Η σημασία της σωματικής άσκησης στα παιδιά  

Υγεία
Η σημασία της σωματικής άσκησης στα παιδιά  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας υπάρχει έντονη αύξηση της παχυσαρκίας

Της Δανάης Βαοιλικής Μπιζιάγκου*

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, επιφέρει τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας. Πλέον τα παιδιά περνάνε τις περισσότερες ώρες της ημέρας είτε σε υποχρεώσεις (σχολείο, εξωσχολικά κ.λπ.), είτε σε ένα tablet ή κινητό.

Η σωματική άσκηση πλέον είναι από τις ανάγκες που έχουν παραγκωνιστεί, ενώ σήμερα δε συνηθίζουν πια οι γονείς να ωθούν τα παιδιά τους να ξεκινήσουν μια σωματική δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον, λόγω υποχρεώσεων, οι γονείς δεν έχουν πολύ χρόνο να αφιερώσουν στη μετακίνηση των παιδιών τους στις δραστηριότητες τους και, δεύτερον, λόγω οικονομικών, υπάρχουν γονείς που δε θεωρούν τόσο σημαντική τη σωματική άσκηση όσο την πνευματική.

Η σωματική, όμως, δραστηριότητα έχει μια σειρά από φυσικά και ψυχολογικά κέρδη. Εξάλλου οι αρχαίοι το έλεγαν “νους υγιής εν σώματι υγιεί”. Η φυσική δραστηριότητα φαίνεται ότι αποτελεί έναν πρωταρχικό παράγοντα για την εξασφάλιση καλής υγείας, πέρα όμως από αυτό θα πρέπει να εντάσσεται στη ζωή των ατόμων όχι μόνο καταναγκαστικά αλλά ως στάση ζωής. Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι τα ψυχολογικά κέρδη είναι πολύ σημαντικά ακόμα και αν δεν καταφέρει ένα άτομο να μειώσει το βάρος του.

Κάποια από τα ψυχολογικά κέρδη της άσκησης που παρατηρούνται είναι η μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Η άσκηση βοηθάει πολύ το παιδί να μειώσει το άγχος του, καθώς ασχολείται με κάτι που το κάνει να αισθάνεται χαρούμενο.

Επίσης το παιδί αισθάνεται αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, αισθάνεται όμορφα και περήφανο για τον εαυτό του και αρχίζει να αποκτά την αίσθηση της ισορροπίας στη ζωή του, αλλά και να απολαμβάνει περισσότερο την ασχολία με δραστηριότητες της αρεσκείας του.

Επιπρόσθετα θεωρεί ότι μπορεί να επιτυγχάνει τους στόχους του υλοποιώντας κάτι που το ευχαριστεί. Ακόμα βελτιώνει και την εικόνα του σώματος, που είναι κάτι που απασχολεί αρκετά ιδιαίτερα τους εφήβους. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι και η βελτίωση της κοινωνικοποίησης είναι από τα πολύ σημαντικά οφέλη της σωματικής άσκησης.

Πέρα όμως από τα ψυχολογικά, υπάρχουν και τα φυσικά κέρδη, μερικά από τα οποία είναι η αύξηση του μεταβολισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της όρεξης και τη μυϊκή ενδυνάμωση. Εκτός από αυτό υπάρχουν κέρδη για την καρδιαγγειακή υγεία αλλά και τη βελτίωση της φυσικής αντοχής. Επιπλέον υπάρχει μείωση της πιθανής εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η συστηματική άσκηση έχει πολλά ψυχολογικά και σωματικά οφέλη για το παιδί. Ο κάθε γονέας έχει χρέος να παροτρύνει το παιδί του, είτε μαζί του είτε μόνο του, να δραστηριοποιηθεί σε κάτι που είναι δική του επιλογή και το ευχαριστεί. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος των άλλων δραστηριοτήτων θα πρέπει να περιοριστεί. Εξάλλου φαίνεται ότι τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας που εγκαθίστανται στην παιδική ηλικία διατηρούνται σε όλη τη ζωή. Για να υπάρχει όμως αυτό, καλό θα ήταν οι γονείς να είναι και οι ίδιοι φυσικά δραστήριοι. Η άσκηση άλλωστε συνιστάται και είναι καλή για όλους!

* Η Δανάη Βασιλική Μπιζιάγκου είναι απόφοιτη Ψυχολογίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News