Εξαιρετική η ΑΕΚ, νίκησε 93-86 την Μπάμπεργκ

Μπάσκετ
Εξαιρετική η ΑΕΚ, νίκησε 93-86 την Μπάμπεργκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευχαριστήθηκε θέαμα ο κόσμος που βρέθηκε στο ΟΑΚΑ

O κόσμος που βρέθηκε στο ΟΑΚΑ ήλπιζε να δει τον Νίκο Ζήση να αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του, την ομάδα στην οποία ανδρώθηκε μπασκετικά, την ομάδα που βοήθησε να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας το... μακρινό 2002. Δεκαέξι χρόνια μετά, ο έμπειρος γκαρντ συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία στα ευρωπαϊκά παρκέ, όμως αυτή τη φορά ήταν εκτός δράσης. Ένας τραυματισμός στο γόνατο δεν του επέτρεψε να βρεθεί αντιμέτωπος με την ΑΕΚ, η οποία έκανε εξαιρετική εμφάνιση στο πρώτο μέρος, δεν απειλήθηκε από την αντίπαλό της, κράτησε ένα προβάδισμα οκτώ πόντων στο φινάλε της τρίτης περιόδου και έφτασε με σχετική άνεση στη νίκη (93-86), τη δεύτερη φετινή της τρεις αγώνες στη διοργάνωση την ώρα που οι Γερμανοί έπεφταν στο 1-2.

Εξαιρετική εμφάνιση από τον Εξέιβιερ Ρατάν-Μέις που λειτούργησε περισσότερο ως σκόρερ και λιγότερο ως δημιουργός, καθοριστικός για να κρατήσει η ΑΕΚ μια απόσταση στις αρχές της τέταρτης περιόδου ο Γιόνας Ματσιούλις, ακόμη πιο καθοριστικός ο τρομερά φορμαρισμένος και εξαιρετικά πεισμωμένος Γιαννούλης Λαρεντζάκης με τα δύο τρίποντά του πέντε λεπτά πριν το φινάλε. Ήταν μια όμορφη βραδιά για τους κιτρινόμαυρους, που έπαιξαν καλό μπάσκετ, ήταν μια όμορφη βραδιά για τους φίλους τους, ήταν μια όμορφη βραδιά και για τον coach Μπανκι που αρχίζει σιγά-σιγά να βρίσκει τα "καλά" σχήματα και τις πεντάδες που χρειάζεται ειδικά σε ματς με αντιπάλους αυτής της δυναμικότητας.

Με τους Ρατάν-Μέις, Γκρίφιν, Σαντ-Ρος, Σάκοτα, Χάντερ στην αρχική της πεντάδα, η ΑΕΚ είχε ενέργεια, ακούμπησε την μπάλα στον ψηλό της που πήρε τα τέσσερα από τα πέντε πρώτα σουτ, αλλά δεν ήταν αποτελεσματικός και για άλλη μία φορά είχε άτσαλα τελειώματα. Ο Ρούμπιτ από την άλλη ήταν πιο προσεκτικός, σταδιακά όμως οι γηπεδούχοι βρήκαν την ισορροπία που χρειάζονταν και με κάρφωμα του Σαντ-Ρος στο ανοιχτό γήπεδο πήγαν στο 13-8 στο πέμπτο λεπτό. Το ματς ήταν αρκετά φίζικαλ, ο Ρόμπερσον έδωσε σημαντικές λύσεις κοντά στο καλάθι ερχόμενος από τον πάγκο, ο Ρατάν-Μέις ήταν πιο προσεκτικός από τα προηγούμενα ματς και ο Μπαγκάτσκις έπαιρνε το ένα timeout μετά το άλλο για να σταθεί η ομάδα του όρθια και κοντά στο σκορ στο φινάλε της πρώτης περιόδου (21-15).

Λαρεντζάκης και Γιαννόπουλος κράτησαν τους Γερμανούς σε απόσταση στις αρχές της δεύτερης, ο Ρόμπερσον έγραψε το 30-19 με γκολ-φάουλ και η ΑΕΚ έδειξε να ελέγχει το ματς, όπως κάνει συνήθως στο πρώτο μέρος των αγώνων της. Ένα timeout του Μπάνκι έκοψε τον ρυθμό της Μπάμπεργκ, ο Ματσιούλις έστειλε με τρίποντο τη διαφορά στους 12 (35-23), ο Σαντ-Ρος πέτυχε τρίποντο από τη δεξιά γωνία για το 38-23 μετά από σπουδαία κυκλοφορία της μπάλας και όλα έδειχναν όμορφα για τους γηπεδούχους μέχρι το 44-34 του ημιχρόνου καθώς πέρα από μερικά καλά διαστήματα -κι αυτά μικρά- η Μπάμπεργκ δεν ήταν πολύ απειλητική. Κι αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της κακής εικόνας του Ταϊρίς Ράις που είχε μείνει στους 4 πόντους.

Ήταν δεδομένο πως η Μπάμπεργκ θα προσπαθούσε να μπει δυναμικά στο τρίτο δεκάλεπτο. Και το κατάφερε. Μείωσε στους έξι με τρίποντο του Κουλμπόκα στο 23', είδε τον Βινς Χάντερ να κάνει βήματα στην επόμενη φάση και με τον Ρούμπιτ να σκοράρει μετά απο δικό του επιθετικό ριμπάουντ, μπήκε ξανά στο παιχνίδι (49-45), ωστόσο και πάλι δεν κατάφερε να χτίσει πάνω στο καλό της διάστημα με αποτέλεσμα ο Γκρίφιν να γράψει με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό το 57-45. Το πρόβλημα για τον Μπάνκι ήταν πως οι φιλοξενούμενοι είχαν βρει πλέον ρυθμό, είχαν πιστέψει στις δυνάμεις τους και είχαν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο απειλητικοί, έστω και αν στο 30' βρίσκονταν ακόμη πίσω στο σκορ και μάλιστα με μια διαφορά οκτώ πόντων.

Ένα όμορφο δίποντο του Ματσιούλις και ένα δικό του τρίποντο μετά το timeout του Μπάνκι έκαναν το 74-66 στο 32', με τον Λαρεντζάκη να πιέζει στο 35', να κλέβει, να εκτελεί για τρεις και να βάζει το μακρινό σουτ για το 81-70 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Ήταν η στιγμή που και οι δύο ομάδες κατάλαβαν ότι αυτό το παιχνίδι δεν μπορούσε να έχει ανατροπή, ο "Λάρι" σίγουρα δεν ήθελε να δει μια τέτοια εξέλιξη, έβαλε και νέο τρίποντο για το 84-72 και κάπου εκεί οι γηπεδούχοι "κλείδωσαν" τη νίκη σε μια πολύ όμορφη, μπασκετική ατμόσφαιρα.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-15, 44-34, 67-59, 93-86

ΑΕΚ (Μπάνκι): Γκρίφιν 14, Χάντερ 9, Ρατάν-Μέις 24 (8/15 σουτ, 6 ασίστ, 5 λάθη), Σάκοτα 2, Σαντ-Ρος 7 (3 κλεψίματα), Γιαννόπουλος 2, Λαρεντζάκης 14 (5/8 σουτ), Ματσιούλις 8, Ρόμπερσον 11 (5/7 δίποντα, 1/1 βολή), Τσαλμπούρης, Ξανθόπουλος 2

ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ (Μπαγκάτσκις): Ράις 6 (7 ασίστ, 8 λάθη), Κουλμπόκα 16 (4/6 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Ρούμπιτ 20 (9/10 δίποντα, 2/2 βολές), Σμιντ 5, Αλεξάντερ 14, Χάρις 2, Γέλοβατς 8 (7 ριμπάουντ), Ολίντε 7, Στάκι 5, Κράτσερ, ΜακΝτάουελ-Γουάιτ 3

Πηγή: sport24.gr 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News