Υγεία

Αλτσχάιμερ: Πως θα κρατήσουν οι 40άρηδες μακριά τους τη νόσο

Τι κατέδειξε έρευνα Αμερικανών

H γυμναστική μπορεί να νικήσει το Αλτσχάιμερ σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν που παρουσίασαν επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολόγων.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα ανθρώπων των οποίων οι γονείς είχαν νόσο Αλτσχάιμερ, γεγονός που αύξανε τις πιθανότητες να νοσήσουν και οι ίδιοι.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα άτομα μέσης ηλικίας που ήταν σωματικά δραστήρια παρουσίαζαν λιγότερες μεταβολές στους βιοδείκτες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ κατά τη γήρανση, καθώς επίσης και στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία τους»,αναφέρουν. 

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 317 συμμετέχοντες ηλικίας 45-60 ετών, όταν ξεκίνησε η μελέτη, οι οποίοι δεν είχαν γνωστικές διαταραχές όταν ξεκίνησε η μελέτη. Κατά την έναρξη της μελέτης αξιολόγησαν τους βιολογικούς παράγοντες, τους παράγοντες υγείας και τους παράγοντες τρόπου ζωής που σχετίζονταν με τη νόσο Αλτσχάιμερ και συνέχισαν να τους παρακολουθούν κάθε δύο με τέσσερα χρόνια.

«Το πιο ενδιαφέρον μέρος της έρευνάς μας είναι ότι υπάρχουν στοιχεία που σχετίζονται με τις καθημερινές μας συνήθειες. Σε αυτή την περίπτωση, η μεσαίας έντασης άσκηση μπορεί να μεταβάλει τις επιδράσεις αυτών που γενικά θεωρούνται ως αμετάβλητοι παράγοντες κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Δρ. Ozioma Onkokwo, επικεφαλής της έρευνας.

Ηπιότερη η νόσος

Σε μία ξεχωριστή μελέτη 95 ατόμων, η ίδια ομάδα βρήκε πως οι επιδράσεις της νόσου ήταν ηπιότερες σε ανθρώπους που έκαναν αεροβική γυμναστική, αξιολογώντας την ηλικία, το φύλο, το Δείκτη Μάζας Σώματος, τους καρδιακούς παλμούς σε φάση ξεκούρασης και την αυτοαναφερθείσα σωματική δραστηριότητα.

Μία τρίτη μελέτη εξέτασε τα εγκεφαλογραφήματα 107 ανθρώπων από τους οποίους είχε ζητηθεί να τρέξουν σε ένα διάδρομο γυμναστικής για να αξιολογηθεί η αεροβική φυσική τους κατάσταση.

Ο Δρ. Okinonkwo δήλωσε πως «αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η αρνητική επίδραση της γήρανσης και του γενετικού κινδύνου στους βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ και η γνωστική φθορά μπορεί να μειωθούν στους σωματικά δραστήριους, γηραιότερους ενήλικες συγκριτικά με τους λιγότερο δραστήριους ανθρώπους» και πιστεύει ότι η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι μία αποτελεσματική προσέγγιση για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, ειδικά σε άτομα που βρίσκονται σε ομάδες κινδύνου».

Οι εθελοντές ρωτήθηκαν επίσης για το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας ενώ υποβάλλονταν σε νευροψυχολογικές εξετάσεις και εγκεφαλογραφήματα για να μετρηθούν διάφοροι βιοδείκτες που σχετίζονταν με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Όταν συνέκριναν δεδομένα των ανθρώπων που ήταν κάτω των 60 ετών με τους γηραιότερους ενήλικες βρήκαν ότι η μείωση στις γνωστικές ικανότητες όπως επίσης και η αύξηση στους βιοδείκτες σχετιζόταν με τη νόσο στους γηραιότερους εθελοντές.

2,5 ώρες αρκούν

Ωστόσο οι επιδράσεις ήταν σημαντικά ηπιότερες σε γηραιότερους ενήλικες που ανέφεραν ότι γυμνάζονταν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για πέντε μέρες την εβδομάδα.

Συμπέρασμα των επιστημόνων σύμφωνα με το ygeiamou.gr ήταν ότι την εμφάνιση της Νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να αποτρέψουν 2,5 ώρες άσκησης μεσαίας έντασης την εβδομάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια