Πολιτισμός

Στον Λευτέρη Οικονόμου το φετινό Βραβείο Ηθικής Τάξεως του Δήμου Ηρακλείου

Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» απονεμήθηκε στον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Λευτέρη Οικονόμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με ομόφωνη απόφαση έγινε δεκτή η εισήγηση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού προς την Επιτροπή του «Βραβείου Ηθικής Τάξεως», για την βράβευση του Ομοτίμου Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Λευτέρη Οικονόμου, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί τον κ. Οικονόμου ιδανική επιλογή για το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Για το εφετινό «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, προτείνω τον κ. Λευτέρη Οικονόμου. Μια μορφή σπάνιας ακτινοβολίας, καταξιωμένη εδώ και δεκαετίες στην κοινωνία μας.

Ο κ. Οικονόμου, είναι μια προσωπικότητα που συνέβαλε στην ουσιαστική πρόοδο του τόπου μας. Τιμά το Ηράκλειο, την Κρήτη, την Ελλάδα. Το οφειλόμενο από την πόλη μας Βραβείο, αποτελεί ένα ελάχιστο “Ευχαριστώ” όλων μας στην ανεκτίμητη προσφορά του στην κοινωνία μας.».

Η πρόταση του Δημάρχου έγινε ομοφώνως δεκτή από τα μέλη της Επιτροπής και θα εισαχθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι παριστάμενοι εξήραν την προσωπικότητα, το επιστημονικό κύρος, το ακαδημαϊκό ήθος, την διεθνή απήχηση του έργου του κ. Οικονόμου, και την μεγάλη και διαρκή προσφορά του στην κοινωνία του Ηρακλείου.

Η εισήγηση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

«Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή σας στην Επιτροπή αυτή. Το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, όπως γνωρίζετε, απονέμεται σε προσωπικότητες ή σε Ιδρύματα, που προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στην Κοινωνία, στην Επιστήμη, και στον Πολιτισμό του τόπου μας.

Ως σήμερα έχουν βραβευθεί ο Στυλιανός Αλεξίου και ο Φώτης Καφάτος (το 2003), τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού (το 2006), και προσφάτως, κατά την δική μας θητεία, ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης (Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου  Κρήτης), το 2016,  ο κ. Γρηγόρης Σηφάκης (Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης), το 2017, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το 2018, και το 2019: ο Ζαχαρίας Πορταλάκης (συλλέκτης έργων Τέχνης, δωρητής της σπουδαίας συλλογής εξήντα πέντε χριστιανικών φορητών εικόνων, δημιουργημένων από τον 15ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα, που εκτίθενται πλέον μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης).

Η ομόθυμη επιλογή όλων αυτών από την Επιτροπή του Βραβείου, η επιβεβαίωση από το Δημοτικό Συμβούλιο, και η καθολική αποδοχή των βραβεύσεων από την κοινωνία της πόλης μας, και γενικότερα της Κρήτης, «επικύρωσαν» απολύτως την ευστοχία των απονομών. Και ασφαλώς, αυτό το δημόσιο «Εύγε», σε σπουδαίες μορφές και ιδρύματα, αποτελεί και σήμερα, θα αποτελεί και στο μέλλον: ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο Ηρακλείου, για όλους μας.

Ας προστεθεί, σε αυτό το σημείο, ότι έως πέρυσι, υπήρχε ο περιορισμός της καταγωγής των προς βράβευση προσώπων από το Ηράκλειο. Προκειμένου να μην στερηθούν από αυτή την τιμή, προσωπικότητες που έχουν προσφέρει, κατά γενική ομολογία κι επί πολλά έτη στον τόπο μας, από εφέτος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Βραβείο μπορεί να δοθεί και σε πρόσωπα που δεν έχουν γεννηθεί στο Ηράκλειο, αλλά το έχουν ευεργετήσει πολλαπλώς με το έργο τους.

Για το εφετινό «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, προτείνω τον κ. Λευτέρη Οικονόμου. Μια μορφή σπάνιας ακτινοβολίας, καταξιωμένη εδώ και δεκαετίες στην κοινωνία μας.

Αναφέρω, ενδεικτικώς και μόνον, κάποια στοιχεία για την προσωπικότητα και την προσφορά του. Και εν συνεχεία, αναμένω τις δικές σας γνώμες, και προτάσεις.

Ο κύριος Ελευθέριος Ν. Οικονόμου, γεννήθηκε το 1940, σταδιοδρόμησε ως θεωρητικός φυσικός και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διαδραμάτισε καίριο ρόλο ως επιστήμονας, εκπαιδευτικός, αλλά και ως διευθυντής σε θέσεις ευθύνης, στην εξέλιξη της θεωρητικής φυσικής στην Ελλάδα, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση των πρώτων βημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ότι ηγήθηκε της προσπάθειας για την δημιουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο οποίο διατέλεσε πρώτος Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, από την ίδρυσή του, το 1983, έως και το 2004.

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε την λαμπρή πανεπιστημιακή του καριέρα ως Επίκουρος Καθηγητής και αργότερα Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (από το 1970 έως το 1981). Υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου (το 1994), στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (το 1992), στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (το 1978), στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα (το 1991-1992), και συνεργαζόμενο μέλος του Ames Laboratory κατά την περίοδο 1992-2015.

Διετέλεσε επίσης, επισκέπτης ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (στα έτη 1997-1998) και κατείχε την Έδρα Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (από το 1978 έως το 1981). Το 1981, από κοινού με τον καθηγητή Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, με μετάκληση από την Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Κρήτης, έγιναν οι πρώτοι καθηγητές στο νεοσύστατο Τμήμα Φυσικής του δικού μας Πανεπιστημίου.

Ως πρώτος πρόεδρος του Τμήματος, ο κ. Οικονόμου, με ακαταπόνητο ζήλο, έθεσε τις βάσεις για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει με απόλυτη επάρκεια το Τμήμα Φυσικής, και έπαιξε, συνάμα, καθοριστικό ρόλο για την πρόσληψη των υψηλής ποιότητας μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Γεγονός που δημιούργησε έκτοτε τις προϋποθέσεις να συνεχιστεί η υψηλού επιπέδου πορεία του Πανεπιστημίου μας ως σήμερα.

Ο κ. Οικονόμου, μαζί με τέσσερις ακόμη επιστήμονες, τους: Φώτη Καφάτο, Διονύσιο Τσιχριτζή, Γρηγόρη Σηφάκη, και Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, εμπνεύστηκαν την δημιουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Υπό την διεύθυνσή του, το ΙΤΕ μεγαλούργησε και απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια.

Οι πανεπιστημιακοί που συμμετέχουν στην Επιτροπή, μπορούν να προσθέσουν στοιχεία και για την ερευνητική συνεισφορά του κ. Οικονόμου, στην ελληνική και στην διεθνή Επιστήμη της Φυσικής.

Κλείνοντας, πρέπει να αναφερθεί, επίσης, ότι είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων Φυσικής, στα ελληνικά και στα αγγλικά, τα οποία αποτελούν βασικά εγχειρίδια στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία της Επιστήμης αυτής.

Ο κ. Οικονόμου, είναι μια προσωπικότητα που συνέβαλε στην ουσιαστική πρόοδο του τόπου μας. Τιμά το Ηράκλειο, την Κρήτη, την Ελλάδα. Το οφειλόμενο από την πόλη μας Βραβείο, αποτελεί ένα ελάχιστο “Ευχαριστώ” όλων μας στην ανεκτίμητη προσφορά του στην κοινωνία μας».

Ανακοίνωση των  Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Κρήτης για την βράβευση του Ομότιμου Καθηγητή Λευτέρη Οικονόμου

"Η κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ιδιαίτερα χαρούμενη με την είδηση της βράβευσης του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, κ. Λευτέρη Οικονόμου, με το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου για το έτος 2020.  Το βραβείο αυτό, που έως σήμερα απονεμόταν σε προσωπικότητες που έχουν γεννηθεί στο Ηράκλειο και προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στην Κοινωνία, στην Επιστήμη, και στον Πολιτισμό του Ηρακλείου και της Κρήτης, για πρώτη φορά φέτος δίδεται σε κάποιον με καταγωγή εκτός Ηρακλείου.

Ο Λευτέρης Οικονόμου υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αρχικούς ιδρυτές του ακαδημαϊκού και ερευνητικού οικοσυστήματος της Κρήτης. Από αυτούς που είχαν το όραμα, αλλά ακόμα πιο σημαντικό, είχαν την γνώση και την ικανότητα να μετατρέψουν το όνειρό τους σε κάτι πολύ πραγματικό και απτό: ένα Ίδρυμα στην Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο κοντά ποιοτικά στα καλά Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά πανεπιστήμια. Στα χνάρια αυτών των ανθρώπων οφείλουμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε επιμένοντας σε στόχους ακαδημαϊκής αριστείας, στελεχώνοντας το Ίδρυμα μέσω της ενεργητικής προσέλκυσης καθηγητών από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, υπηρετώντας με συνέπεια την εξωστρέφεια, τον διεθνή προσανατολισμό και την προσέλκυση ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, και τέλος μένοντας μακριά από πολιτικές επιρροές.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης συγχαίρει τον αγαπητό συνάδελφο, του εύχεται υγεία, αμείωτη ερευνητική ανησυχία και όρεξη να συνεχίσει να προσφέρει με τη διδασκαλία του στους φοιτητές και με τη σοφία του στους νεότερους συναδέλφους.

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια