Ελληνικό ποδόσφαιρο και η σύγκρουση των συμφερόντων

Απόψεις
Ελληνικό ποδόσφαιρο και η σύγκρουση των συμφερόντων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε νέα χρώματα εξουσίας - Η διαιτησία που θέλει... τον υφυπουργό της - Το άδειασμα της Εθνικής ομάδας από το πρωτάθλημα των αναβολών - Ο ΟΦΗ που έρχεται και 11+1 "σφηνάκια"

Η Ολιστική Μελέτη δεν είναι πανάκεια. Δείχνει την τάση, αλλά εξαρτάται από την ποιότητα των εφαρμογών. Υπάρχει αυτή η ωριμότητα στον κόσμο των ηγεσιών του ελληνικού ποδοσφαίρου να αξιοποιηθεί; Το ερώτημα εκ πρώτης όψεως και από την εμπειρία δεν μπορεί παρά να είναι άκρως αρνητικό.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τη συνέχεια μετά την εξουσία που αποκτά πλέον η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ισχύει πλέον όπως την περιέγραφε η ολιστική μελέτη. Σίγουρα δεν ευνοεί τις δυνάμεις που ελέγχουν την ΕΠΟ, (δηλαδή την ΑΕΚ). Οι μεγάλοι ανταγωνιστές τους έχουν πλέον πεδίο δικής τους δράσης. Μιλάμε για Ολυμπιακό (κυρίως γιατί ήταν σε όλα στην απέξω) αλλά και για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Γι’ αυτούς ικανοποιήθηκε το αίτημα να έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, απαλλαγμένη σε εξαρτήσεις από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Μπορεί να διαχειρίζεται η ίδια τις υποθέσεις της, ακόμη και τον προβιβασμό- υποβιβασμό μεταξύ των δύο Λιγκών και να διαθέτει, ως βασικό όπλο, τη σύμφωνη γνώμη της για την συγκρότηση της ΚΕΔ/ΕΠΟ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά γιατί σε κάποια άλλα κέρδισε η νοητή εξουσία της Ομοσπονδίας.

Η ουσία όμως είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, ικανές να βάζουν κάποια βάση στον πάτο του βαρελιού, αλλάζοντας τη μίζερη νοοτροπία, που αποτελεί χρόνια παθογένεια. Θέλουν ποδόσφαιρο μιας άλλης στάθμης; Ο κόσμος το αγαπά, αλλά από εκείνους εξαρτάται αν αυτό συμβεί μέσα από δρόμο που χαράζει εικονικά η νέα κατάσταση που έφερε η ψήφιση της ολιστικής μελέτης.

Κι εδώ …Υφυπουργός!

Η νέα θεσμική πραγματικότητα της διαιτησίας με τη δημιουργία της  Ένωσης Διαιτητών που περιλαμβάνει πλέον το καταστατικό της ΕΠΟ ελέω ολιστικής μελέτης, δημιουργεί νέα ερωτηματικά και σφοδρούς «ανταγωνισμούς» σε επίπεδο ομάδων επιρροής.

Κι αυτό γιατί, η Ένωση Διαιτητών  (αντί της κλασικής ΟΔΠΕ ή ΕΠΔΕ), θα πρέπει να αποτελείται από τους εν ενεργεία διαιτητές και παρατηρητές και όπως σχολιάζεται ήδη προβλέπεται ανάμειξη του υφυπουργού Αθλητισμού που (…αλίμονο) ήδη κινείται σε επιλογές από πρώην διαιτητές και συνάμα θα πρέπει να νομοθετήσει προκειμένου να πάψουν να υφίστανται οι περιορισμοί στους εν ενεργεία όσον αφορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και να ρυθμιστούν οι σχέσεις τους με τις Ενώσεις στις οποίες ανήκουν σήμερα. Ίσως είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος αυτή τη στιγμή αφού η υπόθεση χαρακτηρίζεται πολύπλοκη και τα συγκρουόμενα συμφέροντα είναι πολλά και βαριά. Σε σημείο να προκληθούν πολλές διαταράξεις...

Είναι σημαντικό ότι FIFA και UEFA δεν αναγνωρίζουν την ΟΔΠΕ  (των Συνδέσμων Διαιτησίας) ως Ένωση Διαιτησίας θεωρώντας κατάλληλα τα μέλη από αξιολογημένους παρατηρητές και διαιτητές. Η παρουσία όμως του Αυγενάκη είναι ένα αγκάθι, αφού θα πρέπει να αλλάξει απαιτητικά το νόμο του σε ότι αφορά της ΕΠΣ και το Αθλητικό Μητρώο.

Ποιο Κατάρ, χωρίς επίσημα ματς στα πόδια;

Είναι πλέον αυτονόητο. Οι σοβαρές λεπτομέρειες που μπορούν δυναμώσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο καταπατώνται ανελέητα στην Ελλάδα. Συμβαίνει και στις ομάδες που μας εκπροσωπούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που δεν διευκολύνονται στο πρόγραμμα τους αν δεν είναι της αρεσκείας της εξουσίας της ΕΠΟ (το είδαμε πέρυσι με τον Ολυμπιακό), αλλά συμβαίνει δυστυχώς και με την Εθνική μας ομάδα.  Στις 8 Σεπτεμβρίου υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τη Σουηδία και όλοι ξέρουμε ότι αν δεν κερδίσει… αποχαιρετά από τώρα τους εμίρηδες του Κατάρ. Το πρωτάθλημα μας  δεν έχει ξεκινήσει και πολλοί διεθνείς μας θα πάνε χωρίς παιχνίδια στα πόδια τους. Από την άλλη πλευρά οι Σουηδοί θα είναι ασύγκριτα πιο έτοιμοι. Αλλά ποιος ασχολείται; Οι «πατρώνες» τα αναγνωρίζουν ως ψιλά γράμματα...

Σφηνάκια

-Στον ΟΦΗ υφίσταται ακόμη μια πλήρωση κενών, κυρίως με την αποχώρηση του Σαρδινέρο και του Στάρτζεον, αλλά φαντάζει ενδυναμωμένος στην επίθεση. Υπάρχει χρόνος... Υπάρχουν άλλωστε τόσοι έμπειροι ειδικοί στην κρητική ομάδα που ως τώρα έχουν επιλέξει παίκτες με ικανότητες, περιμένοντας και το κεφάλαιο Τσιλιανίδης. Και στα άκρα προσδοκώνται οι λύσεις. Η θετική σκέψη ωφελεί... (Με τον Ολυμπιακό (σε νέο φιλικό) θα τεστάρει ο Άρης την πρεμιέρα του στο πρωτάθλημα με τον ΟΦΗ. Το καλό ξεκίνημα έχει αξία στο πρωτάθλημα).

-Οι δρόμοι του Γιώργου Γιακουμάκη, γίνονται πλέον λεωφόροι. Τον δικδίκησαν η Βέρντερ Βρέμης και μεγάλες ομάδες της Τουρκίας αλλά τον... κέρδισε η Σέλτικ. Ο διεθνής άσος που αναγνωρίστηκε ως άξιζε στην Ολλανδία, είναι σε εδάφη πλέον όπου έγραψε ιστορία ο Γιώργος Σαμαράς... Το πρώτο ντέρμπι πάντως το έχασε, όπως και η Σέλτικ από τη Ρέιντζερς και είναι στους 6 βαθμούς μείον μετά από τέσσερις αγωνιστικές.

-Επαναστάτης ο Βασίλης Κουτσιανικούλης! Από τους πρώτους που έσπευσε να δηλώσει αλληλέγγυος στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για τις παρεμβάσεις του στην πολιτική σκηνή που είχαν ως συνέπεια να κατεβάσουν τον λογαριασμό του ηγέτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός από το instagam! Ο πρώην άσος του Εργοτέλη και του ΟΦΗ, αγωνίζεται τώρα (στα 33 του) στην Αναγέννηση Καρδίτσας και η κίνηση του για τον DPG, προβάλλεται δεόντως από τα μέσα ενημέρωσης του φαρμακοβιομήχανου...

-Από τότε που ο Ρονάλντο επανεντάχθηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η επίσημη ιστοσελίδα της «συνετρίβη», τα tweet της ανακοίνωσης πήρε ένα εκατομμύριο likes σε μια ώρα, αλλά κι η μετοχή του συλλόγου αυξήθηκε κατά 8 %, αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων! Ωστόσο η φωτογραφία του Μέσι με τη φανέλα της Παρί έχει πάρει σχεδόν 22 εκατ. likes στο Instagram, σε αντιθέση με τη μεταγραφή του Κριστιάνο που έχει πάρει σχεδόν 13 εκατ. likes. Μέχρι τώρα τουλάχιστον…

-Ποδοσφαιρικά όμως χάθηκε πάντως μια ευκαιρία, γιατί ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα μπορούσε να είναι ο πρώτος προπονητής που θα είχε διαχειριστεί τόσο τον Μέσι όσο και τον Ρονάλντο κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

-Κούμαν: «Μμπαπέ; Λουκάκου; Είναι παράλογο να πληρώνεις αυτά τα ποσά για να δεις τι θα πει ο κόσμος». Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα δείχνει τη διαφωνία του με τις εκταμιεύσεις αυτής της μεταγραφικής περιόδου. «Ο σύλλογός μας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τώρα οικονομικά. Το χρέος της Μπαρτσελόνα είναι 1 δις 350 εκατομμύρια ευρώ».

-Η κίνηση της Ρεάλ Μαδρίτης για τον Μπαμπέ δείχνει να είναι μέγας εφιάλτης για την Μπαρτσελόνα, όσο κι αν το μέλλον στο «Νου Καμπ» φωτίζεται από τους νεαρούς Ανσού Φατί και Πέδρι. Αυτή η σεζόν θα μπορούσε να είναι δύσκολη

-Πολύ εφιαλτικό το ξεκίνημα της Άρσεναλ. Σε τρία παιχνίδια, δέχθηκε εννέα γκολ, δεν πέτυχε κανένα και είναι στην τελευταία θέση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News