Αθλητισμός

Η WADA ζητά τον αποκλεισμό της Ρωσίας

Τον αποκλεισμό της Ρωσίας από κάθε διεθνή διοργάνωση στίβου εισηγήθηκε η WADA στην IAAF καθώς οι Ρώσοι παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες περί ντόπινγκ.

Το πόρισμα «φωτιά» της αρμόδιας επιτροπής της WADA υπό τον Ντικ Πάουντ καταγράφει σωρεία παραβάσεων των κανονισμών περί ντόπινγκ που τη στριμώχνουν στα σχοινιά.

Στην έκθεση που συνέταξε ο πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντί-Ντόπινγκ έπειτα από έρευνα έντεκα μηνών αναφέρει στοιχεία σοκ και εισηγείται στην IAAF την παραδειγματική τιμωρία της ρωσικής ομοσπονδίας.

Επιπλέον ζητά τον δια βίου αποκλεισμό πέντε προπονητών και πέντε αθλητών της Ρωσίας, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν διαρρεύσει.

Βαρύτατες είναι οι κατηγορίες και για το εργαστήριο της Μόσχας, καθώς φέρεται να κατέστρεψε σκόπιμα ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων (1417).

Η υπόθεση αγγίζει και πρώην ανώτατα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Προ ημερών ο πρώην πρόεδρος της IAAF, Λαμίν Ντιάκ (μαζί με άλλους αξιωματούχους) είχε συλληφθεί από τις γαλλικές αρχές με την κατηγορία πως έλαβε το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ ώστε να συγκαλείψει σκάνδαλο ντόπινγκ. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση.

Πλέον τον λόγο έχει η IAAF, η οποία εξετάζει την επιβολή κυρώσεων, ενώ τη δική της έρευνα αναμένεται να διεξάγει η Interpol.

Σχόλια