Ο Γιάννης που...δεν του έβγαζαν ελληνικό διαβατήριο μπορεί να αγοράσει και ελληνικό νησί!

Μπάσκετ
Ο Γιάννης που...δεν του έβγαζαν ελληνικό διαβατήριο μπορεί να αγοράσει και ελληνικό νησί!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και είναι γεγονός ότι ξέραμε πάνω κάτω τα ποσά, από την ώρα που ο ίδιος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μας ανακοίνωσε το ποσό που θα πάρει με την ανανεώση του συμβολαίου του μέχρι το 2026 είχαμε μια... δυσκολία στην προσπάθεια να συνεχίσουμε το γράψιμο. Στο μυαλό μας ήρθε ο "πραματευτής" που τραγουδούσε ο Αρχάγγελος Νίκος Ξυλούρης. Καμια δουλειά δεν είναι ντροπή και ασφαλώς τιμάει το γεγονός τον Γιάννη! Ποιο γεγονός; Ότι στα παιδικά του χρόνια έκανε και τον πραματευτή για να επιβιώσει ο ίδιος και να βοηθήσει και την οικογένειά του. Και από πραματευτής ο Θεός τον αξιώνει να γίνει ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες! Σαν τον Μίδα που ότι έπιανε γινόταν χρυσός!

Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε ένα κείμενο με τα δεδομένα που υπήρχαν για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο το 2013, λίγο πριν αρχίσει τις πτήσεις στις ΗΠΑ...

Να διαβάσετε για τον Γιάννη που...δεινοπάθησε για να πάρει το ελληνικό διαβατήριο και τώρα θα έχει λεφτά...να αγοράσει τον...Σκορπιό ή κάποιο άλλο ελληνικό νησί...

"Να αναφέρουμε ότι με πολλές δυσκολίες επετεύχθη η έκδοση ελληνικών διαβατηρίων στους δύο αδελφούς Αντετοκούνμπο, που αν και εξελίχθηκαν αθλητικά στην Ελλάδα και θεωρούνται μεγάλα ταλέντα του μπάσκετ, δεν μπορούσαν να γίνουν Έλληνες για γραφειοκρατικούς λόγους.

Το θέμα λύθηκε κατόπιν μιας αποκάλυψης μερικούς μήνες πριν ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε δεχτεί πρόταση από την πρεσβεία της Νιγηρίας να λάβει νιγηριανό διαβατήριο, κάτι που θα σήμαινε αυτόματα ότι φυσικά θα λογίζονταν ως νιγηριανός παίκτης και δεν θα είχε δικαίωμα να αγωνίζεται με την Εθνική Ελλάδος, αν και στην Ελλάδα οφείλει την αθλητική του υπόσταση και ανάπτυξη.

Μετά από αγώνες, η διαδικασία πολιτογράφησης του Θανάση και του Γιάννη ολοκληρώθηκε, τα παιδιά πήραν την ελληνική ιθαγένεια και ο Γιάννης, με το διαβατήριο στο χέρι, έχει αρχίσει να παίζει για την ομάδα Νέων της Ελλάδας.

Το αφιέρωμα των New York Times πριν λίγες ημέρες είναι χαρακτηριστικό:

Με τον τίτλο «Η πείνα για μία καλύτερη ζωή, μπορεί να τον οδηγήσει στο ΝΒΑ», οι Times αναφέρθηκαν στον Γιάννη Αντετοκούμπο, τονίζοντας το μεγάλο του ταλέντο αλλά και τα δύσκολα παιδικά του χρόνια. «Μερικές φορές το ψυγείο μας ήταν άδειο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο 18χρονος.

Οι Times αναφέρονται στο μεγάλο του ταλέντο, αλλά στο δύσκολο παρελθόν του 18χρονου, στο οποίο έπρεπε να δουλεύει για βοηθήσει την οικογένεια του.

«Το νέο του διαβατήριο λέει πως είναι Έλληνας, όμως, ο Γιάννης Αντετοκούμπο έχει ζήσει τη σκληρή ζωή του μετανάστη. Πουλούσε τα πάντα στους δρόμους της πόλης για να θρέψει τον εαυτό και τα αδέρφια του. Την ώρα που άλλες οικογένειες πήγαιναν διακοπές σε νησιά, η δική του άλλαζε διαμερίσματα για να βρει φθηνότερο ενοίκιο», είναι η εισαγωγική παράγραφος του αφιερώματος των New York Times στον Γιάννη Αντετοκούμπο.

«Ο Αντετοκούμπο στα 18 του, είναι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να επιβιώσουν στην Ελλάδα. Γεννήθηκε εκεί, μεγάλωσε εκεί, μιλάει άπταιστα ελληνικά και έχει πάει σε ελληνικό σχολείο. Πρόσφατα έγινε Έλληνας πολίτης», προσθέτει το αφιέρωμα του μεγάλου αμερικανικού μέσου το οποίο συνεχίζει:

«Ο Αντετοκούμπο, γιος Νιγηριανών γονέων, επίσης παίζει μπάσκετ. Και παίζει πολύ καλά. Έτσι λένε οι σκάουτς του ΝΒΑ. Έχουν πάει πολλές φορές στην Ελλάδα και παρακολούθησαν την ικανότητά του να χειρίζεται τη μπάλα, να βλέπει το γήπεδο και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News