Το «αντίο» του Χρήστου Λεοντή στον Μίκη – Συγκινητικές στιγμές στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης

Πολιτισμός
Το «αντίο» του Χρήστου Λεοντή στον Μίκη – Συγκινητικές στιγμές στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης και χειροκρότησε θερμά τον ηρακλειώτη συνθέτη που καθήλωσε με το έργο του «Καντάτα Ελευθερίας»

Με μία από τις δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη που ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο ξεκίνησε το μακρύ του ταξίδι στη μουσική και τη δημιουργία, άνοιξε την αυλαία της συναυλίας στο Ηράκλειο ο Χρήστος Λεοντής. 

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης και χειροκρότησε θερμά τον ηρακλειώτη συνθέτη που καθήλωσε με το έργο του «Καντάτα Ελευθερίας» με την οποία έκλεισε το «Φεστιβάλ Κρήτης» της Περιφέρειας.

Ο ίδιος μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV, θυμήθηκε τα πρώτα του βήματα με τον Μίκη…δάσκαλο και καθοδηγητή και κοινές τους στιγμές, όπως η ιστορική,  απαγορευμένη από την χούντα  συναυλία στο Μαρτινέγκο τον Αύγουστο του 1966.

Η απαγορευμένη συναυλία στο γήπεδο του Εργοτέλη έγινε υπό την στενή παρακολούθηση χωροφυλάκων, με τον Χρήστο Λεοντή να θυμάται την στάση του Μίκη που μαχόταν για την δημοκρατία και τα ιδανικά υπηρετώντας την τέχνη χωρίς περιορισμούς και χωρίς φραγμούς.

Το κλίμα στο κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης ήταν συγκινητικό, με τους παρευρισκόμενους να σιγοτραγουδούν τους στίχους της άρνησης και να χειροκροτούν, σαν ο Μίκης Θεοδωράκης να ήταν εκεί. Να ήταν εκεί μέσα από το έργο του και το συναίσθημα που πάντα θα προκαλεί.

Με την καντάτα ελευθερίας το μοναδικό σύγχρονο έργο που αναφέρεται στην περίοδο της επανάστασης του 1821 ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Κρήτης, μια διοργάνωση που στόχος είναι όπως επισημάνθηκε να γίνει θεσμός, φιλοξενώντας καλλιτέχνες και παρουσιάζοντας ποιοτικές παραγωγές, σε μνημεία του νησιού, μετατρέποντας κάθε ιστορική και πολιτισμική γωνιά της Κρήτης σε σημείο συνάντησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News