Αθλητισμός

Ο ΟΦΗ και ο αυτονόητος στόχος του

To ότι ο ΟΦΗ δεν γοήτευσε στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του, δεν αποτελεί και κριτήριο για τη χρονιά του στη Football League.

Κατ' αρχήν ήταν αγώνας κυπέλου με τον Αχαρναϊκό που σημαίνει περιορισμό επιλογών στα σχέδια του προπονητή (δύο μικροί στην 18άδα, συν δύο τερματοφύλακες) και παράλληλα παίκτες κλειδιά στην μεσοεπιθετική διάταξη, αναγκαστικά εκτός αποστολής, όπως ο Ράντι και ο Μπουρσέλης. Έχει σημασία η τελευταία επισήμανση, γιατί εξηγεί το γιατί ο ΟΦΗ είχε την κατοχή και μαζί την εμπλοκή στην μεσοεπιθετική του ανάπτυξη.

Απέναντι σε μια σφιχτή ομάδα που αποτελεί κλασικό δείγμα ομάδας Football League, η τύχη το σκοράρισμα περιορίζεται, αν λείπει η ταχύτητα. Συνέβη παραστατικά, με την ταυτόχρονη παρουσία τριών παικτών, που έχουν άλλα καλά χαρακτηριστικά, αλλά που κινούνται με «βαρύ τρόπο», όπως ο Αντουκόρ, ο Χαντί και ο Όστοιτς. Βάσει της εικόνας της προετοιμασίας, έλλειπε ο παίκτης με την ικανότητα της γρήγορης μεταβίβασης και της ταχύτατης κίνησης, κάτι που είχε αποδείξει ο Μπουρσέλης ή ο Ράντι που εκφράζεται μεσοεπιθετικά με την ευκολία της συνεργασίας.

Λεπτομέρειες βέβαια ενός παιγνιδιού είναι όλα αυτά. Το ουσιώδες είναι να μπορεί να πείσει η ομάδα του Νίκου Νιόπλια ότι έχει τα εργαλεία εκείνα που θα κάνουν την ίδια την ομάδα του και τον κόσμο της να πιστέψουν στην ιδέα του πρωταθλητισμού, που αποτελεί τον «φυσικό» στόχο της σεζόν. Η ΠΑΕ ΟΦΗ επέλεξε το μοντέλο του σχεδιασμού μέσα από «χαμηλό τέμπο» στις επιλογές της, που δέθηκαν με την αμοιβαία προσοχή στην οικονομική δαπάνη.

Δεν το έκανε όπως ο Άρης, που  και μετοχικό κεφάλαιο έβαλε πολλαπλάσιο και παίκτες γηπέδου και κερκίδας απέκτησε. Ο ΟΦΗ δεν πήρε παίκτες με όνομα όπως ο Τσιμπούρ ή ο Μιλούνοβιτς, που έκαναν αμέσως την ρεκλάμα και εκτόξευσαν τους επικοινωνιακούς δείκτες. Η αλήθεια είναι ότι και με τα "μέτρα" του ο ΟΦΗ, χρειάζονταν εύηχες κινήσεις του είδους, εφόσον χτυπά άνοδο κατηγορίας.

Αυτός ο ΟΦΗ στηρίζεται στην ομαδικότητα και επειδή είναι «όνομα» στην κατηγορία, θέλει καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα προκειμένου να ανεβάσει εξ αρχής τη φλόγα στο εσωτερικό του και στην κερκίδα.

Έχει ανάγκη να δεθεί το ταχύτερο και να αποκτήσει ομοιογένεια ώστε να ανέβει αυτό που μπορεί να δώσει κάθε ποδοσφαιριστής. Ο ανταγωνισμός θα είναι μέγας και μέσα και έξω από το γήπεδο σε αυτό το πρωτάθλημα.

Δεν θα βάλουμε ξανά στο τραπέζι το ότι η ΠΑΕ έπρεπε να κινηθεί αλλιώς στα μετοχικά και στα κεφάλαια της. Μένουμε στην απτή πραγματικότητα, ευχόμενοι να γίνουμε μάρτυρες μιας θετικής εκκίνησης.

(Από τη στήλη "Γνώμη" της έντυπης έκδοσης - Στη φωτογραφία ο Αντώνης Μπουρσέλης από την κερκίδα στο ΟΦΗ-Αχαρναϊκός 0-0)

Σχόλια