Συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τους “Vamos” απόψε στον Κερατόκαμπο

Πολιτισμός
Συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τους “Vamos” απόψε στον Κερατόκαμπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την παρουσίαση τριών εμβληματικών έργων του: «Μαουτχάουζεν», «Λιποτάκτες» και “Romancero Gitano”

Το μουσικό σύνολο “Vamos” τιμά τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με την παρουσίαση τριών εμβληματικών έργων του: «Μαουτχάουζεν», «Λιποτάκτες» και “Romancero Gitano”.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 4 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο θέατρο «Κοκόλας» στον Κερατόκαμπο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η διοργάνωση είναι της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Βίγλα».

Συγκεκριμένα απόψε θα ακουστούν:

  • «Mαουτχάουζεν» (The Balad of Mauthausen) ονομάστηκε ο κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία αποτελούν μελοποίηση - κατά κύριο λόγο - του αφηγηματικού έργου Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο οποίο περιγράφεται ο έρωτας δύο κρατουμένων στο ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ποιητής Ιάκωβος Καμπανέλλης φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν. Το 1965 έγραψε τέσσερα ποιήματα που αφορούσαν εκείνη την περίοδο και ζήτησε από τον καλό του φίλο και συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη να τα μελοποιήσει.

Ο Θεοδωράκης, ο οποίος είχε φυλακιστεί και ο ίδιος κατή τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής σε γερμανικές και ιταλικές φυλακές, δημιούργησε όμορφες και αξέχαστες μελωδίες που αναδεικνύουν τα συγκινητικά ποιήματα του Καμπανέλλη.

Οι μπαλάντες του Μαουτχάουζεν: 1. «Άσμα ασμάτων», 2. «Ο Αντώνης», 3. «Ο δραπέτης», και 4. «Όταν τελειώσει ο πόλεμος».

  • Οι «Λιποτάκτες» είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Περιλαμβάνει τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα του αδελφού του Γιάννη Θεοδωράκη. Η μελοποίησή τους χρονολογείται στο διάστημα 1952-1954, επομένως προηγείται κατά πολύ της σύνθεσης του «Επιτάφιου» (1958). Όπως εξομολογείται ο ίδιος ο Μίκης, τα ποιήματα αυτά τα μάζευε από πεταμένα χαρτάκια που έβρισκε στον κήπο τους στα Χανιά, όπου τα σκορπούσε ο αδελφός του, γιατί δεν τα θεωρούσε άξια λόγου και γιατί ένιωθε ενοχές που άλλοι έχυναν το αίμα τους για τον αγώνα κι αυτός βολεμένος έγραφε στιχάκια! Πιθανότατα και ο τίτλος της ποιητικής συλλογής να απηχεί αυτή τη συναισθηματική διάθεση του ποιητή.

Πρώτο μελοποιήθηκε στα Χανιά το «Χάθηκα», παρόλο που πήρε την τελευταία θέση στον κύκλο. Τα υπόλοιπα γράφτηκαν στην Αθήνα και στο Παρίσι. Ο συνθέτης εξομολογείται ακόμη ότι γράφοντας αυτά τα τραγούδια είχε την κρυφή επιθυμία να φτιάξει τραγούδια που να χορεύονται από τη νεολαία της εποχής και γι’ αυτό στην ενορχήστρωση φρόντισε να ακούγεται έντονα ο ρυθμικός ήχος των κρουστών! Η ηχογράφηση έγινε τελικά το 1960, την ίδια εποχή που ηχογραφήθηκε ο “Επιτάφιος”: “Θα γίνεις δικιά μου” (“Όμορφη Πόλις”), «Αυγή αφράτη» (“Σκέπασε ατμός τον έρωτά μας”), «Δακρυσμένα μάτια» και «Χάθηκα».

  • «Ρομανθέρο Χιτάνο»: Το όνομα συλλογής ποιημάτων του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ρομανθέρος, δηλαδή ρομάντζα, ερωτικές ιστορίες, των χιτάνος - ή αλλιώς ο ύμνος της τσιγγάνικης ομορφιάς και περηφάνιας.

Το “Romancero Gitano” ο Federico Garcia Lorca το έγραψε το 1928 και, όπως γράφει ο ίδιος, «σημείωσε επιτυχία γιατί χρησιμοποιεί το ύφος της romance και χειρίζεται ένα θέμα της γενέθλιας γης του».

Άλλωστε, οι τσιγγάνοι και ο κόσμος τους ήταν ένα από τα θέματα που γοήτεψαν και απασχόλησαν επίμονα τον ποιητή και το έργο του.

Στις αρχές του 1967, ο Οδυσσέας Ελύτης, που είχε μεταφράσει ήδη τα ποιήματα του “Romancero Gitano”, σκέφτηκε να αποδώσει απλά εφτά από αυτά τα ποιήματα, κρατώντας μόνο τα ουσιώδη στοιχεία τους - βάζοντας και ομοιοκαταληξίες - ώστε να γίνουν τραγούδια. Για τα τραγούδια αυτά ο κατάλληλος συνθέτης ήταν ασφαλώς ο Μίκης Θεοδωράκης.

Νέες ενορχηστρώσεις

Όλα τα έργα έχουν ενορχηστρωθεί ξανά στο ύφος και το ηχόχρωμα των “Vamos”.

Το μουσικό σύνολο “Vamos” αποτελούν οι: Ειρήνη Βούζη (Φλάουτο), Κώστας Κανέλλος (κλαρινέτο), Βαγγέλης Κανέλλος (τρομπέτα), Theo Kraaijvanger (ευφώνιο), Κυριάκος Αλεξίου (τύμπανα), Πρόδρομος Καραδελόγλου (κιθάρα, μαντολίνο), Νίκος Φραγκιαδάκης (πιάνο), Έλενα Ορμυλιώτου, Λευτέρης Βαιγκούσης, Χριστίνα Πασχάλη, Όλγα Παπαδημητρίου, Φοίβη Κουνδουράκη, Παντ. Βαιγκούσης, Hara Kraaijvanger (βιολί), Δέσποινα Βαιγκούση, Bernard Klein, Αικατερίνη Σαραντινού (τσέλο), Δημήτρης Νίκογλου (μπάσο).

Στην ενορχήστρωση-διεύθυνση Ορχήστρας είναι ο Θανάσης Παπαθανασίου και στην ερμηνεία Τάσος Αποστόλου («Μαουτχάουζεν», «Λιποτάκτες») και Άννα Κώτη (“Romancero”).

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News