσίνια ή πατατάκια όταν βαριόμαστε. Και φυσικά δεν συνειδητοποιούμε πόσο τρώμε γιατί τρώμε μηχανικά. Τουλάχιστον ας προτιμήσουμε πικάντικα τραγανά ρεβίθια.

Τροφές χαμηλού λίπους. Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά λιπαρά περιέχουν περισσότερες θερμίδες. Αλλά πολλές φορές αυτά τα τρόφιμα είναι πιο ικανοποιητικά από τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα που  πιθανόν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο παραπάνω στη σαλάτα μας ή λίγο αβοκάντο στο ψωμί μας  όπως στο ανοικτό σάντουιτς με αβοκάντο και αβγό ποσέ αλλά πάντα με μέτρο.

Συχνότητα γευμάτων. Τα μικρά και συχνά γεύματα μπορεί να βοηθούν να μην πεινάσουμε υπερβολικά στο επόμενο γεύμα. Τα συχνά όμως γεύματα αυξάνουν τις πιθανότητές σας να καταναλώσουμε πολλές θερμίδες. Εάν τρώμε 2-3 μεγάλα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και σνακ ενδιάμεσα, θέλει πολύ προσοχή μήπως τελικά τρώμε περισσότερες θερμίδες από τις απαραίτητες. Περισσότερες πληροφορίες για το πόσο συχνά ή τι ώρα πρέπει να τρώμε εδώ.

Στρες. Πολλοί από εμάς διαχειρίζονται τα συναισθήματα με φαγητό. Το φαγητό παρέχει παρηγοριά, συχνά μας δίνει την αίσθηση του ελέγχου και αποτελεί πηγή απόλαυσης. Αλλά αυτές οι θερμίδες προστίθενται. Αν τελικά αυτό που νιώθουμε είναι συναισθηματική πείνα, υπάρχουν υγιείς εναλλακτικές λύσεις για μείωση άγχους. Γιόγκα, άσκηση , συζήτηση με φίλους και την οικογένειά, μουσική, βόλτα με τον σκύλο. Επιλέγουμε τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση.

Κόπωση. Τι κάνουμε όταν το απόγευμα αισθανόμαστε κουρασμένοι, χωρίς ενέργεια; Τρώμε γλυκό… Μήπως θα ήταν καλύτερο να προλάβουμε την εξάντληση με 20΄μεσημεριανή σιέστα;

Και μην ξεχνάμε

Μέγεθος μερίδας. Σχεδόν όλοι μας κάνουμε λάθη στο μέγεθος της μερίδας. Δεν μπορεί να τρώει την ίδια μερίδα ένας 16χρονος έφηβος, η μητέρα του στην κλιμακτήριο και ο πατέρας του που κάνει καθιστική ζωή. Η μερίδα εστιατορίου δεν είναι κατάλληλη για όλους και για όλες τις περιστάσεις.

Επιλογές τροφίμων. Πολλοί πέφτουν θύματα της υπερπληροφόρησης. Δηλαδή καταναλώνουν πάρα πολλές θερμίδες από τρόφιμα που προβάλλονται ότι είναι υγιεινά. Τα αβοκάντο, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά. Αλλά ένα αβοκάντο μπορεί να έχει 300 θερμίδες ή και παραπάνω, οπότε θα πρέπει να καταναλωθεί με μέτρο. Μπάρες δημητριακών υπάρχουν πολλές, και αρκετές έχουν πολλή ζάχαρη, μέλι, λιπαρά και τελικά πολλές θερμίδες. Μήπως αντί να φάμε μια μπάρα δημητριακών 350 θερμίδων μπορούσαμε να φάμε ένα ελαφρύ γεύμα; Ή μια μπάρα καρύδας χωρίς ζάχαρη σπιτική; Θυμηθείτε ότι κάθε τρόφιμο που καταναλώνεται υπερβολικά θα προκαλέσει αύξηση βάρους – δεν έχει σημασία πόσο υγιεινό είναι.

Πολύ έντονη άσκηση. Το πιστεύετε ή όχι, αλλά η προπόνηση σας μπορεί να είναι ο λόγος που δεν χάνετε βάρος. Η άσκηση πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις δυνατότητες κάθε ασκούμενου και να μην τον εξαντλεί. Αλλιώς θα αναζητεί ενέργεια σε.. σοκολάτες μετά την άσκηση.

Κίνηση. Αν κάνουμε έντονη γυμναστική 3 ώρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας τις περνάμε στην καρέκλα, δεν κάνουμε κάτι.  Η κίνηση πρέπει να είναι συνεχής. Ας ανεβούμε με τις σκάλες, ας κουβαλήσουμε καμιά σακούλα από το σούπερ μάρκετ. Όλα προσθέτουν.

Κούραση. Ο καλός, ήρεμος και βαθύς ύπνος βοηθάει στον μεταβολισμό. Επίσης βοηθάει στον μεταβολισμό. να κοιμόμαστε νωρίς και να ξυπνάμε νωρίς, δηλαδή να ακολουθούμε τον κιρκάδιο ρυθμό. Ο κιρκάδιος ρυθμός αφορά την έκκριση των ορμονών που ακολουθεί τις εναλλαγές μέρας και νύχτας.

Ιατρικοί λόγοι. Υποθυρεοειδισμός, πολυκυστικές ωοθήκες, προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, φάρμακα, κλιμακτήριος μπορεί να επηρεάσουν την απώλεια βάρους. Ο θεράπων ιατρός θα διαγνώσει και θα λύσει το πρόβλημα.

Σύνθεση σώματος. Ο μυς καίει περισσότερες θερμίδες από το λίπος. Επομένως δεν κοιτάμε μόνο τη ζυγαριά αλλά και τη μυϊκή μας μάζα. Η γυμναστική με βάρη, λάστιχα και αντιστάσεις βοηθάει στην ενίσχυση του μεταβολισμού μέσω της αύξησης της μυϊκής μάζας. Επίσης βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Καθιστική δουλειά. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε δουλειά αλλά μπορούμε να πηγαίνουμε στη δουλειά με τα πόδια. Μπορούμε να ανεβοκατεβαίνουμε τις σκάλες με τα πόδια και … να μην τσιμπολογάμε μπισκοτάκια και τυροπιτάκια στη δουλειά. Σε πολλούς εργασιακούς χώρους επίσης υπάρχουν πολλά “κεράσματα”. Κανένας δεν θα παρεξηγηθεί αν πούμε και ένα όχι. Αν κερνάμε εμείς διαλέγουμε σοκολατάκια χωρίς ζάχαρη.

Επομένως την επόμενη φορά που θα γεμίσουμε το πιάτο μας ή θα πάμε στο γυμναστήριο ας αξιολογήσουμε αντικειμενικά την ενεργειακή ισορροπία: τι παίρνουμε και τι καίμε.

Πηγή: icooktoheal.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News