Μουντιάλ: FIFPRO και Συνδικάτα επανήλθαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ποδόσφαιρο
Μουντιάλ: FIFPRO και Συνδικάτα επανήλθαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι μετανάστες εργαζόμενοι στο Κατάρ εξακολουθούν να υπόκεινται σε καταχρηστικές πρακτικές», ενώ «οι αδίστακτοι εργοδότες αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις και δεν λογοδοτούν».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών FIFPRO και η Διεθνής Ένωση Οικοδόμων και Ξυλουργών (BWI), συνέταξαν κοινή ανοιχτή επιστολή στην οποία προειδοποιούν ότι τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ απέχουν πολύ από το να επιλυθούν, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τις Αρχές.

Η επιστολή αναφέρει ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι στη χώρα «εξακολουθούν να υπόκεινται σε καταχρηστικές πρακτικές», ενώ «οι αδίστακτοι εργοδότες αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις και δεν λογοδοτούν».

Oi δύο φορείς υπέγραψαν πέρυσι συμφωνία συνεργασίας δημιουργώντας πλατφόρμα που δίνει στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των ευάλωτων εργαζομένων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μέσω της συμφωνίας, οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και των εργαζομένων στις κατασκευές ενώθηκαν για να πιέσουν για καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Η ανοιχτή επιστολή παραδέχεται ότι την τελευταία δεκαετία «οι συνθήκες έχουν γίνει ασφαλέστερες» για τους μετανάστες που εργάζονται στις υποδομές του Παγκοσμίου Κυπέλλου «και η διαμονή τους έχει βελτιωθεί».

«Οι αρχές έχουν καταργήσει το διαβόητο Kafala system για περισσότερους από 2 εκατομμύρια ομογενείς εργαζόμενους, έχουν εισαγάγει έναν κατώτατο μισθό και νομικούς μηχανισμούς για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων», ωστόσο, ζητούν τη δημιουργία ενός Κέντρου Μεταναστών Εργαζομένων, όπου οι ομογενείς θα μπορούν να απευθύνονται για βοήθεια:

«Οι εργαζόμενοι στις πιο ευάλωτες θέσεις από χώρες όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, οι Φιλιππίνες, το Πακιστάν και ορισμένες αφρικανικές χώρες εξακολουθούν να φοβούνται αντίποινα αν καταγγείλουν την εκμετάλλευση απλήρωτους μισθούς και τις πολλές ώρες εργασίας».

«Με όρους ποδοσφαίρου, δεν είναι ούτε καν ημίχρονο. Μεταξύ των μεταναστών στο Κατάρ υπάρχει διάχυτος φόβος ότι όταν τα φώτα της δημοσιότητας στο Κατάρ θα εξασθενήσουν μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί θα εξανεμιστούν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News