Υγεία

Κορωνοϊός: Μεταδίδεται από τις τουαλέτες; Πως γίνεται η σωστή απολύμανση

Πόσο ασφαλές είναι το νερό; Ποι είναι η σωστή χρήση απολυμαντικών και καθαριστικών

Η επίδραση του ήλιου: Με την "έξοδό" μας πληθαίνουν τα ερωτήματα σε σχέση με την επιβίωση του SARS-CoV-2 στο περιβάλλον.

Γράφει η Αθηνά Μαυρίδου*

Σίγουρα δεν ξέρουμε πολλά. Όμως σίγουρα ξέρουμε Ιολογία, και ο SARS-CoV-2 δεν ξεφεύγει από γνωστές ιδιότητες των RNA ιών. Μεταξύ των οποίων η ευεργετική (για εμάς) ιοκτόνος επίδραση του υπεριώδους φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας στον ιό, και η σημαντική, καταλυτική επίδραση του χρόνου παραμονής του ιού σε μια επιφάνεια. Ο ιός, όλοι οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται έξω από ζωντανά κύτταρα.

Δώστε χρόνο στον ιό να σκοτωθεί, αφήνοντας πιθανά μολυσμένα αντικείμενα στο μπαλκόνι. Με τις παρούσες ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και την ηλιοφάνεια, πιστεύω ότι ένα-δύο το πολύ 24ωρα έκθεσης είναι υπεραρκετά. Πίνακες με χρόνους επιβίωσης σε διάφορες επιφάνειες (ξύλο, μέταλλα κ.λπ.), που έχουν κυκλοφορήσει, έχουν διαμορφωθεί σε ειδικά εργαστηριακά περιβάλλοντα και δεν αποτελούν κανενός είδους "Ευαγγέλιο", αλλά μόνο ενδεικτικά μπορούν να λαμβάνονται υπόψη.

 Η μετάδοση από τις τουαλέτες

Προσέξτε όμως τις τουαλέτες των σπιτιών σας. Προχθεσινή ανακοίνωση της International Water Association επισημαίνει ότι πλέον, με τόσους ασθενείς, με τόσους φορείς, ο ιός εντοπίζεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα λύματα. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν χρησιμοποιημένα νερά ή λύματα στα μπάνια σας. Να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας. Αν αντιληφθείτε οποιαδήποτε κακοσμία, πρέπει να καλέσετε υδραυλικό, καθώς συνήθως δηλώνει ανάστροφη ροή. Τα σιφόνια στα δάπεδα να μη βγάζουν νερά στο έδαφος. Καλή συντήρηση στα σιφόνια του νιπτήρα κ.λπ. Μονώστε οποιαδήποτε διαρροή.

 Πόσο ασφαλές είναι το νερό;

 Ως μέλος μεγάλης συζήτησης της ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για τις πισίνες, σας μεταφέρω ότι προς το παρόν δεν είναι σίγουρο υπό ποιες συνθήκες θα μπορέσουν να ανοίξουν με ασφάλεια. Ίσως απαιτούνται περισσότερες επεξεργασίες και αλλαγές στο σύστημα απολύμανσης. Και σίγουρα, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στη χρήση αποδυτηρίων.

Αντίθετα, κατά τη γνώμη μου, οι θάλασσες, αν κρατάμε αποστάσεις και δεν πάμε σε πολυσύχναστες παραλίες, είναι ασφαλείς. Αλλά αυτά ίσχυαν έτσι κι αλλιώς. Υπάρχουν πολλά μικρόβια - δεν άρχισε η Μικροβιολογία με τον κορωνοϊό.

Το επεξεργασμένο πόσιμο νερό της βρύσης είναι καταρχήν ασφαλές - δεν πρέπει να επιστρέψετε σε εμφιαλωμένο νερό. Η πανδημία COVID-19 - που προκάλεσε ο ιός SARS-CoV-2 - δεν έχει εξαλείψει τα θέματα που μας απασχολούσαν πριν και εξακολουθούν να είναι σημαντικότατα και καταστροφικά, όπως ο κατακλυσμός του πλανήτη από πλαστικά.

 Η χρήση απολυμαντικών και καθαριστικών

 Τα απολυμαντικά αλλά κυρίως το χλώριο αδρανοποιούτνται, κάνοντας αντιδράσεις με ρύπους όπου εφαρμόζονται. Τα προβλήματα με τη χλωρίνη είναι τρία:

  1. Η δράση της ως προς τους ιούς δεν είναι τόσο καλά τεκμηριωμένη όσο ως προς τα βακτήρια.
  2. Όταν αντιδρά με οργανικούς ρύπους παράγει πολύ επικίνδυνα παραπροϊόντα.
  3. Απαιτεί πολύ μεγαλύτερο χρόνο επαφής από τις αλκοόλες για να κάνει απολύμανση. Αν δείτε πίνακες, η αλκοόλη απολυμαίνει σε 1 λεπτό, ενώ η χλωρίνη θέλει τουλάχιστον 10 λεπτά. Οπότε πρακτικά η χρήση της είναι εξαιρετικά προβληματική και δύσκολη.

Ας δώσουμε έμφαση στο σαπούνι. Το σαπούνι δρα περίπου ως "λοστός". Περιγράφοντάς το απλά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μόριο του σαπουνιού έχει ένα κεφάλι που "αγαπάει" το νερό, αλλά μια ουρίτσα που "το φοβάται". Έτσι μέσα στη σαπουνάδα αυτή η ουρίτσα παρασύρει τα μόρια του σαπουνιού μέσα στα κύτταρα των βακτηρίων και στο περίβλημα των ιών, ψάχνοντας προστασία. Το αποτέλεσμα όμως είναι η διάλυση και καταστροφή αυτών των μικροοργανισμών. Η διαδικασία είναι ταχύτατη: 2-3 λεπτά αρκούν. Το λευκό οινόπνευμα επίσης πρέπει να είναι σε υδατικό διάλυμα 60-70% (όχι βαθμούς), ή σε μορφή gel, αλλιώς δεν αποδίδει. Σε αυτή τη μορφή όμως προσφέρει άριστη προστασία. Επομένως σαπούνι, με μπόλικο αφρό, αρκεί στις περισσότερες περιπτώσεις, και μάλιστα αρκεί σε όλες τι περιπτώσεις που δεν υπάρχει ασθενής στο σπίτι.

Μην πλένετε τα τρόφιμα με χλωρίνη! Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Από την αρχή της πανδημίας επισημαίνω τις παρενέργειες από την υπερβολική χρήση απολυμαντικών, κυρίως της χλωρίνης, όχι μόνο στα τρόφιμα αλλά και στους χώρους του σπιτιού. Ανακοινώθηκε σχετικά από άρθρο στο CDC (τον Αμερικάνικο ΕΟΔΥ). Φαίνεται ότι ήδη σχετικά κρούσματα φτάνουν στα αμερικάνικα νοσοκομεία. Και λογικά, στα νοσοκομεία δε φτάνουν όλα, φθάνουν τα λιγότερα. Οι σοβαρές παρενέργειες μπορεί να είναι μακροχρόνιες. Και ως προς το ξίδι, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι σκοτώνει τον ιό. Σκεφτείτε απλά και με κοινή λογική. Δώστε χρόνο στα τρόφιμα να αυτο-απολυμανθούν, κρατώντας τις συνθήκες υγιεινής στην κουζίνα σας, διαχωρίζοντας τα ωμά από τα μαγειρεμένα κρέατα, τα λαχανικά και φρούτα, καθαρίζοντας καλά τους πάγκους μετά από μαγείρεμα κυρίως ωμών κρεάτων.

Με ρωτάτε τι γίνεται με ευάλωτα τρόφιμα που τώρα με τον καλό καιρό δεν μπορούν να παραμείνουν στο μπαλκόνι. Το βασικό μας όπλο είναι πάλι το πράσινο - κατά προτίμηση - σαπούνι. Τα σαπουνίζουμε με μπόλικο αφρό, τα βάζουμε μετά στο ψυγείο και καθαρίζουμε με απορρυπαντικά τον πάγκο που τα είχαμε ακουμπήσει. Όσα δε σαπουνίζονται, π.χ. μαρούλι ή μαϊντανός, μπαίνουν σε πλαστική σακούλα, η οποία, αφού σαπουνιστεί, μπαίνει στο ψυγείο. Εκεί άνετα μένουν 2 ή 3 μέρες, οπότε δουλεύει ο χρόνος εναντίον του ιού. Επαναλαμβάνω, μόνο κοινή λογική χρειάζεται και βασικές πληροφορίες. Ένα τρόφιμο που νιώθουμε ότι δεν ξέρουμε πώς να το χειριστούμε δεν το αγοράζουμε στο κάτω-κάτω... Ας μην είμαστε τόσο εκλεκτικοί και τελικά κακομαθημένοι/νες.

 Η αυτοσχέδια μάσκα από υγρομάντιλα

 Επίσης είδα βιντεάκια όπου τα υγρομάντιλα αλκοόλης χρησιμοποιούνται, με μικρή παρέμβαση που τους επιτρέπει να στηριχτούν στα αφτιά, ως μάσκες. Μεγάλη προσοχή, μην το κάνετε... Η εισπνοή αλκοόλης είναι καταστροφική για τους πνεύμονες.

 Πώς απολυμαίνουμε τις μάσκες πολλαπλών χρήσεων

Ως προς τη χρήση της μάσκας θυμόμαστε, όπως έχει κατ' επανάληψη ακουστεί, ότι προσδίδει μερική προστασία. Όμως τώρα με την "έξοδο" προφανώς πρέπει να τη φοράμε εφόσον αποκλείεται να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό. Γενικότερα, θυμηθείτε ότι κανένα μέτρο, για καμιά έκφραση της ζωής, δεν είναι απόλυτο. Απλώς τα μέτρα ατομικής και κοινωνικής προστασίας μειώνουν τις πιθανότητες έκθεσης σε κινδύνους. Κάτι καλύτερο δεν μπορεί να συμβεί. Το ίδιο ισχύει για τις μάσκες. Οι μάσκες πολλαπλών χρήσεων, που κυρίως θα χρησιμοποιούμε και λόγω κόστους, μπορούν να απολυμανθούν εύκολα, εκτός από πλύσιμο στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς, αν τις βράσουμε για 5 περίπου λεπτά σε νερό με απορρυπαντικό ρούχων πράσινου σαπουνιού, αυτά που συνήθως προτείνονται για τα βρέφη.

Και μια συμβουλή... Μην αγχώνεστε, το άγχος βλάπτει σοβαρά την υγεία.

 * Η Αθηνά Μαυρίδου είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, ειδική σε θέματα μικροβιολογικής ποιότητας νερού και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια