Ελληνικό Ποδόσφαιρο

ΕΠΣΗ: Οι προτάσεις προς την Γ.Σ. ΕΠΟ για αυτοδιοίκητο και οικονομικά

Κρίσιμες παρεμβάσεις ΕΠΣΗ για τα άρθρα 1 και 66 του καταστατικού ΕΠΟ αλλά και επαναφορά προτάσεων για οικονομικές ανάσες στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Με επιστολή της προς την ΕΠΟ η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου καταθέτει τις προτάσεις της που θα τεθούν υπόψη του σώματος στην Γενική Συνέλευση της 30ης Ιουνίου.

Πρόκειται για κρίσιμες παρεμβάσεις της ΕΠΣΗ, αρχικά για το άρθρο 1 (παρ.5) που αναφέρεται στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Ένα αυτοδιοίκητο που από το 2017 έχει καταργηθεί από την διορισμένη ΠΔΕ επί υφυπουργίας Κοντονή. Επίσης προτείνει αλλαγή του άρθρου 66 σχετικά με την απόδοση των ποσοστών από το επαγγελματικό στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ζητώντας την οριστικοποίηση του 5%. Τέλος, η ΕΠΣΗ επαναφέρει τις προτάσεις της για το χορηγικό πρόγραμμα και το Ινστιτούτο Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου. Η επιστολή προς ΕΠΟ, Εππαγγελματικές Λίγκες και ΕΠΣ όλης της Χώρας αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 9787/2020 έγγραφό σας προς τις Ενώσεις-Μέλη της ΕΠΟ, μας κάνατε γνωστό ότι η προσεχής Τακτική Γενική Συνέλευση θα συγκληθεί στην Αθήνα την 30η Ιουνίου 2020 και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 28 του καταστατικού, έχουμε το δικαίωμα να αποστείλουμε οποιαδήποτε πρόταση γραπτώς προς την Γραμματεία της ΕΠΟ, με προθεσμία 45 ημερών πριν την ορισθείσα ημερομηνία.

Σας γνωρίζουμε ότι η E.E.  της Ε.Π.Σ.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  στη συνεδρίαση της  11/05/2019 ομόφωνα αποφάσισε να υποβάλλει τις παρακάτω προτάσεις στη Γενική Συνέλευση.

1.-Το άρθρο 1 παράγραφος 5 του Καταστατικού της ΕΠΟ το οποίο τροποποιήθηκε ως  γνωστό  από την <<διορισμένη >> με εντολή της προηγούμενης Κυβέρνησης  και του τότε Υφυπουργού κ. ΚΟΝΤΟΝΗ  Π.Δ.Ε. αναφέρει  << ...Η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο που διέπεται από τους κανόνες της Ελληνικής έννομης τάξης και λειτουργεί με βάση το Καταστατικό της και του κανόνες  και της οδηγίες  των fifa και uefa >>.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος  που θα διαβάσει την παραπάνω  φράση ότι εμμέσως πλην σαφώς καταλύεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου το οποίο επιτάσσει  σύμφωνα με τις εντολές των Διεθνών συνομοσπονδιών  UEFA και  fifa όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος του Ποδοσφαίρου και της  ΕΠΟ και των μελών της  να ρυθμίζονται αυτόνομα από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Ως εκ τούτου προτείνουμε η παράγραφο 5 του άρθρου 1 του Καταστατικού της ΕΠΟ να γίνει.

ΑΡΘΡΟ 1 ΠΑΡΑΓΡ. 5

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι η μόνη και αποκλειστική αρχή για την οργάνωση διοίκηση λειτουργία και διαχείριση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου και την εκπροσώπηση του στην Ελλάδα και Παγκοσμίως. Η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο που διέπεται και λειτουργεί αποκλειστικά με βάση το καταστατικό της και του κανόνες και της οδηγίες  των  UEFA και  fifa.

 

2.-Επίσης προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 66 στις παραγράφου 13,14 και 15 του Καταστατικού της ΕΠΟ που αναφέρονται στα έσοδα της Ομοσπονδίας συγκεκριμένα:

 

13.Ποσοστό μέχρι 5% επί του συνολικού ποσού που παρέχεται προς Π.Α.Ε. για την συγκατάθεση της  προς  τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων σε οποιοδήποτε γήπεδο κατά την διεξαγωγή αγώνων πρωταθλημάτων ή Κυπέλλου στους οποίους μετέχουν Π.Α.Ε. της Σουπερλίγκ  Ένα Ελλάδα Συνεταιρισμός Περιορισμένης  Eυθύνης (Super League 1) και της ‘ Ενωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 και Β Εθνικής Κατηγορίας (Super League 2- Foot ball League).

  1. Ποσοστό μέχρι 5% επί του συνολικού ποσού που προβλέπεται κάθε φορά για την ανανέωση ή απόκτηση, με μετεγγραφή ή αποδέσμευση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ποδοσφαιριστή ημεδαπού ή αλλοδαπού μεταξύ Π.Α.Ε. της Σουπεπλίγκ  ΄Ενα Ελλάδα Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (Super League 1) και της ΄Ενωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2  και Β Ενικής Κατηγορίας (Super League 2-football League)  ή Ερασιτεχνικών Σωματείων. Το αυτό ποσοστό ισχύει για τη μετεγγραφή αλλοδαπών ποδοσφαιριστών από ομάδες του εξωτερικού σε ομάδες της ημεδαπής και αντίστροφα με βάση το ιδιωτικό συμφωνητικό, το συμβόλαιο και κάθε άλλο αποδεικτικό στοιχείο.

15.Ποσοστό μέχρι 5% επί των συμβατικών αμοιβών των ημεδαπών και αλλοδαπών τεχνικών. Οι οποίοι απασχολούνται σε Π.Α.Ε. της  Σουπεπλίγκ  ΄Ενα Ελλάδα Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (Super League 1) και της ΄Ενωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2  και Β Ενικής Κατηγορίας (Super League 2-football League),με οποιαδήποτε ιδιότητα.

Προτείνουμε να απαλειφθεί η λέξη <<μέχρι>> που δίνει το δικαίωμα να αποδίδεται στην ΕΠΟ ακόμα 0,5% ή 1%  ή συμπερασματικά κατά το δοκούν και να γίνει.

ΑΡΘΡΟ 66

13.Ποσοστό  5% επί του συνολικού ποσού που παρέχεται προς Π.Α.Ε. για την συγκατάθεση της  προς  τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων σε οποιοδήποτε γήπεδο κατά την διεξαγωγή αγώνων πρωταθλημάτων ή Κυπέλλου στους οποίους μετέχουν Π.Α.Ε. της Σουπερλίγκ  Ένα Ελλάδα Συνεταιρισμός Περιορισμένης  Eυθύνης (Super League 1) και της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 και Β Εθνικής Κατηγορίας (Super League 2- Football League).

  1. Ποσοστό 5% επί του συνολικού ποσού που προβλέπεται κάθε φορά για την ανανέωση ή απόκτηση, με μετεγγραφή ή αποδέσμευση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ποδοσφαιριστή ημεδαπού ή αλλοδαπού μεταξύ Π.Α.Ε. της  Σουπερλίγκ Ένα Ελλάδα Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (Super League 1) και της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 και Β Εθνικής Κατηγορίας (Super League 2-Football League)  ή Ερασιτεχνικών Σωματείων. Το αυτό ποσοστό ισχύει για τη μετεγγραφή αλλοδαπών ποδοσφαιριστών από ομάδες του εξωτερικού σε ομάδες της ημεδαπής και αντίστροφα με βάση το ιδιωτικό συμφωνητικό, το συμβόλαιο και κάθε άλλο αποδεικτικό στοιχείο.

15.Ποσοστό  5% επί των συμβατικών αμοιβών των ημεδαπών και αλλοδαπών τεχνικών. Οι οποίοι απασχολούνται σε Π.Α.Ε. της  Σουπερλίγκ Ένα Ελλάδα Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (Super League 1) και της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2  και Β Εθνικής Κατηγορίας (Super League 2-Football League), με οποιαδήποτε ιδιότητα.

Προτείνουμε να απαλειφθεί η λέξη <<μέχρι>> που δίνει το δικαίωμα να αποδίδεται στην ΕΠΟ ακόμα 0,5% Ή 1%  ή συμπερασματικά κατά το δοθούν και να γίνει.


 

 

 

Τέλος κ. Πρόεδρε και Αγαπητοί Συνάδελφοι θα θέλαμε να σας τονίσουμε το εξής:

Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία είναι μεγάλο, προ κορωνοϊού ήταν τεράστια τα λειτουργικά ζητήματα και μετά κορωνοΪού πλέον εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Ως Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου δια του προέδρου κ. Νίκου Τζώρτζογλου έχουμε εκπονήσει εδώ και χρόνια ένα χορηγικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να δώσει οικονομικές ανάσες στις Ενώσεις και στα Ερασιτεχνικά Σωματεία όλης της χώρας και για άλλη μια φορά σας επισημαίνουμε αυτή την πρότασή μας, η οποία μπορεί βελτιωμένη να τρέξει με τις δικές σας ενέργειες.

Επαναλαμβάνουμε επίσης  την πρόσφατη πρότασή μας  που σας υποβάλαμε για την δημιουργία Ινστιτούτου Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου  την οποία έχομε υποβάλλει και στον Υφυπουργό Αθλητισμού από τον Αύγουστο του 2019 με σκοπό μεταξύ άλλων την άντληση κεφαλαίων τόσο από εθνικούς πόρους, όσο και από την Ευρώπη, για την ενίσχυση  των ερασιτεχνικών σωματείων αλλά και  για τις αθλητικές εγκαταστάσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια