Πολιτισμός

Ελληνικά μουσεία υποψήφια για ευρωπαϊκό βραβείο

Βραβεύονται μουσεία που είτε άνοιξαν πρόσφατα είτε ανανέωσαν τις συλλογές τους

Δύο ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου και το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού της Λευκάδας είναι ανάμεσα στις υποψηφιότητες για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2020».

Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση σε έναν θεσμό που λειτουργεί από το 1977, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, και βραβεύει, κάθε χρόνο, μουσεία που είτε άνοιξαν πρόσφατα είτε ανανέωσαν τις συλλογές του, με βασικό στόχο την υποστήριξη των πρωτοποριακών μουσειακών πρακτικών. Και τα δύο ελληνικά μουσικά μουσεία που διεκδικούν το βραβείο, προφανώς, πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου, το οποίο ανεγέρθηκε το 1932 και στεγάζει πολύτιμες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, υπέστη, τα τελευταία χρόνια ριζική ανανέωση και παρουσιάζει πλέον ένα νέο, σύγχρονο πρόσωπο.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν μεγάλης κλίμακας εργασίες στην νότια και την ανατολική του πτέρυγα όπου πλέον στεγάζεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση για την αρχαία Κόρινθο, με εκθέματα που καλύπτουν μια ευρύτατη χρονικά περίοδο, δηλαδή από τα γεωμετρικά χρόνια μέχρι την 146 π.Χ. οπότε καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.

Το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στεγάζεται στην οικία του σπουδαίου Έλληνα ποιητή στη Λευκάδα. Το 2009 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αγόρασε το κτίριο, το ανακαίνισε και το μετέτρεψε σε έναν σύγχρονων προδιαγραφών μουσείο το οποίο ανήκει πλέον στον Δήμο του νησιού και έχουν την ευκαιρία να το απολαμβάνουν, από το 2017, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες.

Ο νικητής του φετινού βραβείου «Ευρωπαικού Μουσείου της Χρονιάς» θα ανακοινωθεί στις την άνοιξη του 2020, μεταξύ 29 Απριλίου και 2 Μαΐου, οπότε πραγματοποιείται, στο Κάρντιφ της Ουαλίας, η ετήσια διάσκεψη του θεσμού.

Πηγή: Έθνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια