default-image

Κουφός: "Ο ΑΓΟΡ είναι μαγαζί γωνία…"

Μπάσκετ
Κουφός: "Ο ΑΓΟΡ είναι μαγαζί γωνία…"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το ΑΓΟΡ, την προσπάθεια που κάνει φέτος, αλλά και για τον ίδιο και την περιπέτεια υγείας που πέρασε μίλησε ο Στέργιος Κουφός που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Τάσου Μαγουλά στην ΟΠΑΠ TV.

Αναλυτικά, η συνέντευξή του:

Για τη φετινή πορεία του ΑΓΟΡ: "Πραγματικά αυτό που έχουμε πετύχει εφέτος είναι άξιο συγχαρητηρίων. Βρισκόμαστε στην πέμπτη θέση, έχοντας εξασφαλίσει και διαφορά δύο βαθμών από τον έκτο. Η ομάδα πλέον σταθεροποιεί την πορεία κάτι που είναι πολύ δύσκολο για έναν επαρχιακό σύλλογο. Το Ρέθυμνο, μετά τον υποβιβασμό, δίψαγε για μπάσκετ. Γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά στο νησί και ειδικά εφέτος έχουμε αφήσει πίσω τα προβλήματα και καθιερωνόμαστε στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας".

Για τον πρώτο στόχο που υπάρχει στην ομάδα: "Προτεραιότητα μας είναι η οικονομική εξυγίανση του συλλόγου και ακολούθως έρχεται το αγωνιστικό κομμάτι. Πάνω απ' όλα για όλους εμάς στην οικογένεια του Ρεθύμνου μετρά η έξωθεν καλή μαρτυρία του ΑΓΟΡ".

Για το πρόβλημα με την υγεία του: "Δεν είναι μόνο αυτό… Καταρχήν εφέτος για πρώτη φορά πήραμε δύο Αμερικανούς οι οποίοι είναι γεγονός ότι ήταν πολύ πίσω σε σχέση με το επίπεδο της Α1 κι έτσι αναγκαστήκαμε να δώσουμε πολύ χρόνο μέχρι να τους αντικαταστήσουμε. Επίσης, αργήσαμε πολύ να ξεκινήσουμε προετοιμασία και έτσι ήταν πιο δύσκολο να φτιάξουμε την ομάδα καθώς χρειαζόταν ακόμη περισσότερη δουλειά, ενώ όπως είπατε προέκυψε και το πρόβλημα με την υγεία μου. Δόξα σοι ο Θεός όμως και τα τρία πήγαν καλά και ειδικά το θέμα της υγείας.

Να σας πω μάλιστα ότι ο γιατρός κράτησε την περίπτωσή μου στο αρχείο μια και είναι μία από αυτές που χρίζουν αναφοράς για τον χρόνο της επιστροφής. Αισθάνομαι πολύ δυνατός, σιδερένιος θα έλεγα. Τώρα η ομάδα είναι γεγονός ότι απέναντι στον Πανελευσινιακό ήμασταν κουρασμένοι κι αυτό μπορεί να επαναληφθεί και σε κάποια από τα επόμενα ματς κυρίως απόρροια και του γεγονότος ότι καθυστέρησε η προετοιμασία μας. Να ξέρετε ότι συνηθίζω με τις ομάδες μου να κάνω μια μίνι προετοιμασία τον Δεκέμβριο, ωστόσο εφέτος όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν ήταν δυνατό να συμβεί.

Ωστόσο τα παιδιά με την αυταπάρνηση που δείχνουν σε κάθε ματς, σε βαθμό θυσίας θα έλεγα πολλές φορές, είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να οδηγήσουν την ομάδα όσο καλύτερα γίνεται".

Σε ακούω να λες τις λέξεις αυταπάρνηση, θυσία, η διασκέδαση για το μπάσκετ υπάρχει μέσα στο φετινό Ρέθυμνο; "Κοίτα να δεις, όσο πιο όμορφα είναι τα πράγματα σε μια ομάδα τόσο πιο πολύ γίνεται αντικείμενο ζήλιας. Το Ρέθυμνο προκαλεί ζήλια και η βαθμολογική του θέση και εγώ προσωπικά ως προπονητής και βέβαια οι παίκτες με όσα έχουν πετύχει".

Διάγεις τη δεύτερη θητεία σου στον πάγκο της ομάδας, ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με την πρώτη; "Σίγουρα η πρώτη εμπειρία είναι πάντα καλύτερη. Είχαμε τότε πετύχει και πολλά. Μην ξεχνάτε ότι φτάσαμε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου. Ίσως γι' αυτό να ήταν κι ήταν σοκ μετά η απομάκρυνσή μου γιατί είχα αισθανθεί ότι δημιουργούσαμε μια ομάδα η οποία πιστεύω ότι μπορούσε να πετύχει πολλά. Εφέτος είναι πιο δύσκολα αν και είναι γεγονός ότι το έργο μας μοιάζει περισσότερο εύκολο καθώς το επίπεδο μπάσκετ πλέον στην Α1 δεν είναι το ίδιο υψηλό όπως στο προηγούμενο πέρασμά μας.

Έτσι αν είσαι προσηλωμένος στο έργο σου κι έχει στο πλευρό και μια διοίκηση σαν τη δική μας τότε μπορείς να κάνεις πράγματα. Το Ρέθυμνο κατά τη γνώμη μου είναι μαγαζί γωνία και όλα αυτά μας έχουν βοηθήσει ώστε να έχουμε πετύχει αυτό που έχουμε πετύχει προκαλώντας πολύ θετική εντύπωση με την έκτη θέση που κατέχουμε".

Ο ΑΓΟΡ είναι από τις πιο υγιής ομάδες στην κατηγορία, σε ποιο δρόμο βρίσκεται η προσπάθεια εξυγίανσής του και περνά από το μυαλό σας η ευρωπαϊκή συμμετοχή: "Να ξέρετε ότι στον σύλλογο προτεραιότητα δεν είναι ούτε ο προπονητής, ούτε η ομάδα, ούτε η παίκτες. Στόχος της διοίκησης είναι να ολοκληρωθεί η οικονομική εξυγίανση η οποία ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια και πλέον βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Οι διοικούντες τον ΑΓΟΡ είναι οι πραγματικοί σταρ. Όσο για την Ευρώπη πιστεύω ότι σε 1-2 χρόνια και με τη συμπαράσταση που τυγχάνουμε από τους χορηγούς και έχοντας βέβαια προχωρήσει και σε κάποιες βελτιώσεις στην έδρα μας θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και το ευρωπαϊκό άλμα. Ειδικά για τους χορηγούς θα ήθελα να πω ότι όλη η πόλη είναι χορηγός στον ΑΓΟΡ. Στους πολύ δύσκολους καιρούς που ζούμε το χορηγικό πρόγραμμα του Ρεθύμνου είναι πρωτάκουστο".

Για το ματς με τον Πανελευσινιακό και την παρουσία του Γιώργου Σκαραφίγκα στον αντίπαλο πάγκο: "Έχουμε ζήσει πολλά με τον Γιώργο. Σχεδόν 30 χρόνια μέσα στα γήπεδα. Να σας πω μάλιστα ότι στο παρελθόν για 24 μήνες ζούσαμε και μαζί. Κάνει κι αυτός πολύ καλή δουλειά στην ομάδα του, ωστόσο αυτό το πρωτάθλημα είναι πολύ σκληρό".

Για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται ο ΑΓΟΡ και το γεγονός ότι πολλοί αντίπαλοι προπονητές τον συγχαίρουν: "Αν ήμουν στην Αμερική θα με λάτρευαν... Προτεραιότητά μου είναι πολλά ένας εναντίον ενός μέσα στο ματς κι αυτό που λέω πάντα στους παίκτες μου είναι ότι όταν κάποιος έχει πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του είμαστε υποχρεωμένοι να του δίνουμε συνεχώς τις επιθέσεις. Είμαστε από τις ομάδες που οδηγούν τον αντίπαλο στα περισσότερα λάθη κι έτσι έχουμε περισσότερες κατοχές στα παιχνίδια μας. Προσπαθούμε να κάνουμε μέσα στο παρκέ όσα λέμε στις προπονήσεις. Η φιλοσοφία μου έχει περάσει μέσα στην ομάδα σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Σουτάρουμε πολύ. Αυτό κάναμε και με την Ελευσίνα, αλλά δεν μας βγήκε γιατί είχαμε 1 στα 23 τρίποντα, ωστόσο τα 15 από αυτά έγιναν ελεύθερα. Αυτό έχω ζητήσει όταν κάποιος είναι ελεύθερος να σουτάρει. Τώρα βέβαια στην προπόνηση θα πρέπει να κοιτάξουμε πως θα λύσουμε το θέμα του κακού ποσοστού. Στόχος μας είναι πάντα να χτίζουμε προσωπικότητες".

Σχετικά με την τοποθέτησή του σε σεμινάριο προπονητών ότι το τρίποντο είναι το "νέο" κάρφωμα: "Αυτό που έχω να πω είναι ότι κατά τη γνώμη μου όλα κρίνονται από το τρίποντο. Κοιτάξτε πως γυρίζουν τα ματς οι ομάδες. Στο παρελθόν θυμάμαι στον Παπάγο θεωρείτο αιρετικό να σουτάρουν οι ψηλοί μας, αλλά τώρα ρίξτε μια ματιά και θα δείτε ότι όλα τα 4άρια πρέπει οπωσδήποτε να ξέρουν και να σουτάρουν. Θυμηθείτε πως κατέκτησε η Ζαλγκίρις το Ευρωπαϊκό. Ήταν αθλητική ομάδα με πολύ σκληρή άμυνα, τρέξιμο και πολύ καλό σουτ στο τρίποντο. Η ακόμη και η Μακάμπι του Πίνι Γκέρσον. Τελικά εγώ θα προτιμούσα να μην δούμε ξανά ομάδα του Μάλκοβιτς να παίρνει το Ευρωπαϊκό. Ας παίξουν λίγο για να χαρούν και τα παιδιά".

Είναι γεγονός ότι τον παίκτη "Στέργιος Κουφός" τον απομάκρυνες νωρίς: "Αλήθεια είναι αυτό που λες αν και οι προπονητές μου έλεγαν ότι αν δούλευα πολύ θα μπορούσα να πετύχω πολλά πράγματα. Και ξέρεις ποιο είναι το άσχημο; Ότι ακόμη δεν έχω βρει κάποιον με τα χαρακτηριστικά μου. Ο Κατσαρής ήταν ένας τέτοιος, αλλά του έλειπε το σουτ. Ο Τσόχλας μου φαίνεται πάλι ότι έχει το πακέτο. Κάνει πολύ καλή χρονιά. Να ξέρετε ότι όποιος θέλει να παίξει μπάσκετ να έλθει στο Ρέθυμνο ώστε να έχει εμένα προπονητή".

Για την παρουσία των δύο Ελλήνων προπονητών στους πάγκους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού: "Αξίζουν πολλά μπράβο και στον κόουτς Πεδουλάκη και στον κόουτς Μπαρτζώκα. Είναι τεράστιο πράγμα και για τους δύο αυτό που έχουν πετύχει και πρέπει να τους ευγνωμονούμε όλοι οι Έλληνες προπονητές γιατί αποδεικνύουν ότι και ο Έλληνας κόουτς μπορεί να πετύχει αν πάρει την ευκαιρία".

Για το φετινό πρωτάθλημα: "Θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί λόγω του πλεονεκτήματος της έδρας. Είναι πολύ δύσκολο στην Ελλάδα να σπάσεις την έδρα. Παράλληλα η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα έχει και τη δυναμική και τη χημεία. Αξία αναφοράς και η πορεία του Πανιωνίου και του ΠΑΟΚ κι ακολουθούμε δειλά-δειλά κι εμείς συμπληρώνοντας τις ομάδες που έδειξαν κάτι πολύ όμορφο".

Για την επόμενη ημέρα του ΑΓΟΡ: "Διοικητικά και σαν βάθος στόχος μας είναι ακόμη ένα χρόνο να συνεχίσουμε τις υψηλές, για το Ρέθυμνο, πτήσεις και μετά με τη βοήθεια των χορηγών να στηριχθεί το οικοδόμημα και σε μια νέα ευρωπαϊκή περιπέτεια".

Για τη δική του επόμενη ημέρα: "Αν προσπεράσουμε ότι τα συμβόλαια είναι για να σπάνε, καθώς κι ότι όπως έλεγε και ο Στιβ Γιατζόγλου εμείς οι προπονητές έχουμε τη βαλιτσούλα πίσω από την πόρτα, νομίζω ότι μας περιμένει ένα θερμό καλοκαίρι. Ακόμη δεν ξέρουμε τι θα κάνει και ο Πέτγουεϊ στον οποίο ουσιαστικά έχει χτιστεί το φετινό Ρέθυμνο. Ξέρετε τον φωνάζουμε "Πετγουεάκη", ο ίδιος μιλά Ελληνικά, ενώ τραγουδά κιόλας. Βέβαια έχει μεγάλες προσφορές στα χέρια του και πλέον έχει να διαχειριστεί κι ακόμη ένα κομμάτι της ζωής του, το οικονομικό. Αν φύγει έχουμε να λύσουμε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα και κατά τη γνώμη μου πρέπει να φτιάξουμε μια ομάδα από την αρχή".

Για τη ζωή του στο Ρέθυμνο: "Είναι μια πολύ και μια ομάδα την οποία την αγαπώ πολύ και μία ημέρα αν απουσιάσω είμαι σίγουρος ότι θα μου λείψουν όλοι πολύ, ενώ κι εγώ θα τους λείψω. Έχω πολύ καλή σχέση με όλους τους ανθρώπους και τα μηνύματα που λάμβανε κατά την περιπέτεια της υγείας μου με βοήθησαν πάρα πολύ. Επίσης στο Ρέθυμνο έχω και τον πνευματικό μου τον Πατέρα Βασίλειο. Η καθημερινότητά μου είναι όπως ακριβώς την ήθελα, ωστόσο βέβαια παραμένω κι ένας επαγγελματίας προπονητής, κάτι που επίσης δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου".

Για το ρόλο που παίζει η πίστη στη θρησκεία στην καθημερινότητά του: "Κατά τη γνώμη μου το κυριότερο είναι να έχεις πίστη και να γνωρίζεις ότι πάντα γίνεται, για κάποιο λόγο, το θέλημα του Θεού".

Ποιο είναι το δικό του θέλημα για την επόμενη 10ετία: "Να μην έχει να αντιμετωπίσει ο κόσμος προβλήματα υγείας, αν και γνωρίζω ότι αυτό που ζητώ αποτελεί ουτοπία και να έχω κι εγώ την υγειά μου ώστε να μπορώ να προσφέρω στο μπάσκετ όσα πραγματικά επιθυμώ".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News