Αθλητισμός

Τίμησαν τους Παραολυμπιονικες όπως τους άξιζε (video)

Μια μικρή γεύση από την κρητική φιλοξενία είχαν τη δυνατότητα να πάρουν οι παραολυμπιονίκες του Ρίο, οι οποίοι παραβρέθηκαν στο Ηράκλειο το τριήμερο που μας πέρασε, προσκεκλημένοι της οικογένειας Κεφαλογιάννη, προκειμένου να βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο "Απολλώνια" το Σάββατο το βράδυ.

Εκτός από το Μεσαρίτη Μανώλη Στεφανουδάκη (χρυσός παραολυμπιονίκης στον ακοντισμό F54) το "παρών" έδωσαν οι Θανάσης Κωνσταντινίδης (χρυσός στη σφαιροβολία F32 και ασημένιος στην κορίνα F32), Σε Τζον Φερνάντες (χρυσός στη σφαιροβολία F53), Παύλος Μάμαλος (χρυσός στην άρση βαρών σε πάγκο στα -107kg), Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης (χρυσός στα 100 μ. πεταλούδα S9) και Άννα Ντέντα (χάλκινη στο boccia στα ζευγάρια της BC3). Επίσης τιμήθηκαν οι Αδαμαντία Χαλκιαδάκη-Ηρώ Μηλάκη (6ες παραολυμπιονίκες στην ποδηλασία), Γιώργος Καπελλάκης (παραολυμπιονίκης της κολύμβησης), Κώστας Τρουλινός (πιλότος ποδηλασίας) και ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Βαρβεράκης.

Οι παραολυμπιονίκες έφτασαν την Παρασκευή το βράδυ στο Ηράκλειο και το Σάββατο το πρωί βρέθηκαν στη Λότζια, εκεί όπου ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, τους χάρισε ένα μετάλλιο της πόλης και τους τόνισε: «Αποτελείτε παράδειγμα πείσματος και σθένους. Καταφέρνετε τους στόχους σας και μας κάνετε υπερήφανους, ένα συναίσθημα που δεν το βιώνουμε πλέον συχνά. Ως Δήμος θα δώσουμε περισσότερη βαρύτητα στις εργασίες που πρέπει να γίνουν για να γίνει πιο προσβάσιμη πόλη το Ηράκλειο για άτομα με αναπηρία».

Από τους παρευρισκόμενους ξεχώρισαν τα λόγια του προέδρου της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιώργου Φουντουλάκη, ο οποίος επισήμανε: «Είμαστε η πιο δυνατή ομάδα σε διακρίσεις, μετάλλια και ήθος. Παλεύουμε με όλους τους προπονητές και τους αθλητές για να φέρουμε διακρίσεις. Πλέον επόμενο στοίχημα για εμάς είναι η μεγαλύτερη εκπροσώπηση και οι περισσότερες επιτυχίες στο Τόκιο».

Ο Γιώργος Καπελλάκης από την πλευρά του τόνισε: «Είμαστε τυχεροί που έχουμε το Παγκρήτιο Στάδιο και γενικά καλές εγκαταστάσεις για να δουλεύουμε. Μπορούν να γίνουν, όμως, και περισσότερα πράγματα. Ήδη υπάρχει ένα αίτημα δικό μας να γίνουν αναπηρικές τουαλέτες στο κέντρο της πόλης. Επίσης θα θέλαμε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να κυκλοφορούν τα άτομα με αναπηρία άνετα στους δρόμους του Ηρακλείου».

Μια όμορφη βραδιά

Οι τιμητικές εκδηλώσεις για τους παραολυμπιονίκες κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο "Απολλώνια". Τους αθλητές καλωσόρισε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος, αφού τους προσκάλεσε να παραβρεθούν και στις Βρυξέλλες, στη συνέχεια παρέδωσε τις τιμητικές πλακέτες στους αθλητές. Απευθυνόμενος στα τιμώμενα πρόσωπα τόνισε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να τιμήσουμε όλους αυτούς που μας έκαναν υπερήφανους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Είναι τεράστια η επιτυχία σας δουλεύοντας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Σηκώσατε ψηλά την ελληνική σημαία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη χαρά που δώσατε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Ακολούθησε η βράβευση όλων των αθλητών που κατέκτησαν μετάλλιο στο Ρίο και συγκεκριμένα του Μανώλη Στεφανουδάκη, του Θανάση Κωνσταντινίδη, του Σε Τζον Φερνάντες, του Παύλου Μάμαλου, του Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη, της Άννας Ντέντα, των Αδαμαντίας Χαλκιαδάκη και Ηρώ Μηλάκη και του ομοσπονδιακού τεχνικού Γεώργιου Βαρβεράκη.

«Η ελληνική σημαία ψηλά»

Ο τελευταίος, μάλιστα, συγκίνησε όταν έπιασε το μικρόφωνο. Όπως επισήμανε, «έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μια μεγάλη αθλητική οικογένεια και το μόνο μας μέλημα είναι να βλέπουμε την ελληνική σημαία να κυματίζει ψηλά. Να χαιρόμαστε, να κλαίμε από υπερηφάνεια και να αγκαλιαζόμαστε έχοντας πετύχει το στόχο μας».

Το "παρών" έδωσε ο πρόεδρος του "Τάλως" και εμπορικός διευθυντής της Aegean, Πάρις Επιτροπάκης, ο οποίος τόνισε: «Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για όλα αυτά τα παιδιά που μας έκαναν υπερήφανους. Σαν Aegean θα είμαστε πάντα κοντά τους».

Ο πρόεδρος της ΕΑΟΜ ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης, ευχαρίστησε την οικογένεια Κεφαλογιάννη για την πρόσκληση και την τιμητική βραδιά και την Aegean για τη δωρεά μεταφορά των παραολυμπιονικών.

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για την Κρήτη και το Ηράκλειο. Πρόκειται για ανθρώπους με τεράστια ψυχική και σωματική δύναμη που μας έχουν δείξει το δρόμο. Εάν ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Γλέντι ως το πρωί

Μετά το πέρας των βραβεύσεων ακολούθησε δείπνο και γλέντι που κράτησε για αρκετές ώρες, με τους παραολυμπιονίκες να δείχνουν τις ικανότητές τους και στο χορό.

Ρεπορτάζ: Νίκη Μηλιαράκη-Μαρία Πετρούτσου

Σχόλια