Υγεία

Αλτσχάιμερ: Η συνήθεια των 8 λεπτών που μπορεί να «σώσει» το μυαλό

Τα βακτήρια που σχετίζονται με την ουλίτιδα ενδέχεται να παίζουν ρόλο στο Αλτσχάιμερ

Το τακτικό βούρτσισμα των μπορεί να οδηγεί σε λαμπερά δόντια, βοηθάει όμως και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Κι αυτό γιατί προλαμβάνει την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων των δοντιών.

Σε νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Ανατόμων, οι ερευνητές δείχνουν πως τα βακτήρια που σχετίζονται με την ουλίτιδα ενδέχεται να παίζουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Υπάρχουν αρκετά νεύρα εντός του στόματος τα οποία έχουν άμεση σύνδεση με τον εγκέφαλο. Αν τα βακτήρια εισέλθουν σε αυτά τα νεύρα τότε μπορούν να «μετακομίσουν» άμεσα στον εγκέφαλο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Αν η θεωρία αυτή για τη νόσο Αλτσχάιμερ αποδειχθεί αληθής, τότε οι αμυλοειδείς πλάκες που πιστεύεται πως εμποδίζουν την εγκεφαλική λειτουργία θα μπορούσαν να είναι και η αμυντική δράση του εγκεφάλου ενάντια στη μόλυνση.

Η έρευνα

Το DNA από το μικρόβιο Porphyromonas gingivalis εντοπίζεται συχνά στους εγκεφάλους των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Jan Potempa, καθηγητής οδοντιατρικής στη Πανεπιστήμιο του Louisville. Aξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως το P. gingivalis είναι μία από τις συχνότερες αιτίες περιοδοντίτιδας, την πιο σοβαρή μορφή ουλίτιδας.

«Το DNA το P. gingivalis μπορεί να εντοπιστεί στους εγκεφάλους  πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά λιγότερο συχνά και σε χαμηλότερο επίπεδο στους εγκεφάλους ανθρώπων που πέθαναν σε αντίστοιχες ηλικίες, αλλά από άλλα αίτια», προσθέτει ο Δρ. Potempa.

Επιπρόσθετα οι εγκέφαλοι των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ περιέχουν επίσης υψηλά ποσοστά μιας τοξίνης που εκκρίνεται από το P. gingivalis σύμφωνα με τον Δρ. Potempa. Πρόκειται για την ουσία gingipain, μια  πρωτεάση που εκκρίνεται από το Porphyromonas gingivalis. Μεταξύ άλλων λειτουργιών, λειτουργεί για την υποβάθμιση των κυτοκινών, μειώνοντας έτσι την απόκριση του ξενιστή με τη μορφή μειωμένης φλεγμονής .

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα βακτήρια και οι τοξίνες ενδέχεται να συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και η υπόθεσή τους υποστηρίζεται από την έρευνα που έκαναν σε πειραματόζωα.

Οι ερευνητές μόλυναν τα στόματα ποντικιών με P. gingivalis και βρήκαν ότι τα βακτήρια είχαν όντως διασπαρεί στον εγκέφαλο. Η μόλυνση φάνηκε να αυξάνει την παραγωγή β-αμυλοειδούς, μίας πρωτεΐνης που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και προκαλεί επίσης φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Παρατήρησαν επίσης ότι ένα φάρμακο που στοχεύει την ουσία gingipain εμποδίζε την δραστηριότητα των βακτηρίων στους εγκεφάλους των ποντικιών.

Το πειραματικό φάρμακο, ονομάζεται COR388 και μείωσε την ποσότητα του P. gingivalis στον εγκέφαλο των πειραματόζωων συνδυαστικά με μείωση στην παραγωγή β-αμυλοειδούς και εγκεφαλικής φλεγμονής, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η πρώτη φάση μίας κλινικής δοκιμής βρίσκεται σύμφωνα με το ygeiamou.gr εν εξελίξει προκειμένου να ελέγξει αν το COR388 μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Υπάρχουν διάφορες δίοδοι μέσω των οποίων το P. gingivalis, θα μπορούσε να φτάσει στον εγκέφαλο. Θα μπορούσε να μεταφερθεί μέσω του κυκλοφορικού συστήματος, μέσω μόλυνσης από κύτταρο σε κύτταρο ή μέσω του νευρικού συστήματος», δήλωσε ο Δρ. Potempa.

 «Το β-αμυλοειδές έχει και μία αντιβακτηριακή λειτουργία. Δεν βρίσκεται εκεί μόνο για να σχηματίσει πλάκες. Μπορεί επίσης να εξοντώσει τα μικρόβια. Οι πλάκες των β-αμυλοειδών ενδέχεται να είναι εξαιρετικά σημαντικές για την αμυντική λειτουργία του εγκεφάλου έναντι των βακτηρίων» επισημαίνει ο Δρ. Potempa.

Περίπου το 46% των ενηλίκων άνω των 30 ετών πάσχουν από ουλίτιδα με το 9% εξ αυτών να έχουν πολύ σοβαρή μορφή της νόσου (περιοδοντίτιδα).

Μπορείτε να αποφύγετε την ουλίτιδα βουρτσίζοντας τα δόντια σας δύο φορές τη μέρα, χρησιμοποιώντας συχνά οδοντικό νήμα για να αφαιρείται η πλάκα ανάμεσα στα δόντια και επισκεπτόμενοι συχνά τον οδοντίατρο για τακτικούς ελέγχους και καθαρισμούς.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια