default-image

Μουσική, σινεμά και πανδαισία γεύσεων - Τελετή έναρξης τεσσάρων φεστιβάλ με την Ελένη Βλάσση

Πολιτισμός
Μουσική, σινεμά και πανδαισία γεύσεων - Τελετή έναρξης τεσσάρων φεστιβάλ με την Ελένη Βλάσση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Σάββατο,06 Αυγ 2022, 21:00
Στην παραλιακή πλατεία της Ιεράπετρας
Μαζί με την Ελένη Βλάσση, ως guest star ο 10χρονος σολίστ-θαύμα, η μουσική ιδιοφυΐα Στέλιος Κερασίδης, σε μια μοναδική εκτέλεση του εμβληματικού οσκαρικού έργου του Βαγγέλη Παπαθανασίου «Οι Δρόμοι της Φωτιάς», καθώς και ένα πλήθος πολιτιστικών πρεσβευτών από όλον τον κόσμο και επίσημων προσκεκλημένων

Την έναρξη τεσσάρων φεστιβάλ που αποτελούν θεσμό για την πόλη της Ιεράπετρας κηρύσσει σήμερα Σάββατο 6 Αυγούστου, η δημιουργός και καλλιτεχνική τους διευθύντρια Ελένη Βλάσση. Πρόκειται για το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ανατολικής Κρήτης.

Η τελετή έναρξης θα γίνει στην παραλιακή πλατεία της Ιεράπετρας στις 9 το βράδυ.

Μαζί με την Ελένη Βλάσση, ως guest star ο 10χρονος σολίστ-θαύμα, η μουσική ιδιοφυΐα Στέλιος Κερασίδης, σε μια μοναδική εκτέλεση του εμβληματικού οσκαρικού έργου του Βαγγέλη Παπαθανασίου «Οι Δρόμοι της Φωτιάς», καθώς και ένα πλήθος πολιτιστικών πρεσβευτών από όλον τον κόσμο και επίσημων προσκεκλημένων, ανάμεσά τους ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιάννης Σακαρίδης και ο διακεκριμένος φωτοειδησεογράφος και πολεμικός ανταποκριτής Δημήτρης Μεσσίνης.

Το πρόγραμμα της τελετής έναρξης των φεστιβάλ, αφιερωμένα φέτος στα «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», αλλά και στον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, θα προβληθεί και live streaming από την ιστοσελίδα των φεστιβάλ.

Επί σκηνής, ο μάγος της λύρας Αλέξανδρος Lyra, σε ένα δραματουργικό διαδραστικό δρώμενο με video-projections πάνω στην επική σύνθεση «Μυθωδία» του Βαγγέλη Παπαθανασίου για την αποστολή της NASA το 2001 στον Άρη, χορευτικές συνθέσεις από τον Δημήτρη Καπαράκη για το ζεϊμπέκικο αλλά και τον χασάπικο χορό που αναδεικνύει τη σύνδεσή του με την ομαδική κίνηση των στρατιωτών του Μεγαλέξανδρου, ταλαντούχοι ερμηνευτές που θα γεφυρώσουν τη Δύση με την Ανατολή μέσα από ποικιλόμορφα μουσικά ακούσματα, μικρασιατικοί χοροί με κουτάλια από τους μαθητές και τους καθηγητές του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου, αλλά και ένα πλήθος ταλαντούχων καλλιτεχνών σε πρωτότυπες ερμηνείες.

Η λαμπερή βραδιά θα κλείσει με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας πάνω στον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικρασίας «Γη της Πονεμένης Παναγιάς» της Ελένης Βλάσση.

Βήμα σε νέους μουσικούς

Αύριο Κυριακή 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το «3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής», το οποίο προσφέρει βήμα σε νέους και καταξιωμένους μουσικούς και ερμηνευτές του τόπου μας, στους σπουδαστές του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου, αλλά και σε διεθνούς απήχησης καλλιτέχνες, σε μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστούν επί σκηνής τα έργα τους.

Πανδαισία γεύσεων

Την ίδια μέρα, το 3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ανατολικής Κρήτης, που διοργανώνεται από την Καίτη Παπαδάκη και τον Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη, θα ταξιδέψει το κοινό σε μια πανδαισία γεύσεων από εστιατόρια της Ιεράπετρας, διακεκριμένους σεφ της Κρήτης, ντόπιες νοικοκυρές και πολιτιστικούς συλλόγους.

Ταλέντα του σινεμά

Στα πλαίσια της 9ης Ακαδημίας Κινηματογράφου από τις 12 έως τις 17 Αυγούστου, τα φώτα θα στραφούν σε νέα ταλέντα από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, μέσα από ταινίες από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας, το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου και το Γενικό Λύκειο Αγίου Μύρωνα Ηρακλείου, καθώς και από το «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Νέους Κινηματογραφιστές» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Παράλληλα, αυτή τη χρονιά ανακοινώνεται μια σπουδαία συνεργασία με το Φεστιβάλ Καννών και το Τμήμα Best for Fests του Bruno Chatelin, ενώ υλοποιείται και φέτος το αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού και ο Διαγωνισμός Ποιητικών Συλλογών.

Από τη Δευτέρα 8 έως την Πέμπτη 11 Αυγούστου, στο Στέκι Νεολαίας Ιεράπετρας θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας του διακεκριμένου φωτοειδησεογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Δημήτρη Μεσσίνη, με θέμα την «Πολιορκία του Σεράγεβο», αλλά και ένα masterclass από τον ίδιο με θέμα τη street photography.

Η τελετή λήξης και τα βραβεία

Τα φεστιβάλ τελούν και φέτος υπό την αιγίδα και τη χορηγία του υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με την υποστήριξη του Δήμου Ιεράπετρας, του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, των “Minoan Lines”, καθώς και τον Όμιλο της «ΚΡΗΤΗ TV» και όλα τα ΜΜΕ της Ιεράπετρας και της υπόλοιπης Κρήτης, ενώ όπως κάθε χρόνο χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.

Διακόσιες εξήντα πέντε ταινίες, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, από 60 χώρες, θα προβληθούν ζωντανά στα διαγωνιστικά τμήματα, στα αφιερώματα και στο Πανόραμα. Ταυτόχρονα, όλες οι ταινίες των τμημάτων θα προβάλλονται online 24 ώρες το 24ωρο στην «ψηφιακή πλατεία» των φεστιβάλ, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα.

Η τελετή λήξης και απονομή βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στην παραλιακή πλατεία Ιεράπετρας, με μουσικοχορευτικά δρώμενα από το σχήμα «Στεφανάκηδες» και τη Σχολή Χορού Δημήτρη Καπαράκη και με ένα αφιέρωμα στην «κακοποιημένη γυναίκα» με προβολή του ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση «Μένουμε ζωντανές».

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις (πρόσβαση σε ΑμεΑ).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News