O Ντίνο Ράτζα μας μίλησε για Ελλάδα, Αντετοκούνμπο, Π. Γιαννακόπουλο...

Μπάσκετ
O Ντίνο Ράτζα μας μίλησε για Ελλάδα, Αντετοκούνμπο, Π. Γιαννακόπουλο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν ήταν δύσκολο να διακρίνουμε τον Ντίνο Ράτζα ακόμα και από το βάθος της αίθουσας αφίξεων του αεροδρομίου "Νίκος Καζαντζάκης".

Ο Κροάτης των... 210 εκατοστών γυρνούσε στην Ελλάδα για την Κρήτη. Ήταν στο Ηράκλειο και ήξερε πως μπορούσε να συνδυάσει το ταξίδι αναψυχής με το αγαπημένο του άθλημα, έστω και αν πλέον είναι θεατής. Θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες μαζί του αλλα σεβαστήκαμε και την ανάγκη να ξεκουραστεί μετά το ταξίδι από την Φρανκφούρτη για το Ηράκλειο.

Ωστόσο τα όσα μας είπε τα θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικά. Δεν μιλάς κάθε μέρα με έναν πρώην άσο του ΝΒΑ και δη μιας τεράστιας ομάδας (Boston Celtics). "Αγαπάω την Ελλάδα και έχω τόσες αναμνήσεις! Ακόμα και το Ηράκλειο και θυμάμαι και ιδιαίτερα το μικρό κλειστό που παίζαμε", μας είπε ο Ντίνο και βέβαια η αναφορά του ήταν για το Λίντο. Η συζήτηση πήγε άμεσα στις επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ αλλά και την Εθνική... "Η Ελλάδα είναι δύναμη στο παγκόσμιο μπάσκετ. Ακόμα και τη χρονιά που πέρασε δεν ήταν έκπληξη για μένα η επιτυχία της ΑΕΚ να κατακτήσει το Basketball Champions League. Επίσης για την Εθνική Ελλάδος, η πρόκριση στο Παγκόσμιο ακόμα και με τέτοιο σερί, δεν μου προκάλεσε έπληξη. Έχει σπουδαίους παίκτες η Ελλάδα!" "Πλησιάσαμε το ΝΒΑ" Ο Ράτζα έχει άποψη και για το ΝΒΑ συγκριτικά με το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Τονίζει πως "τα προηγούμενα χρόνια η διαφορά ήταν μεγάλη" αλλά προσθέτει πως "η ψαλίδα έχει μικρύνει τα τελευταία χρόνια. Το ευρωπαικό μπάσκετ έγινε ανταγωνιστικό, ειδικά με πέντε εναντίον πέντε στο μισό γήπεδο!" Ασφαλώς και θα ρωτούσαμε για τον Έλληνα σταρ του ΝΒΑ και ο ίδιος "έσταζε μέλι" για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: "Μεγάλος παίκτης που όριο του είναι ο ουρανός! Βελτιώνεται συνεχώς και κάθε χρόνο είναι και καλύτερος", μας σχολίασε χωρίς να μας αφήσει περιθώρια για κάτι παραπάνω! Τέλος, ζητήσαμε ένα σχόλιο για τον σπουδαίο Παύλο Γιαννακόπουλο και τότε τον είδαμε πραγματικά συγκινημένο να μας λέει: "Σεβασμός για έναν μεγάλο παράγοντα και άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή. Μια τόσο σημαντική παρουσία για την ομάδα του αλλά και για την οικογένεια του και μια μεγάλη απουσία τώρα"...

                                                       

                                                              Η μεγάλη του καριέρα

Το 1989 (ήταν 22 ετών) οι Μπόστον Σέλτικς τον επέλεξαν στο νούμερο 40 του ντραφτ. Μαζί με τον Τόνι Κούκοτς έκαναν τη Γιουγκοπλάστικα έναν από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της Ευρώπης κερδίζοντας το κύπελλο πρωταθλητριών το 1989 (αναδείχτηκε MVP του Final-4) και το 1990. Επόμενη στάση της καριέρας του ήταν η Ρώμη και η Βίρτους Ρόμα, με την οποία κέρδισε το Κύπελλο Κόρατς το 1993. Tην ίδια χρονιά άρχισε να αγωνίζεται στο ΝΒΑ, στη Βοστόνη, με τους Σέλτικς. Κατά την πρώτη του χρονιά ήταν μέλος της δεύτερης καλύτερης ομάδας ρουκι του πρωταθλήματος. Στο ΝΒΑ είχε συνολικά σε 224 αγώνες, 3.733 πόντους, 1.883 ριμπάουντ και 356 ασίστ. Με την επιστροφή του στην Ευρώπη αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό, τη χρονιά που ξανακέρδισε το πρωτάθλημα Ελλάδας, το 1998, το οποίο ήταν για την ομάδα το πρώτο από το 1984. Με αυτή την επιτυχία αναδείχτηκε και MVP των τελικών του πρωταθλήματος. Επίσης την ίδια σεζόν (1997-1998), ήταν ο πρώτος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος (12,7 μ.ό.). Αφού στέφθηκε ξανά πρωταθλητής και την επόμενη χρονιά με τον Παναθηναϊκό (1999) επέστρεψε στην Κροατία και αγωνίστηκε με τη Ζαντάρ, κατακτώντας το κύπελλο του 2000, βγαίνοντας MVP και πρώτος σκόρερ του Final-4. Ένα χρόνο αργότερα ξαναγύρισε στην Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά για τον Ολυμπιακό, με τον οποίο αναδείχθηκε πρώτος στα ριμπάουντ στο ελληνικό πρωτάθλημα (11,4 μ.ό.) χωρίς να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο. Το 2001 τον ξαναβρήκε στην Κροατία με την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ κερδίζοντας για δεύτερη φορά το κύπελλο. Τελείωσε την καριέρα του κερδίζοντας το πρωτάθλημα με την ομάδα που ξεκίνησε, ΚΚ Σπλιτ (πρώην Γιουγκοπλάστικα ή ΠΟΠ 84). Σήμερα είναι πρόεδρος της ΚΚ Σπλιτ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News