Γιατί φεύγουν οι γιατροί από το Βενιζέλειο (βίντεο)

Κρήτη
Γιατί φεύγουν οι γιατροί από το Βενιζέλειο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» από τον διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής για τη δημόσια υγεία - «Έμπειροι γιατροί εγκαταλείπουν το Δημόσιο αναζητώντας καλύτερες απολαβές στον ιδιωτικό τομέα»

«Δολοφονικά» πλήγματα δέχεται το Βενιζέλειο, με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού να είναι πλέον εμφανής, υποστήριξε στην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο» ο διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Βενιζελείου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, Γρηγόρης Πασπάτης. Ο κ. Πασπάτης υποστήριξε πως πολλοί ιατροί του δημόσιου τομέα μεταστρέφονται στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της υπερεντατικοποίησης εργασίας και των χαμηλών απολαβών του ΕΣΥ. Μεταξύ άλλων, ο εγνωσμένου κύρους γιατρός υποστήριξε δημόσια πως η Ελλάδα οφείλει να έχει ως “σπονδυλική στήλη” το δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Ειδικότερα, ο Γρηγόρης Πασπάτης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, όπου παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης γύρω από μια μεγάλη γκάμα θεμάτων. 

Ο κ. Πασπάτης μίλησε ανοιχτά για τον χώρο της δημόσιας υγείας, κάνοντας σαφές πως ο μέσος Ηρακλειώτης απολαμβάνει ένα αρκετό καλό επίπεδο υγείας, ενώ η κατάσταση σε επίπεδο νοσοκομειακού χάρτη του νησιού είναι αντιθετική, με την έννοια πως τα νοσοκομειακά ιδρύματα του Ηρακλείου και των Χανίων είναι ισχυρά και καλά, ενώ τα νοσοκομεία των νομών Λασιθίου και Ρεθύμνου βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

«Την υγεία την οποία απολαμβάνει εδώ και δεκαπέντε-είκοσι χρόνια ο μέσος Ηρακλειώτης την απολαμβάνει ο μέσος πλούσιος κάτοικος των Αθηνών. Αναφέρομαι στο δημόσιο Σύστημα Υγείας της Κρήτης. Το υγειονομικό επίπεδο της Κρήτης, και κυρίως του νομού Ηρακλείου με δύο μεγάλα νοσοκομεία, έχει μεγάλη διαφορά από τις μεγάλες περιφέρειες της Ελλάδας, εξαιρουμένης της Αττικής, με την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις. Ποια είναι η γεωγραφία των νοσοκομείων της Κρήτης; Ένα ΠΑΓΝΗ ισχυρό, ένα Βενιζέλειο ισχυρό, ένα νοσοκομείο Χανίων καλό... Το νοσοκομείο του Ρεθύμνου και τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου “δυσκολεύονται”. Αυτή τη στιγμή, το ΠΑΓΝΗ παραμένει ισχυρό γιατί είναι πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν ισχυρότερα οικονομικά κίνητρα από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Είχαν περισσότερες απολαβές. Είχαν τη δυνατότητα άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος και οπωσδήποτε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο είναι πιο θελκτικό για τους νέους συναδέλφους να κάνουν ειδικότητα. Υπάρχει ορθή πολιτική από όλες τις κυβερνήσεις να στηρίξουν το ΠΑΓΝΗ γιατί είναι ο “βράχος”. Στηριζόταν όμως πάντα και το Βενιζέλειο, το οποίο ήταν ένα εξαιρετικά καλό περιφερειακό νοσοκομείο του ΕΣΥ. Και το Βενιζέλειο σε πολλά τμήματα ανταγωνίζεται το ΠΑΓΝΗ επί ίσοις όροις», σημείωσε.

Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής Λευτέρης Συμβουλάκης έθεσε το ερώτημα τι συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή στο Βενιζέλειο, με τον κ. Πασπάτη να θίγει τα κακώς κείμενα και να προβαίνει στην εκτίμηση πως, εάν συνεχιστεί η ισχύουσα κατάσταση, το δημόσιο Σύστημα Υγείας θα αποδυναμωθεί.

«Το Βενιζέλειο δέχεται τη δεδομένη στιγμή “δολοφονικά” πλήγματα. Φεύγουν έμπειροι γιατροί γιατί έχουν καλύτερες απολαβές με λιγότερες ώρες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει έλλειψη διάθεσης εκ μέρους των νέων συναδέλφων. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο νοσοκομείο. Υπάρχει οικονομική δυστοκία στο Βενιζέλειο, όπως υπάρχει στο ΕΣΥ. Τα περισσότερα νομαρχιακά νοσοκομεία παρουσιάζουν οικονομική δυστοκία. Το Βενιζέλειο θα χάσει τη δύναμή του εάν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις. Και όταν μιλάω για το Βενιζέλειο, αναφέρομαι και στα όμορα νοσοκομεία. Χάνει τη δυναμική του όχι γιατί υπάρχει έλλειψη χρημάτων ή υποδομών... Μια κυβέρνηση μπορεί να είναι αποφασισμένη να δώσει. Το ζήτημα ποιο είναι; Και θέσεις να προκηρυχτούν, δεν υπάρχουν γιατροί για να έρθουν. Και πολλές φορές η “χημεία” των ιατρών που θα έρθουν δεν είναι ανάλογη των αναγκών του νοσοκομείου. Έχουν φύγει αυτή τη στιγμή 7-8 έμπειροι γιατροί τους τελευταίους έξι μήνες, για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, θα έχουμε μεταφορά των ιατρικών δυνάμεων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο που γίνεται, αποδυναμώνεται πλήρως το νοσοκομείο και ως προς την παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών προς τον πολίτη, αλλά και ως προς τον εκπαιδευτικό ρόλο που έχει το Βενιζέλειο. Αυτή τη στιγμή, νοσοκομεία όπως το Βενιζέλειο δίνουν ειδικότητες και εκπαιδεύουν νέους γιατρούς», είπε ο κ. Πασπάτης.

Είναι ελληνικό φαινόμενο, όμως, οι ελλείψεις γιατρών; Απαντώντας ο κ. Πασπάτης αναφέρει ότι «παντού υπάρχουν ελλείψεις γιατρών, αλλά τώρα βιώνουμε το πρόβλημα της δεκαετίας. Απουσιάζουν οι γιατροί που χάσαμε. Και πιο συγκεκριμένα η γενιά που χάσαμε. Οι γιατροί που έφυγαν στο εξωτερικό (αυτοί οι 8) ήταν γιατροί με επάρκεια».

«Η Ελλάδα είναι φτωχή χώρα. Δεν είμαστε πλούσια χώρα. Και δε γίνεται μια χώρα σαν την Ελλάδα να μην έχει ως “σπονδυλική στήλη” του συστήματος το δημόσιο σύστημα», επισήμανε.

Επίσης υποστήριξε πως η όποια κυβέρνηση οφείλει να προασπίζει σαν κόρη οφθαλμού τα νοσοκομεία.

«Είκοσι νοσοκομεία της Ελλάδας κρατούν το 90% της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και μέσω των ΤΕΠ κρατάνε και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Είναι υποχρέωση λοιπόν της συντεταγμένης Πολιτείας, είτε κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Ν.Δ., να στηρίξει τα νοσοκομεία, γιατί αυτά τα νοσοκομεία θα μεταλαμπαδεύσουν ιατρικές γνώσεις. Στο ΠΑΓΝΗ δεν καταγράφεται κάτι παρόμοιο, αλλά τα άλλα νοσοκομεία της Κρήτης βρίσκονταν ήδη σε δύσκολη κατάσταση», κατέληξε.

Έκλεισαν τα φώτα ΠΑΓΝΗ!

Την ίδια στιγμή που το Βενιζέλειο αντιμετωπίζει απώλειες ιατρών, ένα “μυστικό” σχέδιο σε μια σειρά παρεμβάσεων, κόντρα στη δέσμευσή της προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, φαίνεται πως υλοποιεί η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κρήτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς, την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος εν γένει.

Όπως είχε αποκαλύψει το neakriti.gr, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να διαχειριστεί τις παρενέργειες της ενεργειακής κρίσης, έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων, όπως παραδείγματος χάριν στη μείωση των ωρών της θέρμανσης και του φωτισμού. Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε το neakriti.gr, στην αρχική της πρόθεση η διοίκηση γνωστοποίησε πως τα καλοριφέρ θα παρέμεναν κλειστά από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ προβλεπόταν και η απενεργοποίηση φωτισμού στα μπαλκόνια όλων των κτηρίων (δωμάτια κλινικών), σε όλους τους εσωτερικούς διαδρόμους, στις κλινικές και στα γραφεία, όταν και όπου αυτό είναι εφικτό.

Ωστόσο, μετά από την αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου από το neakriti.gr και τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε, η διοίκηση του νοσοκομείου αναδιπλώθηκε, γνωστοποιώντας ότι πρόκειται για δοκιμαστική περίοδο.

Ειδικότερα, δόθηκε στη δημοσιότητα νέα απόφαση από τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου πως τα μέτρα δεν αφορούσαν όλη τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά μια δοκιμαστική περίοδο από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 28 Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι η αρχική απόφαση της διοίκησης στις 30 Σεπτεμβρίου έκανε λόγο για μέτρα όλο τον χειμώνα!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου Δημήτρη Βρύσαλη, μέχρι και σήμερα εντοπίζονται σβηστά φώτα και κλειστά καλοριφέρ σε κάποιες κλινικές. Όπως είπε, φώτα σε χώρο του νοσοκομείου ήταν σβηστά, με αποτέλεσμα την πτώση ενός ηλικιωμένου ασθενούς, ενώ τα καλοριφέρ έκλεισαν στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κι όλα αυτά, όπως σημειώνει, όχι ελέω της ενεργειακής κρίσης μόνο, αλλά και εν μέσω της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Υγεία, το οποίο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Πέρασε με 156 «ναι» το νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία

Υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία. Συγκεκριμένα, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε, με το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας να διαμορφώνεται ως εξής: 156 «ναι» και 141 «όχι». Να σημειωθεί ότι υπήρξαν και τρεις απόντες.

Είναι άξιο αναφοράς πως η συζήτηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντός Βουλής, αλλά και εν μέσω διαδηλώσεων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία εκτός Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν αίτημα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου, όσο και επί των επίμαχων άρθρων 7 και 10, που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με μερική απασχόληση.

Κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα είχε πει ότι ο στόχος ενός Συστήματος Υγείας δεν είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, αλλά ασφαλείς υπηρεσίες. Η κ. Γκάγκα είπε ότι το σύστημα φυλλοροεί εδώ και χρόνια και η απάντηση δεν είναι ο μισθός των 2.000 ευρώ για τους γιατρούς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δώσαμε 2.000 ευρώ αφορολόγητα και ήρθαν ελάχιστοι. Δεν είναι το οικονομικό το πρώτο κίνητρο, αλλά η εξειδίκευση εργασίας, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια που μπορεί να έχει ένας γιατρός», είπε η κ. Γκάγκα, αναφερόμενη στη δυνατότητα που δίδεται στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο έως δύο απογεύματα την εβδομάδα.

Η κ. Γκάγκα, που κάλεσε όλες τις δυνάμεις να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, είπε ότι ακόμα και εάν δεν το πράξουν «το νομοσχέδιο θα περάσει, και θα είναι καλό για την κοινωνία». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι και πάλι του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα συνεχίσει με συνέπεια και με σταθερότητα να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, σε κάθε γιατρό και κάθε εργαζόμενο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Είναι άξιο αναφοράς πως στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ προβλέπεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος.

Οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία θα έχουν τη δυνατότητα - υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις - να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας (συνεργασία με ιατρικά κέντρα, ιδιωτικά ιατρεία κ.λπ.), ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικό ιατρείο).

Παράλληλα, επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του ΑΕΙ.

Επίσης, ενισχύεται και προάγεται η Επείγουσα Ιατρική μέσω της σύστασης αυτοδύναμων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και σε άλλα νοσοκομεία, εκτός από αυτά για τα οποία ήδη προβλέπεται, και θεσπίζεται ειδικό επίδομα για γιατρούς που υπηρετούν σε ΤΕΠ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News