Πολιτισμός

Εκδηλώσεις

Διήμερο Κινηματογραφικό Εργαστήριο στo Ηράκλειο

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020, 10:30 πμ, Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης (ΕΦΕΚ)

«Η προφορική ιστορία μπροστά στον κινηματογραφικό φακό»: Με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ

Ένα άκρως ενδιαφέρον σεμινάριο θα λάβει χώρα στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης (ΕΦΕΚ) το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαρτίου.

Ο Βασίλης Λουλές, δημιουργός των βραβευμένων ντοκιμαντέρ “Φιλιά εις τα παιδιά”, “Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη”, “Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί”, οργανώνει διήμερο Κινηματογραφικό Εργαστήριο στην ΕΦΕΚ.

Ένα ταξίδι στον χώρο της προφορικής ιστορίας, ένα άνοιγμα στον κόσμο του Ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ, του πιο ανερχόμενου είδους κινηματογράφου, που δίνει τον λόγο στους καθημερινούς ανθρώπους, στους αφανείς ήρωες της ζωής.

Μέσα από προβολές ταινιών και ασκήσεις οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν σε θέματα όπως:

— η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ως βασικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός ζωντανού και ελκυστικού Ιστορικού, Ανθρωπολογικού ή Εθνογραφικού Ντοκιμαντέρ.

— η Τέχνη της κινηματογράφησης μιας προφορικής ιστορίας και η Σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον σκηνοθέτη/ερευνητή και τον άνθρωπο που καταθέτει βιώματα μπροστά στον κινηματογραφικό φακό.

— κινηματογραφικές εφαρμογές στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ που έχουν ως βάση την προφορική μαρτυρία και αφορούν σε θέματα Ιστορίας (και όχι μόνο!).

— οι βιωματικές αφηγήσεις των απλών ανθρώπων και η πολύτιμη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη των προσωπικών εκφραστικών μέσων του ΗΘΟΠΟΙΟΥ ή του αφηγητή ιστοριών και παραμυθιών.

— η καλλιέργεια της “Ιστορικής ενσυναίσθησης”, μέσα από ασκήσεις πάνω σε σπάνιες ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και μαρτυρίες της περιοχής του Ηρακλείου κατά τη Γερμανική Κατοχή. Πρόκειται για την εξέλιξη της δουλειάς που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια, όταν ο Β. Λουλές έκανε τρία διήμερα κινηματογραφικά εργαστήρια στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε εκπαιδευτικούς, σε απόφοιτους και φοιτητές Κοινωνικών/Ανθρωπιστικών επιστημών, σε σπουδαστές και επαγγελματίες του κινηματογράφου και του θεάτρου (σκηνοθέτες και ηθοποιούς), σε φωτογράφους, σε αφηγητές παραμυθιών και ιστοριών καθώς και σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν μια συναρπαστική όψη του σύγχρονου ντοκιμαντέρ. Για την παρακολούθηση δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα στις καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές ή ερευνητικές δραστηριότητές τους ενώ ένας ακόμα βασικός ΣΤΟΧΟΣ του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια ενός “άλλου βλέμματος” πάνω στην Ιστορία, την καθημερινότητα και τα βιώματα των ανθρώπων.

Διάρκεια εργαστηρίου: 15 ώρες

(Σάββατο & Κυριακή 10:30-18:00)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: μέχρι 16 Μαρτίου

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 65 ευρώ

(50€ για φοιτητές ή ανέργους)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Βασίλης Λουλές

τηλ. 6944524198

vassilisloules@gmail.com

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ στο πρόγραμμα παραγωγής ταινιών μυθοπλασίας μικρού μήκους καθώς και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στα παλιά κινηματογραφικά επίκαιρα.

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων.

Από το 2014 και έπειτα κάνει συχνά περιοδείες σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προβάλλοντας τις ταινίες του και συζητώντας με το κοινό. Ανάμεσα στα 40 περίπου Ιδρύματα στα οποία έχει προσκληθεί είναι και τα: HARVARD, COLUMBIA, YALE, STANFORD, MICHIGAN, PRINCETON, UCLA, Mc GILL, SIMON FRASER, LOYOLA MARYMOUNT (LOS ANGELES), PENN, DUKE, CALIFORNIA STATE UNIVERSITY SACRAMENTO, DARTMOUTH COLLEGE, κ.ά.

Πραγματοποιεί σεμινάρια και εργαστήρια Κινηματογράφου. Πριν από δυο χρόνια έκανε στο Ηράκλειο τρία διήμερα εργαστήρια με τη συνεργασία του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (επιλογή)

2019  Αδελφές ψυχές / ντοκιμαντέρ 20’

2016  Ανήκω εδώ (Η παλιά μουσουλμανική Κοινότητα Ρόδου) / ντοκ. 47’

2015  ON.OFF / ντοκ. 13’

2014  Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / ντοκ. 91’

2014  Θηλειά / ντοκ. 12’

2012  Φιλιά εις τα παιδιά / ντοκ. 115’

2012  Στα ορεινά βοσκοτόπια / ντοκ. 60’

2005  Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / ντοκ. 29’

2000  Ένας λαμπερός ήλιος / ταινία μυθοπλασίας 36’

1999  Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών / ντοκ. 30’

1996  Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό / ντοκ. 93’

1993  Ο Αμερικάνος / μυθοπλασία 39’

1990  Απών / μυθοπλασία 15’

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια