Αθλητισμός

Βλέπει τελικό ο Αναστασάκης

Όταν μιλάμε για σφυροβολία, είτε αυτή είναι των ανδρών είτε των γυναικών, υπάρχει μόνο Πολωνία. Στους άνδρες το απόλυτο φαβορί είναι ο Πάβελ Φάιντεκ, ενώ ο Μιχάλης Αναστασάκης αν ρίξει στα μέτρα του, περνά στον τελικό σε ένα καθαρά ευρωπαϊκό αγώνισμα.

Ο Φάιντεκ έχει στην κατοχή του, τις οκτώ καλύτερες επιδόσεις της χρονιάς, στο παγκόσμιο τοπ 10. Έχει ρίξει τρία μέτρα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και έχει τα 80μ…. ψωμοτύρι. Στο Λονδίνο διεκδικεί τον τρίτο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο, αφού ήταν ο νικητής τόσο το 2013 στη Μόσα, όσο και το 2015 στο Πεκίνο. Ωστόσο, έχει ένα πολύ μεγαλύτερο κίνητρο. Το περασμένο καλοκαίρι, απέτυχε να προκριθεί στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Από τότε, μετρά 12 συνεχόμενες νίκες, οι 10 από αυτές με επίδοση πάνω από τα 80μ. μέχρι που έχασε στο πρωτάθλημα Πολωνίας από τον Βόιτσεχ Νοβίτσκι! Ο Φάιντεκ έριξε 78.64μ. και ο Νοβίτσκι 80.47μ. στέλνοντας του το μήνυμα ότι είναι αυτός που θα του… βγάλει την πίστη στο παγκόσμιο. Άλλωστε ο επόμενος, έχει ρίξει δύο μέτρα πιο κάτω από τον Νοβίτσκι. Υπάρχει όμως και ένας μη Πολωνός που μπορεί να μπει σφήνα. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης και δευταραθληρής κόσμου το 2015 στο Πεκίνο, Ντίλσοντ Ναζάροφ από το Τατζικιστάν είναι πάντα υπολογίσιμος αντίπαλος.

Στα υπόψη και ο 23χρονος Ρώσος Βαλερί Πρόνκιν που ειναι ο Νος στην παγκόσμια κατάταξη με 78.90μ. δεν έχει όμως εμπειρία και δίπλα στα θηρία ίσως του στοιχίσει. Ιδιαίτερα φορμαρισμένος ο Ούγγρος Μπένσε Χάλας έρχεται στο Λονδίνο με ατομικό ρεκόρ και την 4η επίδοση έχοντας ρίξει φέτος 78.85μ.

Οι 35χρονοι Κρίστιαν Παρς (Ουγγαρία) και Έσραφ Απάκ (Τουρκία) έχουν τις περγαμηνές (δεύτερος το 2011 και το 2013 ο Παρς, αργυρός Ολυμπιονίκης του… 2004 ο Απάκ) και την εμπειρία, αλλά μάλλον όχι τις δυνάμεις.

Ο Μιχάλης Αναστασάκης που πέρσι στον ευρωπαϊκό (αν υπήρχε και ο Ναζάροφ θα ήταν παγκόσμιο) τελικό ήταν τέταρτος, Είναι από τους νεότερους που θα συμμετάσχουν, σε ένα αγώνισμα που όσο μεγαλώνεις γίνεσαι καλύτερος. Φέτος έριξε 77.72μ. αλλά στους τελευταίους του αγώνες (ιδίως στη Λιλ) μας τα χάλασε. Ο Αλέξανδρος Παπαδημητριου τον πήγε σε καμπ προετοιμασίας, στην… πηγή των σφυροβόλων και μένει να δούμε αν θα ρίξει το 75αρι για να μπει στην οκτάδα.

Στο παγκόσμιο του 2015, το όριο πρόκρισης για τον τελικό ήταν τα 77μ. αλλά ο τελικός έκλεισε στο 74.51μ. και τα μετάλλια στο 78.55 (ίδια επίδοση ο 2ος και ο 3ος) με τον Φάιντεκ να περνά τα 80μ. Στους Ολυμπιακούς του Ρίο, το όριο ήταμν 76.50μ. με τον Φάιντεκ να ρίχνει 72μ. και να μένει εκτός. Ο τελικός έκλεισε στο 73.47μ. και τα μετάλλια στο 77.73μ. με τον Ναζάροφ να παίρνει το χρυσό ρίχνοτντας 78.68μ. Θυμίζουμε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν… λονδρέζικες.

Πηγή: sportsfeed.gr

Σχόλια