Smoothies, το ποτό υγείας - Ενισχύστε τον οργανισμό σας με 6 συνταγές υψηλής διατροφικής αξίας

Υγεία
Smoothies, το ποτό υγείας - Ενισχύστε τον οργανισμό σας με 6 συνταγές υψηλής διατροφικής αξίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι συνταγές smoothies για να ενυδατωθούμε και να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ειδικά αυτήν την περίοδο που μένουμε σπίτι

Τα αγαπούν μικροί και μεγάλοι, σερβίρονται με πολλούς τρόπους και -το βασικότερο- μας κάνουν καλό, αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ειδικά αυτήν την περίοδο είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία μας.

Ο λόγος για τα smoothies, ένα μείγμα φρούτων ή λαχανικών, τα οποία χτυπάμε σε ένα μπλέντερ μαζί με γάλα, γιαούρτι, χυμό φρούτων, νερό και πάγο. Το παχύρρευστο αυτό ρόφημα άλλοτε μοιάζει με πουρέ φρούτων και άλλοτε με μιλκσέικ.

Η ιστορία των smoothies χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930, όταν βγήκαν στο εμπόριο τα πρώτα μίξερ. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του 1970 στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καταναλωτές άρχισαν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην καλή διατροφή και την υγεία τους.

Τότε έκαναν την εμφάνισή τους και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής αλλά και χώροι άθλησης σε όλη τη χώρα, που προωθούσαν χυμούς φρούτων χωρίς πολλά γλυκαντικά.

Το 1973 ιδρύεται η Smoothie King, μια εταιρεία που λάνσαρε τα smoothies ως ποτό υγείας και ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα μιλκσέικ. Έκτοτε πολλοί πειραματίστηκαν προτείνοντας διάφορες συνταγές με smoothies για όλες τις ώρες. Ορισμένοι φανατικοί τονίζουν ότι η κατανάλωση των smoothies είναι «σύμμαχος» στη διαχείριση του βάρους, άλλοι ότι τους βοηθούν στον εύκολο μεταβολισμό των τροφίμων στο στομάχι, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που τονίζουν ότι τα smoothies αποτελούν μια καλή λύση για αποτοξίνωση.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ναταλία Τσιώλα μάς δίνει έξι συνταγές smoothies για να ενυδατωθούμε και να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ειδικά αυτήν την περίοδο που μένουμε σπίτι.

 

  1. Με ακτινίδιο, μπανάνα, κεφίρ και μέλι

1 ακτινίδιο, 1/2 μπανάνα, 1 αχλάδι, 1/2 κούπα κεφίρ, 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι 2%, 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι

Εκτέλεση: Χτυπάτε όλα τα υλικά ταυτόχρονα στο blender, τα βάζετε σε ένα ποτήρι και απολαμβάνετε το θρεπτικό σας smoothie.

∆ιατροφικό tip: Το κεφίρ, λόγω της τρυπτοφάνης που περιέχει, βοηθά στη δημιουργία της σεροτονίνης! Ορμόνη που θα σας χρειαστεί αυτές τις μοναχικές ημέρες που περνάτε, αφού είναι αντίπαλος της κατάθλιψης και του στρες.

  1. Με φράουλες, μπανάνα, μέλι και γάλα

1/2 μπανάνα, 3 φράουλες ή

1 ακτινίδιο, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, 1/2 κούπα γάλα 1,5%,

1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι 2%

Εκτέλεση: Χτυπάτε όλα τα υλικά ταυτόχρονα στο blender, τα βάζετε σε ένα ποτήρι και απολαμβάνετε το θρεπτικό σας smoothie.

∆ιατροφικό tip: Το κεφίρ, λόγω της τρυπτοφάνης που περιέχει, βοηθά στη δημιουργία της σεροτονίνης! Ορμόνη που θα σας χρειαστεί αυτές τις μοναχικές ημέρες που περνάτε, αφού είναι αντίπαλος της κατάθλιψης και του στρες.

  1. Με μήλο, μπανάνα, ταχίνι και μέλι

Υλικά:

1 μήλο, 1/2 μπανάνα,

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι, 1/2 κούπα κεφίρ, κανέλα

Εκτέλεση: Προσθέτετε όλα τα υλικά στο blender και τα σερβίρετε με λίγη κανέλα & 1/2 μήλο.

∆ιατροφικό tip: Το κεφίρ ως σύμμαχος της υγείας σας, ειδικά στην παρούσα κατάσταση, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας.

 

  1. Με μπανάνα, μήλο, ηλιόσπορους και γιαούρτι

1/2 μπανάνα, 1/2 μήλο, 1 χούφτα, παγωμένα berries, 3-4 φράουλες,

1 κουταλάκι του γλυκού ηλιόσποροι, 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι 2%, 1/2 κούπα γάλα 1,5%, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

Εκτέλεση: Χτυπάτε στο blender όλα

τα υλικά εκτός από την μπανάνα, τις φράουλες και τους ηλιόσπορους. Με τα τελευταία τρία στολίζετε το πιάτο σας.

∆ιατροφικό tip: Η τέλεια τριάδα, βιταμίνες (φρούτα) + πρωτεΐνη (γαλακτοκομικά) + υδατάνθρακας (μέλι), θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε τον κορεσμό και να χαλιναγωγήσετε το αίσθημα της πείνας σας. Παράλληλα θα εξοπλίσει τον οργανισμό σας με πολύτιμες βιταμίνες (C, B6, B2, A, K) και μέταλλα (Mg, K).

  1. Με μήλο, berries, κουβερτούρα, βρόμη

1/2 μπανάνα, 1/2 μήλο,

1 χούφτα παγωμένα berries,

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι, 15 γραμμάρια κουβερτούρα, 1 κουταλιά της σούπας βρόμη

Εκτέλεση: Χτυπάτε στο blender την μπανάνα, το μήλο, τα berries, το μέλι και τη βρόμη. Στολίζετε το πιάτο σας με τριμμένη κουβερτούρα και ταχίνι.

∆ιατροφικό tip: Όταν βλέπετε μπλε/ ιώδες ή κόκκινο χρώμα στο smoothie σας, να θυμάστε πως περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά (ανθοκυανίνες).  Ουσίες που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τις ελεύθερες ρίζες (δηλαδή τα μόρια που βλάπτουν τα κύτταρά σας). Επίσης, 15-20 γραμμάρια σκούρας κουβερτούρας ημερησίως σας εξοπλίζουν με αντιοξειδωτικές ουσίες πολύτιμες για τον οργανισμό.

 

  1. Με αχλάδι, φράουλες και ηλιόσπορο

1/2 μπανάνα,

1 αχλάδι,

5-6 φράουλες,

2 κουταλιές της σούπας βρόμη,

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι,

1 κουταλάκι του γλυκού ηλιόσποροι

Εκτέλεση: Χτυπάτε στο blender την μπανάνα, το αχλάδι, τις μισές φράουλες και το μέλι. Στολίζετε το πιάτο σας με τη βρόμη, τις μισές φράουλες και τον ηλιόσπορο.

∆ιατροφικό tip: Οι ηλιόσποροι αποτελούν εξαιρετικό σνακ, αφού περιέχουν σελήνιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ και φυτικές στερόλες. Οι τελευταίες, σύμφωνα με έρευνες, βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Φυσικά, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς αποτελούν πηγή λίπους.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News