Υγεία

Σπουδαίο επίτευγμα στο «Τζάνειο» - Ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπευτικές στρατηγικές

Σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές ανοίγει το δρόμο το ιατρικό επίτευγμα που έλαβε χώρα στο «Τζάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνης.

Πρόκειται για μία μέθοδο καθαρά πρωτοπόρα, καθώς ασθενείς με σηπτικό, τους οποίους έβαλαν στο χειρουργείο, καθώς σοκ και πολύ σοβαρό ARDS τους χορήγησαν αναισθησία χρησιμοποιώντας ένα πρωτοποριακό θεραπευτικό πρωτόκολλο αναπνευστικής και αιμοδυναμικής διαχείρισης.

Το εντυπωσιακό… η επιβίωση ανήλθε στο 100% στους τρεις μήνες.

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η διεγχειρητική εφαρμογή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου μπορεί να αυξήσει την επιβίωση των ασθενών με σοβαρό ARDS εάν ξεκινήσει πριν από την εισαγωγή στην ΜΕΘ και ανοίγει δρόμο για νέες θεραπευτικές στρατηγικές.

Αυτή η προοπτική μελέτη παρατήρησης περιελάμβανε διαδοχικούς σηπτικούς ασθενείς με σοβαρό ARDS που υποβλήθηκαν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά πριν από την εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ο πρωτεύων στόχος ήταν η επιβίωση έως την έξοδο από το Νοσοκομείο και στις 90 ημέρες. Δευτερεύοντες στόχοι ήταν οι διεγχειρητικές ανεπιθύμητες ενέργειες και η διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ.

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) παραμένει μια σοβαρή επιπλοκή που χαρακτηρίζεται από διάχυτη πνευμονική βλάβη και μεγάλη θνητότητα και νοσηρότητα. Ο γενικός κανόνας παγκοσμίως είναι ότι οι ασθενείς με ARDS εισάγονται άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών, ακόμη και αν η αιτία του ARDS απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Ο κύριος λόγος που αποτρέπει τους ιατρούς να προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση είναι ότι αυτοί οι ασθενείς είναι βαρέως πάσχοντες και δύσκολα θα αντέξουν στο χειρουργείο.

Επειδή πίσω από κάθε ιατρικό επίτευγμα υπάρχουν και κάποιοι γιατροί, έτσι και στη περίπτωση αυτή που για αγνώστους λόγους δεν έχει λάβει την ανάλογη δημοσιότητα, υπάρχουν οι γιατροί Θεόδωρος Ξάνθος, Φώτης Παυλόπουλος και Αθανάσιος Χαλκιάς.

Πηγή: typospeiraiws.gr

Σχόλια