Η ώρα του κρητικού ομίλου στην Γ' Εθνική

Απόψεις
Η ώρα του κρητικού ομίλου στην Γ' Εθνική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως φτάσαμε στο «ναι» του Γραμμένου και ποια σημαντικά οφέλη υπάρχουν για το νησί

Τα τελευταία χρόνια ο κρητικός όμιλος στην Γ’ Εθνική είχε καταντήσει σαν… ανέκδοτο! Πάντα γινόταν κινήσεις και διεργασίες για την δημιουργία του και πάντα όλα έμεναν «σχέδια επί χάρτου». Φέτος όμως φαίνεται ότι κάτι γίνεται, κάτι αλλάζει. Από τη μια η αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου, από την άλλη οι πιέσεις των Ενώσεων με μπροστάρη τον Νίκο Τζώρτζογλου, έστρωσαν το χαλί για να γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει τίποτε πιο χειροπιαστό προς αυτή την κατεύθυνση, από την τοποθέτηση του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου στην Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ: «Πάμε για Όμιλο Κρήτης» είπε, παρουσία όλων των Ενώσεων-Μελών και των οργάνων του ποδοσφαίρου.

Βέβαια, για να φτάσουμε σε αυτή την δήλωση Γραμμένου έπρεπε να γίνουν οι κατάλληλες επαφές και «κλειδί» ήταν η συνάντησή του με τον Α’ Αντιπρόεδρο της ΕΠΣΗ Γιώργου-Πλούταρχου Κουτεντάκη ενώ καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του αντιπροέδρου της ΕΠΟ, Μάκη Γκαγκάτση. Οι Ενώσεις τις τελευταίες ημέρες κινήθηκαν συντονισμένα, έκαναν μια πολύ σημαντική σύσκεψη πριν δύο εβδομάδες στα γραφεία της ΕΠΣΗ, έφτιαξαν ένα πλήρες σχέδιο για τον κρητικό όμιλο και το παρέδωσαν στον Βαγγέλη Γραμμένο. Επίσης καθοριστικές ήταν και οι τοποθετήσεις και πιέσεις που ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, όταν τέθηκε το θέμα της Γ’ Εθνικής.

Βέβαια, κάποιοι τοποθετούνται τώρα και αναφέρονται γιατί να έχει ο κρητικός Όμιλος εννέα ομάδες και όχι 14 ή 16. Η απάντηση είναι απλή: Στην προκήρυξη δεν προβλέπεται άνοδος και δευτεραθλητών ή τριταθλητών από την Κρήτη για να συμπληρωθεί ο όμιλος, χωρίς πάντως να αποκλείεται η πιθανότητα να βρεθεί κάποιο "παραθυράκι" για να μπορεί να περάσει αυτό…

Θα "έσπαγαν" την Κρήτη;

Αλλά αυτοί που έχουν τις ενστάσεις τους για τον κρητικό όμιλο, να γνωρίζουν και τούτο: Πριν λίγο καιρό τέθηκε πολύ σοβαρό ζήτημα όχι κρητικός όμιλος να μην γίνει, αλλά και οι εννέα ομάδες της Κρήτης να σπάσουν σε διαφορετικούς ομίλους με κλήρωση! Δηλαδή υπήρχε πιθανότητα σε άλλον όμιλο να μπει ο ΠΟΑ και σε άλλον ο Γιούχτας! Άρα όχι μόνο οι ομάδες της Κρήτης γλιτώνουν τα χειρότερα αλλά με τον κρητικό όμιλο έστω και με εννέα ομάδες υπάρχουν τα εξής οφέλη:

1) Ελαχιστοποιούνται τα έξοδα μετακινήσεων στην Αττική, άρα το μπάτζετ μειώνεται κατά τουλάχιστον 20 με 25 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με το τι πλήρωσαν τα προηγούμενα χρόνια.

2) Μειώνονται τα έξοδα για διαιτητές και παρατηρητές αφού από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν ομάδες εκτός Κρήτης, σε ελάχιστα παιχνίδια θα χρησιμοποιηθούν διαιτητές εκτός Κρήτης. Συν ότι αναβαθμίζεται η κρητική διαιτησία.

3) Σίγουρα ομάδα από την Κρήτη θα είναι πρωταθλήτρια και θα διεκδικήσει μέσω μπαράζ άνοδο στην Football League. Αυτό βέβαια έχει συμβεί και τα προηγούμενα χρόνια αφού μόνο την πρώτη χρονιά της νέας Γ Εθνικής (2013-14) πήραν πρωταθλήματα ομάδες εκτός Κρήτης (ΑΕΚ και Τράχωνες στους δύο ομίλους που έπαιζαν οι κρητικές ομάδες). Από εκεί και πέρα τα πρωταθλήματα πήραν οι: Κισσαμικός (2015), ΟΦΗ (2016), Εργοτέλης (2017), Ηρόδοτος (2018), ΟΦ Ιεράπετρας (2019).

4) Δεν έχει καθοριστεί ακόμα ο υποβιβασμός, όμως το πιο πιθανό είναι να υποβιβαστεί μόλις μία ομάδα.

5) Με την άνοδο των πρωταθλητών Ενώσεων στο τέλος της σεζόν, αυξάνεται ο αριθμός των ομάδων της Κρήτης. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει νέα πίεση από τις Ενώσεις της Κρήτης ώστε να προβλεφθεί, αν χρειαστεί, άνοδος και των δευτεραθλητών, ώστε από το 2020-21, ο κρητικός όμιλος να έχει τουλάχιστον 14 ομάδες και να γίνει σε δύο γύρους…

6) Μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο νησί με τέσσερα ντέρμπι κρητικού ενδιαφέροντος κάθε αγωνιστική και άνοδος της ποιότητας του ντόπιου στοιχείου. Για παράδειγμα παιχνίδια πέρυσι με ομάδες όπως ο Αμπελακιακός Σαλαμίνας ή το Κερατσίνι δεν είχαν καμία εμπορικότητα, κάτι που φέτος με τα κρητικά ντέρμπι μπορεί να αναπτυχθεί…

Ουσιαστικά η φετινή χρονιά είναι μεταβατική ώστε να πάμε σε έναν δυνατό και πλήρη κρητικό όμιλο από το 2020-21, χωρίς να χρειάζεται τρίτος γύρος για να καλυφθεί η αγωνιστική περίοδος, κάτι που φέτος είναι απαραίτητο.

Περιμένουμε λοιπόν πλέον από την ΕΠΟ να παρθούν οι σωστές αποφάσεις για τον όμιλο Κρήτης αλλά που θα βοηθήσουν και το μέλλον του κρητικού ποδοσφαίρου. Γιατί αν δεν γινόταν φέτος κρητικός όμιλος, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει ποτέ…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News