Υγεία

Ο ύπνος συμβάλλει στην ανάκληση αναμνήσεων

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο ύπνος σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητες ανάκλησης ξεχασμένων πληροφοριών.

Με βάση τους επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου του Έξετερ με τον ύπνο έχουμε καλύτερη πρόσβαση στις αναμνήσεις καθώς επίσης ενισχύεται η ικανότητα ανάκλησής τους από τον άνθρωπο.

Σε σχετικό πείραμα συμμετείχαν εθελοντές οι οποίοι κλήθηκαν να ανακαλέσουν κάποιες συγκεκριμένες λέξεις που τους είχαν πει πριν από το βραδινό τους ύπνο ή μετά από 12 ώρες χωρίς να έχουν κοιμηθεί καθόλου.

Τελικά αυτοί που είχαν κοιμηθεί θυμήθηκαν πολύ ευκολότερα τις λέξεις σε σχέση με τους άλλους που είχαν μείνει άυπνοι.

Ο δρ Νίκολας Ντάμεϊ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Έξετερ, είπε: «Ο ύπνος σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητές μας να θυμηθούμε ξεχασμένες πληροφορίες. Το γεγονός ότι η μνήμη ενισχύεται μετά τον ύπνο ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι κάποιες αναμνήσεις ανακαλούνται στη διάρκεια της νύχτας. Αυτό υποστηρίζει τη θεωρία ότι, στη διάρκεια του ύπνου μας, αξιολογούμε πληροφορίες που κρίνουμε ως σημαντικές».

Καθηγητής Ντάμεϊ υπογραμμίζει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξακριβωθεί αυτή η λειτουργία, αλλά θεωρεί ότι η ενίσχυση της μνήμης προέρχεται από τον ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάκληση αναμνήσεων

Στη διάρκεια του ύπνου, οι πρόσφατα καταγεγραμμένες πληροφορίες «ξεκλειδώνονται» και αναπαράγονται στο τμήμα του εγκεφάλου, το οποίο  συμμετείχε αρχικά στην καταγραφή τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Cortex.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια