default-image

Αύριο ολοκληρώνεται το… παζλ

Ποδόσφαιρο
Αύριο ολοκληρώνεται το… παζλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 16 ομάδες που έχουν πάρει το «εισιτήριο» για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 είναι ήδη γνωστές, ωστόσο για πρώτη φορά δεν είναι αρκετά αυτά τα ονόματα. Η διοργάνωση της Γαλλίας περιλαμβάνει για πρώτη φορά ακόμα 8 ομάδες, με συνέπεια το παζλ των φιναλίστ να ολοκληρωθεί αύριο, με τα τελευταία προκριματικά.

Η Κυριακή πρόσθεσε ακόμη τέσσερα ονόματα στη λίστα των ομάδων που προκρίνονται στην τελική φάση της διοργάνωσης. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται μία "σταχτοπούτα", η Αλβανία, η οποία θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης σε επίπεδο ανδρών και τρίτη συνολικά (έχουν συμμετάσχει σε τελική φάση Ευρωπαϊκού κ-16 και κ-18).

Η βαθμολογία και τα στατιστικά των ομίλων της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016

Ντεμπούτο στη διοργάνωση θα πραγματοποιήσουν ακόμη τρεις χώρες, αξιοποιώντας τη διεύρυνση του θεσμού. Η Ισλανδία είναι η μικρότερη εξ αυτών, ένα κράτος 329.000 κατοίκων, που καταρρίπτει το ρεκόρ της Λετονίας (2.000.000). Η Ουαλία διαθέτει μία παρουσία σε Μουντιάλ (1958), ωστόσο αναζητούσε την πρώτη της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τη βρήκε με ηγέτη τον πιο ακριβό ποδοσφαιριστή της ιστορίας, τον Γκάρεθ Μπέιλ. Όσο για τη Βόρεια Ιρλανδία, δεν τα κατάφερε επί Τζορτζ Μπεστ, το πέτυχε όμως με Κάιλ Λάφερτι, κάνοντας επίδειξη δύναμης στον όμιλο της Εθνικής Ελλάδας.

Παρά τη σπουδαία ποδοσφαιρική παράδοση και τις διακρίσεις σε Παγκόσμια Κύπελλα, η Πολωνία προκρίνεται μόλις για 3η φορά σε τελική φάση της διοργάνωσης, έχοντας στις τάξεις της τον αρχισκόρερ των προκριματικών, Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, ο οποίος ισοφάρισε το ρεκόρ του Βορειοϊρλανδού Ντέιβιντ Χίλι με 13 γκολ.

Η χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση, η Γερμανία, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπου θα βρεθεί για 12η φορά στην ιστορία της, αναζητώντας την 4η κατάκτηση ώστε να αφήσει πίσω της την Ισπανία, την κάτοχο των δύο προηγουμένων τουρνουά.

Η προηγούμενη φιναλίστ του τελικού, Ιταλία, αναζητάει μόλις τη δεύτερη κατάκτηση στην 9η παρουσία της, ενώ ακριβώς τα ίδια νούμερα διαθέτει και η Τσεχία, με την ιστορία της... Τσεχοσλοβακίας, όμως. Η Αγγλία βρίσκεται ένα σκαλί πιο κάτω, αφού έχει αγωνιστεί μεν σε οκτώ Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ωστόσο δεν έχει πανηγυρίσει ποτέ το τρόπαιο.

Έμπειρη σε αυτές τις διοργανώσεις είναι και η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος, η οποία μετά από δύο διοργανώσεις, δεν χρειάζεται μπαράζ για να τσεκάρει το "εισιτήριο". Από τέσσερις συμμετοχές έχουν Βέλγιο και Ρουμανία, ενώ μία λιγότερη μετράει η Ελβετία. Τέλος, η Αυστρία προκρίνεται για πρώτη φορά σε τελική φάση της διοργάνωσης, αφού μέχρι τώρα μετρούσε μόλις μία συμμετοχή, στο τουρνουά που συνδιοργάνωσε με την Πολωνία το 2008.

Ποιες το παλεύουν

Ουγγαρία, Δανία και Ιρλανδία έχουν εξασφαλίσει θέση στα μπαράζ και τον Νοέμβριο θα διεκδικήσουν μία θέση στα γήπεδα της Γαλλίας. Οι Ούγγροι, μάλιστα, έχουν ελπίδες ακόμα και για απευθείας πρόκριση, εάν τελικώς παραμείνουν η καλύτερη τρίτη ομάδα των προκριματικών ομίλων.

Από εκεί και πέρα, Σλοβακία, Ουκρανία, Ρωσία, Σουηδία, Νορβηγία και Κροατία έχουν εξασφαλίσει τα πλέι οφ και ερίζουν για τα τρία απευθείας "εισιτήρια" που απομένουν στους τρεις ομίλους τους, η Τουρκία μπορεί να ελπίζει κι αυτή είτε σε απευθείας "εισιτήριο" είτε σε μπαράζ, με την Ολλανδία να προσπαθεί να την βάλει από κάτω, προλαβαίνοντας μόνο την τρίτη θέση. Μόνο σε μπαράζ ελπίζουν και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ισραήλ, Κύπρος, Σλοβενία και Εσθονία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News