Αθλητισμός

Η ευκαιρία της ΕΠΣΗ και το ναι της ΕΠΣ Αθηνών

Το σαράκι που τρώει τους Έλληνες στο εσωτερικό καθρεπτίζεται με τέλειο τρόπο ως παράσταση παρακμής στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θόδωρος Θεοδωρίδης, εξέφρασε μέσα σε λίγες λέξεις την κατάσταση του «έξω πάμε καλά, μέσα δεν πάμε…», ως μια χρονίζουσα φθοροποιό πραγματικότητα εντός των συνόρων!

"Να είστε βέβαιοι ότι όλοι εμείς οι Έλληνες που διοικούμε την UEFA αν δουλεύαμε στη χώρα μας, δεν θα τα καταφέρναμε", είναι μια από τις καραμπινάτες ενδείξεις που προτρέπει στην άλλη δήλωση του για την καθοδική πορεία του ποδοσφαίρου:  «Οφείλουμε να βρούμε λύσεις και όχι να θέλουμε να βγάλουμε ο ένας τα μάτια του άλλου».

Παρακολουθώντας την στείρα και επί της ουσίας «πονηρή» αντιπαράθεση των δύο «πόλων» εν όψει των εκλογών της ΕΠΟ, απ' όπου παράγονται διαρκώς νέα αρνητικά ερεθίσματα, για αυτό που υποτίθεται ότι επαγγέλλονται να φτιάξουν, μέσα από ένα θέατρο παραλόγου ή σκιών, τα λόγια του Έλληνα αξιωματούχου της UEFA, αποκτούν επιτακτική σημασία. Οι πλευρές της συμπολίτευσης (Μαρινάκης) και αντιπολίτευσης (Μελισσανίδης, Αλαφούζος, Σαββίδης), σε μια κρίσιμη μάλιστα κοινωνική περίοδο, χρειάζεται να αποδείξουν πως επιζητούν το καλύτερο, μέσα από μια συνεννόηση βασικών δεσμεύσεων ή ακόμη και μέσα από μια συναίνεση πλεύσης.

Οτιδήποτε άλλο μέσα από την «πνιγηρή» ατμόσφαιρα της καχυποψίας, της προπαγάνδας και της επιρροής των ψηφοφόρων με διάφορες απαράδεκτες μεθόδους, και με την όποια επικράτηση του ενός ή του άλλου, ως έχουν τα πράγματα, θα δυσκολέψει περισσότερο την επόμενη μέρα, ζημιώνοντας το ποδόσφαιρο. Με χαμηλή στάθμη στο γενικό επίπεδο, όποιος κι αν επικρατήσει σε τόσο νοσηρή ατμόσφαιρα, θα το πληρώσει και ο ίδιος.

Η ιδέα με τους «4» των μεγάλων ΠΑΕ

Η ιδέα που τέθηκε προ καιρού και επανήλθε στην συγκέντρωση του «Μακεδονία Παλλάς» από τον πρόεδρο της ΕΠΣΗ Νίκο Τζώρτζογλου και στηρίχθηκε από τον πρόεδρο της ΕΠΣΑ Παναγιώτη Δημητρίου που ανέλαβε και την προώθηση και υλοποίηση της, αποτελεί μια ευκαιρία.  Να συγκεντρωθούν οι πρόεδροι και των τεσσάρων «μεγάλων» ομάδων, με εκπροσώπους των υπόλοιπων μαζί με αντιπροσωπεία των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων και να βρουν μια συνθήκη που θα εγγυάται, κάτι αξιόπιστο.

Αυτά που τονίσθηκαν από το βήμα της συγκέντρωσης του «Μακεδονία Παλλάς, διά στόματος Τζώρτζογλου, ήταν οι αλήθειες που δεν μπορεί κανείς να αντικρούσει, επειδή ακριβώς αποτελούν την πραγματικότητα, που πρέπει να αλλάξει. Είτε με σύμπλευση είτε με προγραμματικές, καταστατικές, οργανωτικές δεσμεύεις εκατέρωθεν. Με χαρακτηριστικό να απηχούν μια νέα φιλοσοφία που θα προσεγγίζει προηγμένες ποδοσφαιρικές χώρες.

Η πρωτοβουλία Δημητρίου (ΕΠΣΑ)

«Έχουμε την πρόθεση να υλοποιήσουμε την πρόταση για την συνάντηση των τεσσάρων «μεγάλων» του ποδοσφαίρου. Η πλειονότητα των Ενώσεων επιθυμεί να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους και να τους πείσουμε για μια σύγκλιση προς όφελος του ποδοσφαίρου». Τα παραπάνω δήλωσε στο ράδιο 984, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών Παναγιώτης Δημητρίου που ανέλαβε την υλοποίηση της γνωστής πρότασης του Νίκου Τζώρτζογλου. «Η συναίνεση είναι  σπουδαία για να έχουμε καλύτερα πρωταθλήματα», κάνοντας λόγο για την θερμή υποστήριξη της ιδέας από πολλές Ενώσεις. «Οι ΕΠΣ Αθηνών, Λάρισας, Κοζάνης, Μακεδονίας, Ηρακλείου, Γρεβνών, Πέλλας και άλλες... Θα το επιχειρήσουμε, περιμένοντας την απάντηση του κ. Μαρινάκη».  Υποστήριξε επίσης ότι «δεν θα πούμε όχι σε πρόεδρο κοινής αποδοχής». Βέβαια κι ο ίδιος μέχρι πρότινος ήταν Γ΄αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ, εκφράζοντας αυτό που αντιπολιτεύεται μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. «Με όρισε ο κ. Γκιρτζίκης, χωρίς να μου δώσει καμία αρμοδιότητα ούτε καν σε επιτροπή, σαν τελευταίος σύμβουλος αν και εκφράζω την ΕΠΣ Αθηνών. Το χρεώνω εξ ολοκλήρου στον κ. Γκιρτζίκη», δήλωσε ο κ. Δημητρίου.

Η κλασική λογική και πρακτική προεκλογικών περιόδων σε μια περίοδο έκτακτων συνθηκών, όπου όλα έχουν πιάσει πάτο, υπηρετεί το ρεπορτάζ του παρασκηνίου που γίνεται πιο εμπορικό με την παρουσία προσώπων που συνέδεσαν το όνομα τους με το παρασκήνιο στο χθες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γι' αυτό απαιτούνται δράσεις που θα μπορούν να φέρουν στο προσκήνιο, τουλάχιστον τις στοιχειώδεις ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία του ποδοσφαίρου.
Περιμένοντας λοιπόν πριν την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΕΠΟ, την εμφάνιση ενός ουσιαστικού και δραστικού αποτελέσματος…

Σχόλια