«Χαμογελαστή» κατάθλιψη: Τι είναι και ποια τα συμπτώματά της

Ψυχολογία
«Χαμογελαστή» κατάθλιψη: Τι είναι και ποια τα συμπτώματά της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ψυχολόγος Ματούλα Βασιλάκη στην εκπομπή "Ανδριανή" για την "Χαμογελαστή" κατάθλιψη

Η ψυχολόγος Ματούλα Βασιλάκη βρέθηκε για άλλη μία φορά στην ΚΡΗΤΗ TV και συγκεκριμένα στο πλατό της εκπομπής «Ανδριανή», όπου συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Ανδριανή Αγγελιδάκη και μας έλυσε απορίες σχετικά με την… άτυπη, χαμογελαστή κατάθλιψη.

Πρόκειται για μία ψυχική νόσο, η οποία δεν είναι ευρύτερα γνωστή και η οποία επηρεάζει τη σκέψη, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά του ατόμου, ενώ χαρακτηρίζεται από συναισθηματικές δυσκολίες και σωματικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο ωστόσο δεν είναι ούτε σπάνια ούτε ασυνήθιστη. Το άτομο με άτυπη κατάθλιψη μπορεί να νιώσει χαρά όταν συμβαίνουν στη ζωή του θετικές εξελίξεις, αλλά αυτή η χαρά να μην έχει διάρκεια.

Πιο αναλυτικά πρόκειται για την… «χαμογελαστή» κατάθλιψη, η οποία δεν έχει τα συμπτώματα της κλασικής κατάθλιψης, αλλά τα αντίθετα χαρακτηριστικά:  

Τα συμπτώματά της είναι τα εξής:

Οι άνθρωποι έχουν υπερβολική όρεξη για φαγητό - αυτό σημαίνει ότι παίρνουν και βάρος-, κάτι που δεν συμβαίνει στην κλασική κατάθλιψη. Εκεί συνήθως οι άνθρωποι δεν έχουν διάθεση για φαγητό.

Στην άτυπη κατάθλιψη επίσης, οι άνθρωποι μπορεί να νιώσουν ευεξία ή χαρά στο άκουσμα μίας καλής είδησης, ωστόσο η χαρά και η ευεξία που θα αισθανθούν, διαρκούν για πολύ λίγο.

Επιστρέφουν πολύ σύντομα σε ένα αίσθημα βαθιάς θλίψης, ενώ στην κλασική κατάθλιψη, οι άνθρωποι νιώθουν μόνιμα θλίψη.

Επίσης στην άτυπη κατάθλιψη δεν πλήττεται καθόλου το «κομμάτι» της ενέργειας, καθώς η ενέργεια που έχει ο ασθενής είναι αυξημένη από το κανονικό. Είναι δύσκολο λοιπόν να διαγνωστεί, γιατί συνήθως καταβάλει μεγάλη προσπάθεια εκείνος που πάσχει από άτυπη κατάθλιψη, ώστε να μην φανεί ότι περνάει μία βαθιά θλίψη.

Επίσης, έχει ανάγκη πάρα πολλές ώρες ύπνου από 9 έως 10 ώρες, κάτι που στην κλασική κατάθλιψη δεν συμβαίνει, εκεί συνήθως το άτομο έχει αυπνία.

Ακόμη ο ασθενής με άτυπη κατάθλιψη έχει έντονη κόπωση για κάποιες ώρες της ημέρας, και ένα αίσθημα βάρους κυρίως στα άκρα του, πόδια, χέρια.

Δείτε αναλυτικά το απόσπασμα από την εκπομπή "Ανδριανή": 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News