default-image

Ποιες οι δεσμεύσεις Ξανθού για ΙΚΑ Αγίου Μηνά και Χερσονήσου

Υγεία
Ποιες οι δεσμεύσεις Ξανθού για ΙΚΑ Αγίου Μηνά και Χερσονήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέμα χρόνου η παραχώρησή τους», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Την υπόσχεση ότι σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα η παραχώρηση των δύο κτηρίων του ΙΚΑ σε Χερσόνησο και Άγιο Μηνά, και ότι επιπλέον θα δρομολογηθούν κατά προτεραιότητα και τα τρία νέα Περιφερειακά Ιατρεία σε Βαγιωνιά, Μάταλα και Στάβιες, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ως απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση με θέμα “Εκκρεμότητες σχετικές με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον νομό Ηρακλείου και την επέκταση της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) στο ΠΑΓΝΗ” που του έθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, μετά και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “Ν.Κ.”.

Όπως γράψαμε και χθες, εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν εδώ και αρκετό καιρό πολλές δομές Υγείας και κτηριακές εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών κι αντ’ αυτού έχουν αφεθεί στην τύχη τους, όπως η Καρδιολογική ΜΕΘ ΠΑΓΝΗ, το κτήριο του πρώην ΙΚΑ Χερσονήσου, το κτήριο του πρώην ΙΚΑ Αγίου Μηνά, αλλά και το σύγχρονο πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο στο χωριό Στάβιες της Μεσαράς, που οι κάτοικοι με αγάπη και φροντίδα για την περιοχή τους δημιούργησαν εκ του μηδενός, και το οποίο λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα μόνο χάρη στην αγάπη και το υψηλό αίσθημα ευθύνης ενός γιατρού από το γειτονικό Κέντρο Υγείας, που εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες του. Κτήρια που ρημάζουν ενώ θα μπορούσαν να δίνουν λύση σε καίρια προβλήματα της υγείας του νομού Ηρακλείου, και όχι μόνο, προκαλούν θλίψη στους πολίτες της Κρήτης.

«Το θέμα με την παραχώρηση των κτηρίων θα λήξει πάρα πολύ σύντομα. Να είστε απόλυτα σίγουρος», απάντησε απευθυνόμενος στον Νίκο Ηγουμενίδη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

Αναφορικά με την αξιοποίηση των εν λόγω κτηρίων, ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής προς τον υπουργό Υγείας και, κατά τη συζήτησή της για τις κρίσιμες εκκρεμότητες στον τομέα της υγείας, μέσα από τις απαντήσεις του κ. Ανδρέα Ξανθού προέκυψαν σημαντικές ειδήσεις για την υγεία στον νομό Ηρακλείου αλλά και για τον σχεδιασμό του υπουργείου.

«Το θέμα με την παραχώρηση των κτηρίων θα λήξει πάρα πολύ σύντομα. Να είστε απόλυτα σίγουρος», απάντησε απευθυνόμενος στον Νίκο Ηγουμενίδη ο κ. Ξανθός στην ερώτηση για την παραχώρηση στο υπουργείο Υγείας τού σημερινού κτηρίου του ΙΚΑ του Αγίου Μηνά και του κλειστού ΙΚΑ Χερσονήσου, με στόχο να λειτουργήσουν ως πρότυπα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου. «Είμαστε σε μια φάση που με το υπουργείο Εργασίας έχουμε ισχυρή πολιτική συνεννόηση και βούληση να προχωρήσουν γρήγορα και τάχιστα όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις για παραχωρήσεις κτηρίων και το έχουμε πετύχει σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναφορικά με το ζήτημα της θεσμοθέτησης των νέων Περιφερειακών Ιατρείων σε Βαγιωνιά, Μάταλα και Στάβιες, που έθιξε κ. Ηγουμενίδης, ο υπουργός απάντησε: «Χρειάζεται ένας συνολικός ανασχεδιασμός και νομίζω ότι εκεί μπορούμε να δούμε κατά προτεραιότητα τα συγκεκριμένα Περιφερειακά Ιατρεία στα οποία αναφερθήκατε, δηλαδή των Ματάλων, της Βαγιωνιάς και των Σταβιών». Παράλληλα ο υπουργός τόνισε πως η μία από τις δύο πρώτες Ακαδημαϊκές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα είναι στο Ηράκλειο, «ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η τεχνογνωσία και η εμπειρία από την πλευρά της ακαδημαϊκής κοινότητας και των συγκεκριμένων ανθρώπων της Ιατρικής Σχολής», σημειώνοντας πως «θα είναι σε μια δομή η οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως δημοτικό ιατρείο και θα είναι και μια πρωτότυπη σύμπραξη ανάμεσα στο ΕΣΥ, το Πανεπιστήμιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα είναι, λοιπόν, μια ακαδημαϊκή μονάδα, η οποία, εκτός από υπηρεσίες υγείας, όπως όλες οι τοπικές μονάδες, θα παρέχει και συνεχιζόμενη κατάρτιση και εκπαίδευση».

ΠΑΓΝΗ

Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας

Στο πλαίσιο της απάντησής του, ο υπουργός Υγείας, επιπρόσθετα, σημείωσε ότι ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι σε διαρκή εξέλιξη. Επιπλέον, ανέφερε για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ότι «υπάρχει στον σχεδιασμό - είναι στη φάση όμως της μελέτης επί του παρόντος - μία Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας για τα προγραμματισμένα περιστατικά του αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Άρα, ένα κομμάτι από τον όγκο φροντίδας που παρέχεται από τη σημερινή Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης των Καρδιοπαθειών θα μπορεί να καλυφθεί από αυτήν την One Day Clinic για τα περιστατικά τα αιμοδυναμικά».

Στο πλαίσιο μιας μακράς αλλά ουσιαστικής συζήτησης, ο υπουργός και ο βουλευτής αναφέρθηκαν σε πρόσωπα που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ επισημάνθηκε ιδιαίτερα από την πλευρά του Νίκου Ηγουμενίδη ότι «η πρόταση της Αριστεράς ακουμπά στη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της κοινωνίας, στηρίζεται στην πλειοψηφία των εργαζομένων στο δημόσιο Σύστημα Υγείας και έχει την καθολική αποδοχή των φτωχών, των αδύναμων, των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων, αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη από ένα τέτοιο Σύστημα Υγείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News