Γίνετε καλύτεροι γονείς ακολουθώντας το ένστικτό σας

Ψυχολογία
Γίνετε καλύτεροι γονείς ακολουθώντας το ένστικτό σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο φόβος και η ανησυχία θολώνει την κρίση μας...

Δεν είναι σπάνιο ένα γονιός να αναζητά απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα που προκύπτουν από την καθημερινότητα με τα παιδιά σε τρίτους ή σε βιβλία κι εγχειρίδια. Κι όμως, επειδή το κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και κανείς δεν το γνωρίζει όπως εμείςίσως ο καλύτερος σύμμαχος ενός γονιού να είναι το ίδιο το ένστικτό του.

Για να τα καταφέρετε ακολουθήστε σύμφωνα με το mama365.gr απλά βήματα:

Να έχετε ξεκαθαρίσει ποιο είναι το καλύτερο για ‘κείνα

Τα παιδιά έχουν άποψη και επιθυμίες και κάνουν σχέδια από πολύ μικρά, αλλά δεν είναι πάντα σε θέση να γνωρίζουν τι είναι το καλύτερο για ‘κείνα. Αυτή είναι η δική σας δουλειά και γι’ αυτό οφείλετε να το εντοπίζετε και να το έχετε ξεκάθαρο στο μυαλό σας, πολύ πριν έρθει η στιγμή να τους αρνηθείτε κάτι που ζητάν διακαώς ή να τους επιβάλλετε κάτι που δεν θέλουν με τίποτα. Έτσι, δημιουργείτε ένα νοητό χάρτη που, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, σας οδηγεί πάντα στις καλύτερες δυνατές επιλογές. 

Να γνωρίζετε καλά τα παιδιά σας, το πως νιώθουν και τι σκέφτονται

Μπορεί να μην έχουν εξελιχθεί ακόμη πλήρως, τα παιδιά μας όμως διαμορφώνουν της δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα καθημερινά κι εμείς είμαστε εκείνοι που οφείλουμε να τα γνωρίζουμε καλύτερα απ’ τον καθένα. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε μια καλή γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, της ψυχοσύνθεσης και της ιδιοσυγκρασίας του παιδιού σας. Έτσι, θα αντιλαμβάνεστε πιο γρήγορα και μεγαλύτερη ακρίβεια το πως νιώθουν και τι σκέφτονται, ώστε να παίρνετε και πιο σωστές αποφάσεις σε ζητήματα που τα αφορούν.

Να ακούτε πάντα την αγάπη και ποτέ τον φόβο

Ως γονείς, νιώθουμε συχνά την αγάπη που τρέφουμε για τα παιδιά μας να μας πλημμυρίζει και να καθοδηγεί τις πράξεις και τις επιλογές μας. Υπάρχουν, όμως, φορές που ο φόβος μας κυριεύει και η ανησυχία θολώνει την κρίση μας. Τότε είναι που πρέπει να παίρνετε τον χρόνο σας, να διώχνετε τις αρνητικές σκέψεις και να μετράτε σωστά τις καταστάσεις πριν πάρετε κάποια απόφαση. Και να την παίρνετε πάντα, όχι με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο, αλλά αυτό που θέλετε εσείς για το παιδί, δηλαδή το καλύτερο.

Να κάνετε σαφείς επιλογές και να τις υποστηρίζετε όπως πρέπει

Τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται ασφαλή δίπλα μας και να νιώθουν πως ξέρουμε τι κάνουμε κάθε φορά που παίρνουμε μια απόφαση που τα αφορά. Γι’ αυτό πρέπει να έχετε αποσαφηνήσει μέσα σας τους λόγους που σας έχουν οδηγήσει σε κάθε επιλογή, να την ακολουθείτε με συνέπεια και να την υποστηρίζετε με όποιον τρόπο χρειαστεί. Έτσι όχι μόνο θα ενισχύσετε τη δική σας αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση ως γονείς, αλλά και την υπερπολύτιμη εμπιστοσύνη του παιδιού σε σας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News