Πολιτισμός

177 ταινίες online για τους σινεφίλ στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά με κάθε τρόπο!

177 ταινίες περιμένουν online τους σινεφίλ στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που έκανε πρεμιέρα την περασμένηΠέμπτη!

Σινεμά με κάθε τρόπο, φεστιβάλ με κάθε τρόπο. Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επέστρεψε online από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου με ανεξάρτητο σινεμά από όλο τον κόσμο, με την πρόσφατη ελληνική παραγωγή, με συναρπαστικά αφιερώματα, με ανατρεπτικές ταινίες που θα ταξιδέψουν τους θεατές στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε αυτές τις απρόβλεπτες και πρωτόγνωρες ημέρες που ζούμε. Οι διοργανωτές περιμένουν τους σινεφίλ στο www.filmfestival.gr, όπου μπορούν να παρακολουθήσουν 177 ταινίες.

«Από τον Φεβρουάριο του 2020 η δυστοπική καθημερινή μας ζωή μοιάζει να βρίσκεται στα χέρια ενός σεναριογράφου επιστημονικής φαντασίας. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου δεν αποτελεί εξαίρεση, όμως πρόκειται για έναν δυναμικό και ανθεκτικό θεσμό. Όπως κάναμε και τον Μάρτιο με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ό,τι και αν συμβεί, το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα γίνει. Το οφείλουμε στο κοινό, στους δημιουργούς, στη βιομηχανία του κινηματογράφου και στην ομάδα μας. Σινεμά με κάθε τρόπο, σινεμά οπουδήποτε για να φωτίσει τις μέρες και τις νύχτες μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό.

«Παρουσιάζοντας την online εκδοχή του φεστιβάλ, αναζητούμε ταυτόχρονα νέα θεωρητικά εργαλεία ερμηνείας του κινηματογράφου και των τεχνών, αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας που μας περιβάλλει. Οργανώνουμε εικαστικές δράσεις στον δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης και σχεδιάζουμε εναλλακτικές λύσεις για καθεμιά από τις επόμενες κινήσεις του φεστιβάλ μας. Το σινεμά με κάθε τρόπο είναι φέτος ένας τρόπος αγάπης και κατανόησης, ένας τρόπος να θέσουμε και εμείς μερικούς κανόνες πάνω από τους κανόνες που μας επιβάλλει ο νέος κορωνοϊός, ένας τρόπος αντίδρασης στον αντεστραμμένο κόσμο που μπήκαμε», σημειώνει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Πώς βλέπω ταινίες

Για την online παρακολούθηση των ταινιών του φεστιβάλ, παρακάτω οι αρμόδιοι δίνουν συμβουλές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σινεφίλ:

* «Μπείτε στο www.filmfestival.gr και ακολουθήστε το σύνδεσμο TIFF61 ONLINE.

* Δημιουργήστε έναν λογαριασμό, αν δεν έχετε ήδη, επιλέγοντας “Create account” στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης. Συμπληρώνετε το όνομα, το email και τον κωδικό που επιθυμείτε.

* Βρείτε την ταινία που σας ενδιαφέρει είτε μέσω αναζήτησης είτε από τις λίστες ανά τμήμα που θα βρείτε στο κεντρικό μενού. Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένο αριθμό θεάσεων.

* Επιλέγοντας να δείτε μία ταινία, εμφανίζεται η τιμή του εισιτηρίου (3 ευρώ) και μπορείτε να εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας σας προκειμένου να ολοκληρωθεί η πληρωμή. Επιβεβαίωση της συναλλαγής λαμβάνετε και μέσω email. Μπορείτε τώρα να παρακολουθήσετε την ταινία που επιλέξατε!

* Μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας για όλες τις προβολές ανεξαρτήτως ημέρας, όμως μπορείτε να δείτε κάθε ταινία μόνο την ημέρα ηλεκτρονικής προβολής της.

* Την ημέρα της προβολής της, η ταινία είναι διαθέσιμη από τις 10 το πρωί και για 24 ώρες.

* Θα πρέπει να ολοκληρώσετε την προβολή μέχρι τις 10 το πρωί της επόμενης ημέρας».

«Μείνετε συντονισμένοι καθημερινά για τη διαθεσιμότητα των ταινιών. Θα είμαστε στη διάθεσή σας κάθε μέρα από τις 10 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα μέσω live chat για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις και απορίες», αναφέρουν επιπλέον οι διοργανωτές του φεστιβάλ.

Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένες θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα. Τα εισιτήρια για τις online προβολές δεν επιστρέφονται και δεν ακυρώνονται.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο www.filmfestival.gr.

Οι ταινίες

Στο φεστιβάλ προβάλλονται 18 μεγάλου μήκους και 21 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες:

* 15 ταινίες σε πρώτη προβολή.

* 3 ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα “Μια δεύτερη ματιά”.

* 2 κλασικές αγαπημένες ταινίες, καθολικά προσβάσιμες στις διαδικτυακές προβολές τους.

Θα προβληθούν, επίσης, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Διεθνές πρόγραμμα

Το πρίσμα μέσα από το οποίο “βλέπει” το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τις 12 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού είναι η “Οικειότητα, μια σύγχρονη τυραννία”, εμπνευσμένη από το βιβλίο του Αμερικανού κοινωνιολόγου Ρίτσαρντ Σένετ, “Η τυραννία της οικειότητας” (εκδόσεις “Νεφέλη”). Στο τμήμα συμμετέχουν και τρεις ελληνικές ταινίες. Πρόκειται για τα “Μήλα” του Χρήστου Νίκου, το “Kala Azar” της Τζάνις Ραφαηλίδου και το “Digger” του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Στο διαγωνιστικό τμήμα “Meet the Neighbors”, βλέπουμε 10 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Πρόκειται για τις ταινίες “Daniel ’16” του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, “All the pretty little horses” του Μιχάλη Κωνσταντάτου και “Πρόστιμο” του Φωκίωνα Μπόγρη. Στο τμήμα αυτό συμμετέχουν νέοι δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, της μεγάλης “γειτονιάς μας”.

Αφιερώματα

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τις πιο cult, αστείες, συναρπαστικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας μέσα από το μεγάλο αφιέρωμα του 61ου Φεστιβάλ με τίτλο “Προφητείες από έναν άλλο κόσμο: Sci-fi και Cli-fi (1950-1990)”. Έχει επίσης τη δυνατότητα να γνωρίσει το έργο της Νορβηγίδας δημιουργού Άνια Μπρέιεν, πρωτοπόρου του φεμινιστικού σινεμά στη Σκανδιναβία. Τέλος, μπορεί να ανακαλύψει το ανατρεπτικό έργο της Τσέχας Βέρα Χιτίλοβα από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του “τσεχικού νέου κύματος”.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

“Μάχη” για τον “Χρυσό Αλέξανδρο”!

Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος διαγωνίζονται για τον “Χρυσό Αλέξανδρο” - Βραβείο Καλύτερης Ταινίας “Θόδωρος Αγγελόπουλος” (χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ), τον “Αργυρό Αλέξανδρο” - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (8.000 ευρώ), τον “Χάλκινο Αλέξανδρο” - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία, το οποίο από φέτος ο μεγάλος χορηγός του Φεστιβάλ Cosmote TV υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, καθώς και τα Βραβεία Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας και Καλλιτεχνικής Επίτευξης ή Σεναρίου.

Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος “Meet the Neighbors” διαγωνίζονται για τον “Χρυσό Αλέξανδρο” (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ), τον “Αργυρό Αλέξανδρο” - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (3.000 ευρώ) και τον “Χάλκινο Αλέξανδρο” - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία.

Το βραβείο “Mermaid Award” απονέμεται στην καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής του επίσημου προγράμματος του φεστιβάλ.

Επίσης, στο φεστιβάλ απονέμονται: το Βραβείο “Ανθρωπίνων Αξιών” της Βουλής των Ελλήνων, τα τέσσερα βραβεία κοινού Fischer στις ταινίες που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους των θεατών, τα βραβεία της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου - FIPRESCI στην καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού και στην καλύτερη ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο φεστιβάλ, το βραβείο του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου σε ταινία του ελληνικού προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ, τα δύο βραβεία της ΕΡΤ (ένα στην ελληνική ταινία που θα κερδίσει το βραβείο της FIPRESCI, ύψους 3.000 ευρώ, και ένα σε ελληνικό πρότζεκτ του τμήματος Works in Progress ή του Agora Lab, ύψους 2.000 ευρώ), το βραβείο του ΕΚΚ σε ταινία πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης Ελληνίδας σκηνοθέτιδας (ύψους 5.000 ευρώ) και το βραβείο Best Location Award, το οποίο απονέμεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ ύψους 1.500 ευρώ, τα βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και το βραβείο WIFT GR σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού ή του “Meet the Neighbors” για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια