default-image

"Συμβιβασμός" το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Στάινμπεκ το 1962

Πολιτισμός
"Συμβιβασμός" το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Στάινμπεκ το 1962

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καλύτερη λύση ανάμεσα σε μια προβληματική δεξαμενή υποψηφίων θεωρήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ, ο οποίος το 1962 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στοιχεία από αρχεία που άνοιξαν στη Σουηδία δείχνουν ότι ο Στάινμπεκ αποτέλεσε μία συμβιβαστική λύση για την επιτροπή που αποφασίζει για το βραβείο.

Εκτός από τον Στάινμπεκ, υποψήφιοι για το βραβείο ήταν ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Ανούιγ, η Κάρελ Μπλίξεν από τη Δανία, ο Βρετανός Λόρενς Ντάρελ και ο Άγγλος ποιητής Ρόμπερτ Γκρέιβς.

Σύμφωνα με τα - διαβαθμισμένα έως τώρα - έγγραφα της τετραμελούς επιτροπής Νόμπελ της Σουηδικής Ακαδημίας, τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν να κερδίσει το βραβείο ο Στάινμπεκ (συγγραφέας αριστουργημάτων όπως το "Άνθρωποι και ποντίκια" και "Τα σταφύλια της οργής"), ωστόσο εκφράστηκαν επιφυλάξεις.

«Δεν υπάρχουν ξεκάθαροι υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ και η επιτροπή βρίσκεται σε μια απίστευτη κατάσταση», έγραψε ο Χένρι Όλσον, μέλος της Επιτροπής.

Ο Γκρέιβς απορρίφθηκε επειδή ήταν κυρίως ποιητής και η επιτροπή δεν ήθελε να βραβεύσει έναν Αγγλοσάξονα ποιητή πριν από το θάνατο του Έζρα Πάουντ, θεωρώντας ότι η ποίησή τους δεν μπορούσε να συγκριθεί με εκείνη του μοντερνιστή ποιητή.

Ωστόσο, η υποστήριξη του Πάουντ στο φασισμό τον απέκλειε από τις υποψηφιότητες, αναφέρει στα σχόλιά του ο Χένρι Όλσον.

Η υποψηφιότητα της Μπλίξεν, η οποία είχε γράψει μεταξύ άλλων το "Πέρα από την Αφρική" (1937), εγκαταλείφθηκε αφού η συγγραφέας είχε πεθάνει εκείνο το Σεπτέμβριο, ενώ το γεγονός ότι το βραβείο είχε δοθεί το 1960 στο Γάλλο ποιητή Σεν-Τζον Περς εξασθένησε τις ελπίδες του Ανούιγ.

Από την άλλη, το "Αλεξανδρινό κουαρτέτο" του Λόρενς Ντάνιελ δε θεωρήθηκε αρκετό και η επιτροπή αποφάσισε να δει επόμενα δείγματα του συγγραφέα στο μέλλον.

Ο μόνιμος γραμματέας της Ακαδημίας, ο Άντερς Όστερλινγκ, έγραψε ότι προτιμούσε τον Στάινμπεκ έναντι του Γκρέιβς, αφού ο Αμερικανός συγγραφέας «φαίνεται ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει υποστήριξη χωρίς αντιρρήσεις».

Οι κριτικοί λογοτεχνίας της εποχής - τόσο στη Σουηδία όσο και στις ΗΠΑ - αμφισβήτησαν την απόφαση, υποστηρίζοντας πως τα πρόσφατα έργα του Στάινμπεκ δεν έφταναν στο ύψος των πρώτων λογοτεχνικών επιτευγμάτων του.

Μάλιστα, ο ίδιος ο συγγραφέας είχε αιφνιδιαστεί από τη βράβευσή του.

Η Σουηδική Ακαδημία, η οποία απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, διατηρεί για 50 χρόνια απόρρητα τα έγγραφα που αφορούν τις αποφάσεις της.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News