Ψυχολογία

Τηλεργασία: Τα λάθη που αποφεύγουν οι έμπειροι του «είδους»

Τα σωστά βήματα για να πετύχει η εργασία από το σπίτι

Η τηλεργασία, είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για αρκετούς, καθώς δεν χρειάστηκε να την εφαρμόσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Όπως ισχύει για όλα τα πράγματα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν τόσο πλεονεκτήματα, όσο και μειονεκτήματα.

Η μεγάλη ευελιξία, η αναμφισβήτητη αυτονομία και το γεγονός ότι ο εργαζόμενος βρίσκεται στο δικό του οικείο περιβάλλον, έρχονται σε αντιπαράθεση με την απόσπαση της προσοχής, που για να την ελέγξει κάποιος χρειάζεται αρκετή εξάσκηση, αυτογνωσία και πειθαρχία.

Φυσικά και οι έμπειροι της τηλεργασίας, είναι οι μόνοι που δεν χρειάστηκαν χρόνο να προσαρμοστούν στη νέα αυτή κατάσταση, αφού πολλοί από αυτούς τους επαγγελματίες εργάζονται από απόσταση για παραπάνω από δέκα χρόνια.

Δείτε ποια λάθη έχουν πάψει πλέον να κάνουν:

Πιτζάμες

Οι πιο παραγωγικοί άνθρωποι, δεν ξυπνούν και αρχίζουν αμέσως να εργάζονται φορώντας ακόμα τις πιτζάμες τους.

Προετοιμάζονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα έκαναν αν χρειαζόταν να πάνε κανονικά σε ένα γραφείο.

Οι πιτζάμες δεν είναι επαγγελματικά ρούχα και δεν «βάζουν» το μυαλό σε «τρόπο εργασίας». Μία μελέτη του Northwestern University, ανέφερε ότι οι υπάλληλοι ανεξάρτητα από το επάγγελμα που ασκούν, αντεπεξέρχονται καλύτερα στα καθήκοντα τους όταν φορούν ρούχα.

Επίσης αν είστε ήδη ντυμένοι δεν θα χρειαστεί να αγχωθείτε αν προκύψει μία ξαφνική βιντεοκλήση.

Κρεβάτι ή καναπές

Εκτός από το ότι τα δύο αυτά έπιπλα δεν προδιαθέτουν για εργασία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη μέση, τον αυχένα και συχνές ημικρανίες από την κακή στάση που παίρνει το σώμα.

 

Αν διαπιστώσετε ότι θα χρειαστεί να εργαστείτε για αρκετό διάστημα ακόμα από το σπίτι, καλό θα ήταν να διαμορφώσετε ένα σημείο με τρόπο ώστε να μπορέσετε να τοποθετήσετε έστω και ένα μικρό γραφείο με μία πιο αναπαυτική καρέκλα.

Επαφή

Το να χάνετε πλήρως την επαφή με τα υπόλοιπα άτομα που συνεργάζεστε, δεν θα αργήσει να σας δημιουργεί προβλήματα.

Αν δεν έχετε ιδέα ποιες άλλες εργασίες εκτελούνται στη δουλειά σας, ή πώς μπορεί να επηρεάσει η δική σας δουλειά, αυτή των άλλων και αντίστροφα, σύντομα θα δημιουργηθεί αναστάτωση και θα χάσετε την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα σας.

Καλό είναι να εξετάζετε συχνά τα email και να διατηρείτε επαφή με τους άμεσα εμπλεκόμενους συνάδελφους, για να βρίσκεστε πάντα μπροστά από τα γεγονότα και ποτέ πίσω από αυτά.

Υγεία

Πολύς κόσμος που εργάζεται πλέον από το σπίτι, παραλείπει το μεσημεριανό γεύμα, ή παραβλέπει κάποιο πόνο στην πλάτη ή το γεγονός ότι πάσχει συχνά από ημικρανίες.

 

Η τηλεργασία μπορεί να σας παρασύρει στην αδράνεια, που σε συνδυασμό με την κακή διατροφή, θα σας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε διάφορε δυσάρεστες καταστάσεις, για τη σωματική και ψυχική υγεία. Βγείτε έξω μετά τη δουλειά σας. Περπατήστε ή γυμναστείτε σε έναν υπαίθριο χώρο, για να αποβάλετε την ένταση της ημέρας και να ενεργοποιήσετε το σώμα σας.

 ‘Όρια

Για να διατηρείτε μία συγκεκριμένη δομή και γραμμή στην εργασία, θα χρειαστεί να θέσετε κάποια όρια. Φυσικά και θα υπάρχουν εξαιρέσεις όποως η περίπτωση που είστε γονείς ενός μικρού μωρού. Όμως γενικά καλό θα ήταν να είστε ξεκάθαροι με το πρόγραμμα εργασίας και να εξηγήσετε σε γονείς και φίλους ή τα άτομα που ζείτε μαζί, ότι τις ώρες εκείνες δεν είστε διαθέσιμοι για κανέναν.

Εμπειρία

Όσο εργάζεστε από το σπίτι, είναι μια καλή ευκαιρία να αναπτύξετε ορισμένες δεξιότητες που θα σας κάνουν ακόμα καλύτερους με την τηλεργασία.

Βελτίωση επικοινωνίας: Από τη στιγμή που δεν είστε στο γραφείο, σημαίνει ότι θα μάθετε να επικοινωνείτε καλύτερα και πιο ουσιαστικά, μιλώντας πάντα για την ουσία ενός θέματος.

Καλύτερος χειρισμός τεχνολογίας: Η εργασία εξ αποστάσεως, συνοδεύεται πάντα από τεχνολογικές προκλήσεις. Με τον καιρό θα εξοικειωθείτε και θα μπορείτε πιο άνετα να χειρίζεστε όποιο πρόβλημα και αν προκύψει.

Αυξημένη αυτογνωσία και συναισθηματική νοημοσύνη: Η μη λεκτική επικοινωνία είναι σχεδόν αδύνατη να πραγματοποιηθεί όταν επικοινωνείτε ψηφιακά. Αλλά μετά από χρόνια εξάσκησης, ένας έμπειρος επαγγελματίας μπορεί να αντιληφθεί ένα μέρος αυτής, ακόμα και από τον τόνο της φωνής, τις παύσεις ή τον τρόπο ομιλίας κάποιου, αν αισθάνεται καλά, είναι εκνευρισμένος ή στεναχωρημένος.

Φωτογραφία: unsplash

Portraits.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια