Υγεία

Το δηλητήριο μιας βραζιλιάνικης σφήκας κατά του καρκίνου

Το δηλητήριο που βγαίνει από το κεντρί μιας βραζιλιάνικης σφήκας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου,  περιέχει μια τοξίνη που σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να κάνει ζημιά στα γειτονικά υγιή.

Οι Βραζιλιάνοι και Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζοάο Ρουγκιέρο Νέτο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοφυσικής "Biophysical Journal", ανακάλυψαν ότι η επιθετική σφήκα Polybia paulista, η οποία ζει στα νοτιοανατολικά της Βραζιλίας, όταν τσιμπάει, απελευθερώνει την τοξίνη ΜΡ1, που βοηθά το έντομο είτε να σκοτώνει τη λεία του, είτε να αμύνεται αποτελεσματικά.

Οι επιστήμονες έβαλαν την εν λόγω τοξίνη κάτω από το μικροσκόπιο στο εργαστήριό τους και διαπίστωσαν πως μπορεί να εξουδετερώσει τη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να πειράξει τα υγιή κύτταρα. Επίσης κατάφεραν να ανακαλύψουν τον εμπλεκόμενο βιολογικό μηχανισμό που επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Τα πειράματα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και χρειάζεται περισσότερο μελέτη για να εξασφαλιστεί ότι η συγκεκριμένη δραστική ουσία είναι ασφαλής για τους ανθρώπους.

Πάντως οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο μέλλον μπορεί να καταλήξουν σε μια νέα κατηγορία αντικαρκινικών φαρμάκων, κατά του καρκίνου.

Σχόλια