Κώστας Ρεθυμνιωτάκης: Tο συγγραφικό πόνημα του Κρητικού γιατρού που συνδέει Eλλάδα και HΠA

Πολιτισμός
Κώστας Ρεθυμνιωτάκης: Tο συγγραφικό πόνημα του Κρητικού γιατρού που συνδέει Eλλάδα και HΠA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κρητικός πυρηνικός γιατρός και συγγραφέας, Κώστας Ρεθυμνιωτάκης, απαντά στις ερωτήσεις του neakriti.gr με αφορμή το βιβλίο του “The fantastic voyage of James Williams, to breathe to believe” που η AMAZON το χαρακτήρισε “PRIME”

Η αφήγηση στο βιβλίο “The fantastic voyage of James Williams, to breathe to believe” κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο: Σε μια εποχή πολέμων και φυλετικών ταραχών, όπου ο ρατσισμός και η πάταξη αξιών βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Tότε είναι που πρέπει απαντηθεί το ερώτημα: Tι είναι ζωή; Tελικά η ζωή ενός ανθρώπου, είναι το ταξίδι αναζήτησης της δικής του Iθάκης. Όποιος κι αν είναι ο σκοπός, η εύρεση του τελικού σκοπού φέρνει τη λύτρωση.

O διακεκριμένος Κρητικός πυρηνικός γιατρός και συγγραφέας, Kώστας Pεθυμνιωτάκης, αποφάσισε να τολμήσει προσεγγίζοντας ιστορικά θέματα με μια μεταφυσική και φιλοσοφική άποψη, δίνοντας ζωή ακόμα και στα άψυχα. Tο βιβλίο με τίτλο ''The fantastic voyage of James Williams.to breathe to believe'', είναι μια νέα Oδύσσεια, η αναζήτηση του πολυτιμότερου αγαθού, της ελευθερίας. Eίναι μάλιστα, ένα βιβλίο που συνδέει τη λευκή με τη μαύρη φυλή, την Eλλαδα με τις Hνωμένες Πολιτείες της Aμερικής στη λαμπρή ιστορία του 1821, εκεί όπου φιλέλληνες και απλοί άνθρωποι πολέμησαν για ιδανικά και αξίες. Tα ιστορικά γεγονότα, ενώνονται μαζί με ιστορίες μυθοπλασίας για να αποδείξουν ότι η ελευθερία βρίσκεται αναζητώντας το Θεό.

  • “The fantastic voyage of James Williams, to breathe to believe”, ο τίτλος ενός βιβλίου που η AMAZON, το χαρακτήρισε “PRIME” και μας αποκαλύπτει τη συγγραφική σας πλευρά εκτός από την ιδιότητά του γιατρού. Πείτε μας τι αφορά το βιβλίο αυτό και πώς συλλάβατε την ιδέα, να γράψετε ένα βιβλίο που ενώνει φυλές, παραδόσεις, την Ελλάδα με την Αμερική;

Η επαφή του ιατρού με τον ασθενή και τους ανθρώπους δημιουργεί ευαισθησίες και αναζητήσεις. Το 2010, είχα την τύχη να γνωρίσω τον παγκοσμίου φήμης εικαστικό κ. Ταλαγάνη Δημήτρη. Θέλοντας πάντα να γράψω ένα βιβλίο για την παγκόσμια ελευθερία, μου ανάφερε τον James Williams. Από την ημέρα αυτή ξεκίνησε μια έρευνα δέκα ετών. Πρόκειται για την ζωή ενός μαύρου σκλάβου, ο οποίος γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη, δραπέτευσε στην αρμάτα του ξακουστού ναυάρχου της Αμερικής Στέφαν Ντέκατουρ παίρνοντας μέρος στον δεύτερο βαρβαρικό πόλεμο ανάμεσα στην Αμερική και στους Αλγερινούς και βρέθηκε να πολεμάει για την Ελληνική επανάσταση του 1821 δίπλα σε μεγάλους φιλέλληνες όπως ο Τζόρτζ Τζάρβης, ο γιατρός Χάου και ο Λόρδος Μπάιρον.

  • Το βιβλίο συνδυάζει λοιπόν ιστορία με μυθοπλασία. Ποιο είναι το δυνατό σημείο του βιβλίου σας; Γιατί ο James Williams να γίνει ένας νέος ήρωας των Αφροαμερικανών»

Είναι ο μόνος μαύρος σκλάβος που ενώ του δόθηκε η ευκαιρία να ζήσει ελεύθερος, αποφάσισε να πολεμήσει για την ελευθερία ενός μακρινού και άγνωστου κόσμου. Είναι ο μόνος μαύρος σκλάβος που γνώρισε μεγάλες προσωπικότητες της εποχής εκείνης και βρήκε την καταξίωση όχι μόνο σαν αγωνιστής άλλα και ως άνθρωπος.

  • Γιατί το βιβλίο αυτό ενώνει την Ελλάδα με την Αμερική;

Το βιβλίο αποδεικνύει ότι υπάρχουν άγνωστοι ήρωες που πολέμησαν για την ελευθερία. Ήρωες χωρίς παράσημα. Ήρωες που φόρεσαν την φουστανέλα και «βούτηξαν» μέσα σε μάχες χωρίς ανταλλάγματα. Ξέρετε στον κόσμο αυτό, υπάρχουν ακόμα κάποιοι ρομαντικοί, εκείνοι που δεν φαίνονται και απλά βάζουν ένα λιθαράκι στις στροφές της ιστορίας. Στο βιβλίο αυτό αναφέρονται οι φιλέλληνες της Αμερικής, γνωστοί και άγνωστοί. Δεν σας κρύβω ότι ένιωσα περήφανος για άλλη μια φορά που είμαι Έλληνας. Η επανάσταση του 1821 είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που ξύπνησε σε όλο τον κόσμο αξίες, φιλοδοξίες και φιλοσοφικές αναζητήσεις. Εγώ όμως θα συμπληρώσω και κάτι άλλο. Η επανάστασή μας ξύπνησε την ΑΝΘΡΩΠΙΑ, είναι ένας ύμνος ηρωισμού που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτό φαίνεται συνεχώς στο βιβλίο.

  • Μας αναφέρατε, ότι το βιβλίο έχει έντονο το θρησκευτικό στοιχείο.

Μάλιστα… Ο ήρωας μου ξεκινάει την Οδύσσειά του, να βρει τη δική του Ιθάκη, αναζητώντας τον Θεό μέσα του. Θεωρώ ότι η εύρεση του εαυτού μας θα πρέπει να συνδέεται με την πίστη μας. Ο άνθρωπος πρέπει να πιστέψει στον ΑΦΘΑΡΤΟ ΚΑΙ ΑΠΈΡΑΝΤΟ, να νιώσει την αγάπη Του μέσα του για να προχωρήσει πάνω στις λακκούβες της ζωής. Το ταξίδι θα είναι ένας Γολγοθάς, η εξιλέωση όμως η δική του ΑΝΑΣΤΑΣΗ. Ανάσταση για μένα είναι η κατάκτηση της λευτεριάς.

  • Τι σας δυσκόλεψε στην συγγραφή του βιβλίου σας;

Έπρεπε να ταξιδέψω στους τόπους της Ιστορίας μου. Ένα ταξίδι 10 ετών. Έμεινα Αμερική 5 χρόνια, περπάτησα στο Χάρλεμ, στη Βαλτιμόρη, επισκέφτηκα μουσεία Αφρό Αμερικανών, πήγα Μεσολόγγι, στην περιοχή του Πέτα, στο Λίβερπουλ που ξεκινούσε το trade mark της εποχής. Χάθηκα σε βιβλιοθήκες, σε παλιά βιβλία και στην άβυσσο του Ίντερνετ. Λίγα στοιχεία ξέρουμε για την ζωή του ήρωα μου. Στο ταξίδι αυτό υπήρχαν και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Κάποιες φορές κουράστηκα. Κατάλαβα όμως ότι οι κινητήριες δυνάμεις ήταν δυο… Πρώτη, η  ντροπή για όσους θεωρούν ότι το χρώμα ενός ανθρώπου καθορίζει την αξιοπρέπειά του. Και όταν στην Αμερική έζησα, τη δολοφονία του μαύρου από μια μπότα αστυνομικού που τον πατούσε στο λαιμό… Θύμωσα… Δεύτερη, η πίστη ότι στην χώρα μας έζησαν άνθρωποι που άλλαξαν την ιστορία. Και το βιβλίο τέλειωσε πιο γρήγορα από όσο νόμιζα…

  • Θεωρείτε ότι το βιβλίο σας έρχεται την κατάλληλη στιγμή σύμφωνα με όσα ζούμε;

Θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμα αλυσίδες, οι αόρατες… Θεωρώ ότι ο Ελληνισμός μπορεί να παντρέψει λαούς, φυλές και να πάρει την παγκοσμιότητά του.

  • Πριν λίγες μέρες το βιβλίο σας τιμήθηκε στο Άργος, από τον Γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών και απόδημου Ελληνισμού κ. Χρυσουλάκη, την πρόεδρο των Ελλήνων εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής κ. Στέλλα Κοκόλη, το Δήμαρχο Άργους και Μυκηνών κ. Καμπόσο Δημήτρη και επιτροπή από το Δημαρχείο της Νέας Υόρκης. Τι έχετε να μας πείτε για το διήμερο των εκδηλώσεων αυτών;

Συγκίνηση και μεγάλη χαρά γιατί εκεί στον τάφο των Φιλελλήνων, στο προαύλιο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Άργους, είχα την αίσθηση ότι ο ήρωας μου, που βρίσκεται εκεί θαμμένος μαζί με τους άλλους Φιλέλληνες, αναστήθηκε και πλέον υπάρχει στις μνήμες μας. Αυτός ο άγνωστος ήρωας, ο μαχητής της αξιοπρέπειας, έπρεπε να χαρεί…

  • Ποια είναι τα επόμενά σας βήματα, τι στόχους έχετε για το βιβλίο αυτό;

Όταν ένα ταξίδι ξεκινάει, καλό είναι η Ιθάκη μας να παίρνει σιγά σιγά την μορφή της. Όταν την βρούμε, θα έχουμε την εικόνα που θέλαμε… Σημασία έχει ότι βάρκα του ταξιδιού άρχισε να πλέει… Βλέποντας λοιπόν προχωράμε. Σίγουρα όμως ετοιμάζονται και άλλες παρουσιάσεις του βιβλίου, όχι μόνο στην Ελλάδα. Ήδη οι επαφές προχωρούν γιατί πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό αναφέρεται στην παγκόσμια ελευθερία.

  • Άρα περιμένουμε το βιβλίο και στα Ελληνικά. Ποια είναι τα σχέδια σας για το επόμενο βιβλίο; Έχετέ ήδη κάνει κάποιες πρώτες σκέψεις;

Κάθε μου βιβλίο θέλω να θίγει κοινωνικά θέματα, θέματα που θα φέρουν στοχασμούς, διαφωνίες, συγκινήσεις, χαρές, προκλήσεις, όλα εκείνα τα στοιχεία που κρατούν σε ζωντάνια το μυαλό και την ψυχή μας. Το επόμενο βιβλίο τελειώνει σύντομα. Είναι ένα βιβλίο φαντασίας για αυτούς που μένουν, για αυτούς που φεύγουν, αλλά δεν φύγανε ποτέ…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News