Μουντιάλ 2022: Αυτοί που πάνε κι αυτοί που περιμένουν...

Απόψεις
Μουντιάλ 2022: Αυτοί που πάνε κι αυτοί που περιμένουν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκπλήξεις, οι εκκρεμότητες, τα εμπόδια του Covid και τα 13 εισιτήρια που απομένουν για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ – Η εικόνα στις Συνομοσπονδίες όλων των Ηπείρων και ενδιαφέροντα στατιστικά για αγώνες και γκολ…

Μένουν ακόμη να τσεκαριστούν 19 από τα 32 «εισιτήρια» της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων στην Ευρώπη, αλλά και των προκριματικών στις άλλες ηπείρους για το 2021.

Σερβία, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Κροατία, Αγγλία, Γερμανία από την Ευρώπη, Βραζιλία και Αργεντινή από τη Νότια Αμερική και φυσικά το Κατάρ που θα φιλοξενήσει το τουρνουά από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2022, είναι οι 13 ομάδες που έχουν εξασφαλίσει θέση στην κορυφαία διοργάνωση.

Η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 είναι η τελευταία που θα διεξαχθεί με 32 ομάδες, καθώς στο επόμενο Μουντιάλ, αυτό του 2026, το οποίο θα διοργανώσουν από κοινού ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί σε 48.

Συνολικά 766 παιχνίδια έχουν δώσει έως τώρα οι 210 ομάδες από όλες τις ηπείρους, οι οποίες συμμετέχουν στη... διαδρομή των προκριματικών για το Κατάρ, σημειώνοντας 2200 γκολ ή, διαφορετικά, 2,87 γκολ σε κάθε ματς, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της FIFA.

Στην Ευρώπη (UEFA/55 ομάδες) έγιναν 250 αγώνες και σημειώθηκαν 763 γκολ, στην Νότια Αμερική (CONMEBOL/10 ομάδες) 69 παιχνίδια με απολογισμό 168 τέρματα, στην Ασία (AFC/46 ομάδες) 205 ματς με 629 γκολ, στην Αφρική (CAF/54 ομάδες) 148 αγώνες με 345 γκολ και στην Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική (CONCACAF/34 ομάδες) 94 ματς με 295 γκολ.

Ενώ στην Ευρώπη έχουν μείνει σε... εκκρεμότητα τρία «εισιτήρια» από την διαδικασία των play-off, η CONCACAF είναι, μαζί με την UEFA, η συνομοσπονδία που βρίσκεται πιο κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόκρισης.

Για τα τρία «εισιτήρια» για το Κατάρ 2022 - συν τη θέση για τα διηπειρωτικά play-off - έμειναν 8 ομάδες στη διοργάνωση σε έναν μόνο όμιλο: όλες οι άλλες εθνικές ομάδες της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής έχουν ήδη... αποχαιρετήσει την ελπίδα συμμετοχής.

Από τις συνολικά 14 αγωνιστικές, έχουν διεξαχθεί 8 μέχρι σήμερα. Αυτή τη στιγμή, ο Καναδάς (1ος με 16 βαθμούς), οι ΗΠΑ (στη 2η θέση με 15) και το Μεξικό (3ο με 14) θα ήταν στο Κατάρ και ο Παναμάς (14) θα έπαιζε στα διηπειρωτικά play-off. Η Κόστα Ρίκα, με εννέα βαθμούς, είναι 5η και εξακολουθεί να... ονειρεύεται ότι θα «πιάσει» τον Παναμά.

Βραζιλία και Αργεντινή έχουν εξασφαλίσει τα δύο από τα τέσσερα απευθείας «εισιτήρια» για το Μουντιάλ, ενώ απομένουν 4 αγωνιστικές, με τις δύο ομάδες να έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο, μιας και η μεταξύ τους συνάντηση τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Σάο Πάολο διακόπηκε, πέντε λεπτά μετά την έναρξή της, κατόπιν παρέμβασης των υγειονομικών αρχών της Βραζιλίας, με την κατηγορία ότι τέσσερις παίκτες της Αργεντινής που αγωνίζονται στην Αγγλία, παραβίασαν τα πρωτόκολλα κατά της Covid-19. Άγνωστο είναι πότε και εάν θα διεξαχθεί ο αγώνας.

 Η «μάχη» πίσω τους είναι πιο ανοιχτή από ποτέ. Ο Ισημερινός, τρίτος με 23 βαθμούς, και η Κολομβία, τέταρτη με 17, θα έμπαιναν απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, εάν είχαν ολοκληρωθεί τα προκριματικά, και το Περού, πέμπτο με 17, θα έπαιζε σε διηπειρωτικό play-off. Ωστόσο, πίσω από τους «Ίνκας» έρχονται η Χιλή (16 βαθμοί), η Ουρουγουάη (16), η Βολιβία (15) και η Παραγουάη (13). Μόνο η Βενεζουέλα, με 7 βαθμούς, είναι «εκτός μάχης».

Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο θα διεξαχθούν οι τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές των προκριματικών. Η Ουρουγουάη, δύο φορές πρωταθλήτρια κόσμου με «αστέρια» όπως ο Λουίς Σουάρες, ο Έντινσον Καβάνι, ο Φεντερίκο Βαλβέρδε και ο Χοσέ Χιμένες, βρίσκεται σε... μπελάδες. Η παραμονή του Ταμπάρες στην τεχνική ηγεσία της «σελέστε» θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.

Είναι περίεργο, αλλά τίποτα δεν έχει αρχίσει ακόμη στην Ωκεανία (OFC), όπου διακυβεύεται μόνο μία θέση στα διηπειρωτικά play-off.

Η πανδημία Covid-19 έχει αφήσει την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 σε κατάσταση... αναμονής προς το παρόν στην Ωκεανία. Θα παιχθεί τον Μάρτιο του 2022, αν και δεν έχει ακόμη καθοριστεί με πόσες ομάδες και με ποια μορφή θα διεξαχθεί.

Ο νικητής θα παίξει σε διηπειρωτικά play-off με τον νικητή των play-off από την Ασία, τον 4ο από τη Βόρεια Αμερική και Καραϊβική και τον 5ο από τη Νότια Αμερική. Θα γίνουν δύο προκριματικοί γύροι από τους οποίους, τον Ιούνιο του 2022, θα βγουν οι δύο τελευταίες ομάδες που θα προκριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Στην Ωκεανία, ελλείψει της Αυστραλίας που έχει «μετακομίσει» στην Ασία, η Νέα Ζηλανδία είναι σούπερ φαβορί.

Στην Ασία ξεκίνησαν 46 εθνικές ομάδες στα προκριματικά, το Κατάρ έχει ήδη εξασφαλίσει τη θέση του στην τελική φάση του Μουντιάλ ως διοργανώτρια χώρα, ενώ η Βόρεια Κορέα αποχώρησε κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου, λόγω Covid-19.

Τώρα τα προκριματικά βρίσκονται στον τρίτο γύρο, με δύο ομίλους των 6 ομάδων ο καθένας για τέσσερα απευθείας «εισιτήρια». Απομένουν τέσσερις αγωνιστικές, οι οποίες θα παιχτούν μεταξύ Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022.

Στον 1ο όμιλο το Ιράν και η Νότια Κορέα, με 16 και 14 βαθμούς αντίστοιχα, έχουν σχεδόν «κλείσει» θέση για να πάνε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Βρίσκονται σε απόσταση 10 και 8 βαθμών, αντίστοιχα, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που με έξι είναι στην τρίτη θέση που χαρίζει το «εισιτήριο» για τα play-off. Ο Λίβανος, τέταρτος με 5, ...ονειρεύεται την τρίτη θέση. Το Ιράκ, 5o με 4, και η Συρία, τελευταία με 2, έχουν λιγότερες πιθανότητες να τους «πιάσουν».

Στον 2ο όμιλο θα γίνει μεγαλύτερη μάχη. Η Σαουδική Αραβία, πρώτη με 16, και η Ιαπωνία, δεύτερη με 12, θα έπαιρναν τώρα το «εισιτήριο» για το Κατάρ, ενώ η Αυστραλία, τρίτη με 11, θα ήταν στη ζώνη των play-off. Το Ομάν, τέταρτο με 7, και η Κίνα, πέμπτη με 5, έχουν ακόμη ελπίδες, ενώ το Βιετνάμ, τελευταίο χωρίς βαθμό, είναι εκτός «μάχης».

Οι ομάδες που θα κατακτήσουν την τρίτη θέση στους δύο ομίλους θα τεθούν αντιμέτωπες, προκειμένου να κριθεί ποια θα πάρει το «εισιτήριο» για τα διηπειρωτικά play-offs.

Ο δρόμος για το Παγκόσμιο Κύπελλο από την Αφρική είναι ένας από τους δυσκολότερους στον πλανήτη. Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος στην Αφρική (CAF), με τους νικητές των 10 ομίλων να προκρίνονται στην επόμενη φάση και στη συνέχεια να αναμετρώνται για τις 5 θέσεις που προορίζονται για τις αφρικανικές εθνικές ομάδες. Από τον δεύτερο γύρο, προκρίθηκαν: Αλγερία, Τυνησία, Νιγηρία, Καμερούν, Μάλι, Αίγυπτος, Γκάνα, Σενεγάλη, Μαρόκο και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Πέντε ζευγάρια θα αναμετρηθούν σε εντός κι εκτός έδρας συναντήσεις, προκειμένου να κριθεί ποιες πέντε ομάδες θα είναι στο Κατάρ. Οι αναμετρήσεις για τον τρίτο γύρο των προκριματικών του Μουντιάλ στη ζώνη της Αφρικής θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2022.

Από τις δέκα ομάδες που έκλεισαν «θέση» σε αυτή την τελική φάση, οι εννέα έχουν συμμετάσχει προηγουμένως σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην πραγματικότητα, μόνο το Μάλι, που σημείωσε μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο (με απολογισμό πέντε νίκες-μια ισοπαλία και χωρίς να δεχθεί γκολ), δεν έχει ακόμη εμφανιστεί στη μεγαλύτερη διοργάνωση του ποδοσφαίρου.

-Η Πορτογαλία πριν τον Ρονάλντο: Προκρίθηκε μόνο σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα και σε τρία Εuro, χωρίς κανένα τρόπαιο. Με τον Ρονάλντο, προκρίθηκε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα και σε άλλα τόσα Euro και κέρδισε δύο μεγάλα τρόπαια (ας είναι το ένα του Nations League...)

-Ο Καναδάς στην πρώτη θέση από τα προκριματικά της CONCACAF για το Μουντιάλ του Κατάρ μετά τη νίκη με 2-1 εναντίον του του Μεξικού. Η πρώτη μεξικάνικη νίκη του σε προκριματικά ΠΚ εδώ και περισσότερα από 45 χρόνια.

-Η Αργεντινή προκρίθηκε στο Μουντιάλ. Είναι η 13η συνεχόμενη επίσκεψή τους.

-Οι ποδοσφαιριστές της Δανίας θα έχουν –λένε- μηνύματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εμφανίσεις τους κατά τη διάρκεια του προπονητικό τους σετ στο Μουντιάλ του Κατάρ στο πλαίσιο «κρίσιμων πρωτοβουλιών», γύρω από το τουρνουά. Αν είναι έτσι, γιατί συμμετέχουν;

Η DBU αποκάλυψε ότι η εθνική ομάδα δεν θα συμμετάσχει στις εμπορικές δραστηριότητες που σχεδιάζουν οι διοργανωτές του τουρνουά, θα παρουσιαστεί μόνο σε αθλητικές εκδηλώσεις ή πρωτοβουλίες όπου μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών για τους μετανάστες εργάτες, ενώ οι χορηγοί της εθνικής ομάδας θα εμφανίσουν επίσης μηνύματα υποστήριξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Ως μέρος της πρωτοβουλίας, η ομοσπονδία πρόσθεσε ότι θα συνεργαστεί με την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News