Υγεία

Τηγανιτές πατάτες: Πώς να τις μαγειρέψεις για να μην είναι «καρκινογόνες»

Δείτε πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι οι πατάτες σας δεν περιέχουν το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο

Πρόσφατα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνέστησε να μην καταναλώνονται παρατηγανισμένες και ξεροψημένες τηγανητές πατάτες, καθώς είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερα επίπεδα του επικίνδυνου χημικού συστατικού ακρυλαμιδίου, που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο η πρόσληψη σε ακρυλαμίδιο.

Πρόκειται για χημική ουσία που αναπτύσσεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα και σχηματίζεται από μια χημική αντίδραση των σακχάρων με ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη.

Πώς θα εξασφαλίζετε ότι οι πατάτες σας δεν περιέχουν το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο:

Τηγανίζετε πάντα με ελαιόλαδο

Μην τηγανίζετε στο ίδιο λάδι για πάνω από 2 – 3 φορές

Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητα της πατάτας σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης ακρυλαμιδίου κατά το τηγάνισμα

Όταν κόβετε τις πατάτες, πριν τις τηγανίσετε βάλτε τις σε κρύο νερό για 30 λεπτά

Μην αφήνετε να σκουρύνουν οι πατάτες.

Μόλις αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα βγάλτε τες από τηγάνι ή τη φριτέζα

Μην τρώτε τις πατάτες ή τα κομμάτια της τηγανιτής πατάτας που είναι πολύ σκούρα

Το κόλπο για να μην πετάγεται το λάδι όταν κάνεις τηγανητές πατάτες - Τέλος στον εφιάλτη

Θέλεις να τηγανίσεις τις αγαπημένες σου πατάτες και να μην πεταχτεί ούτε μια σταγόνα λαδιού πάνω σου; Αυτή είναι η σωτήρια λύση:

Ψάχνοντας λοιπόν τον τρόπο για να μην λερώνω τα ρούχα μου και να μην καίω τα χέρια μου κάθε φορά που πετάγονται μερικές σταγόνες λαδιού, εξέπεμψα σήμα sos στη δική μου μανούλα. Εννοείται πως είχε να μου δώσει το tip για να μην πετάγεται το λάδι και κάνει μία κουζίνα χάλια. Και αν θέλετε να κάνετε τις τηγανητές πατάτες πιο υγιεινές, δοκιμάστε αυτό εδώ το κόλπο στο μαγείρεμα, που δεν απαιτεί την χρήση λαδιού.

Πριν κάψει λοιπόν το λάδι, ρίξε ελάχιστη ποσότητα αλατιού μέσα στο τηγάνι και μην αγχώνεσαι για καμία σταγόνα λαδιού!

Πηγή: athensmagazine.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια