Χανιά: Ανοίγει η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ βιβλίου

Κρήτη
Χανιά: Ανοίγει η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ βιβλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φεστιβάλ θα εξελιχθεί στους εξής άξονες: τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας, η Κρήτη ως όριο, Σύνορα στην Ευρώπη, Διαβαίνοντας τα Σύνορα της Προσφυγιάς

Με τον ηθοποιό και ποιητή Δημήτρη Καταλειφό να διαβάζει ποιήματα σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στον λιμενοβραχίονα της Φορτέτζας στο παλιό λιμάνι, άνοιξε σήμερα το βράδυ η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά.

Είχε προηγηθεί η επίσημη τελετή των εγκαινίων στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης όπου εκπρόσωποι του δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης κάλεσαν τους δημότες και τους επισκέπτες να αγκαλιάσουν το μεγάλο πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού στην πόλη που φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός.

Το φεστιβάλ θα εξελιχθεί στους εξής άξονες:

Τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας, η Κρήτη ως όριο, Σύνορα στην Ευρώπη, Διαβαίνοντας τα Σύνορα της Προσφυγιάς, Μίκης Θεοδωράκης : Ένας διανοούμενος εκτός ορίων.

Θα πάρουν μέρος περισσότεροι από εκατό ομιλητές -συγγραφείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία και το Περού, εκδότες, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές.

Περισσότερες από εξήντα είναι οι παρουσιάσεις, οι συζητήσεις, τα σεμινάρια, οι συναυλίες, οι προβολές ντοκιμαντέρ, οι μελοποιημένες αφηγήσεις παραμυθιών και τα θεατρικά αναλόγια βιβλίων σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, παιδικής λογοτεχνίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής έκανε λόγο για «ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός που ξεπερνά, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, τις προσδοκίες μας, αφού 100 διακεκριμένοι ομιλητές –συγγραφείς, εκδότες, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές και διανοούμενοι– θα βρεθούν τις επόμενες πέντε ημέρες στην πόλη των Χανίων, για να αναδείξουν την αξία του βιβλίου και να υλοποιήσουν τους στόχους της δράσης: τη δημιουργία ενός φεστιβάλ ανάλογου των μεγάλων φεστιβάλ του εξωτερικού, τη μετατροπή της πόλης των Χανίων σε τόπο που να ζει στους ρυθμούς της παρουσίασης του έργου ξεχωριστών δημιουργών από όλο τον κόσμο, τη διεύρυνση της φιλαναγνωσίας, την εξοικείωση όλων με το αντικείμενο “βιβλίο” και την συμπερίληψή του στην καθημερινότητα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων».

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης –εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση όλων και τόνισε ότι «μετά από πολλούς μήνες προετοιμασιών, το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων είναι εδώ και είναι γεγονός. Πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια, που εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του δήμου Χανίων, να καταστεί ο δήμος ένα εύφορο πεδίο πολιτιστικής δημιουργίας.

Μέσα από πολλές παραγωγές, τα τελευταία χρόνια, προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτήν τη διάσταση του τόπου μας. Μία διάσταση που ξεφεύγει από τον αποκλειστικά τουριστικό χαρακτήρα, αλλά αναδεικνύει τα Χανιά ως πολιτιστικό προορισμό».

Ο κ. Σημανδηράκης πρόσθεσε πως φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι τα επόμενα χρόνια ο θεσμός να δυναμώσει, αποδεικνύοντας ότι η περιφέρεια είναι ικανή να δημιουργήσει μεγάλα και σημαντικά γεγονότα.

Από σήμερα έως και την Κυριακή 3 Ιουλίου τα Χανιά υποδέχονται το βιβλίο ως πρωταγωνιστή.

Σπουδαία ονόματα της λογοτεχνίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δώσουν το παρόν στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στους χώρους πολιτιστικής αναφοράς της πόλης ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Γιάννη Γιαννακάκη «το Φεστιβάλ Βιβλίου δεν είναι απλά μια σειρά από εκδηλώσεις.

Είναι κυρίως μία ατμόσφαιρα και μία οργανωμένη ευκαιρία, να συναντηθούμε με τους πρωταγωνιστές της Τέχνης∙ και τα Χανιά το ξέρουν καλά, καθώς φιλοξενούν κάθε χρόνο μια σειρά από φεστιβάλ και συνεχίζουν να τα στηρίζουν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News