Πολιτισμός

«Για θύμισέ μου»: Μία ταινία - φόρος τιμής στους φροντιστές των ατόμων με Αλτσχάιμερ

Άνοια και Αλτσχάιμερ: Μία σύγχρονη επιδημία

Κατάμεστη από κόσμο ήταν το βραδύ της Κυριακής η αίθουσα Ανδρόγεω του δήμου Ηρακλείου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ.

Η ψυχολόγος και δημιουργός της ταινίας «Για θύμισέ μου» Μαρία Σβολιαντοπούλου μαζί με την  ομάδα της πραγματοποίησαν μια εκδήλωση διαδραστικού χαρακτήρα για το κοινό.

Ειδικοί ανέλυσαν όλες τις παραμέτρους της άνοιας η οποία κάθε χρόνο αφορά ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Ήταν μια εκδήλωση που άγγιξε πολλούς και σίγουρα αφορά ακόμη περισσότερους.

Τι είναι όμως αυτό που καθορίζει την εξέλιξη της νόσου;

Μπορεί να υπάρξει πρόληψη;

Και οι ασθενείς σε τι ποσοστό μπορούν να εξασφαλίσουν μια ασφαλή, λειτουργική και ποιοτική καθημερινότητα;

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι ασθενείς με κάποιας μορφής άνοια φροντίζονται στο σπίτι από τα μέλη των οικογενειών τους. Έτσι, η νόσος μοιραία δεν πλήττει μόνο τον ασθενή αλλά και όλη την οικογένεια που πάσχει μαζί του. Όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της ψυχολόγου Μαρίας Σβολιαντοπούλου η οποία μετέτρεψε το προσωπικό της βίωμα ως φροντιστής σε κινηματογραφική ταινία με τίτλο «για θύμισέ μου» και στόχο να προβάλλει την πολύτιμη προσφορά των ανθρώπων αυτών και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει το κοινό περισσότερο γύρω από το Αλτσχάιμερ.

Η ταινία είναι μια εθελοντική προσπάθεια που ολοκληρώθηκε αισίως στα τέλη του περασμένου Απρίλιου με την σύμπραξη περισσοτέρων από 80 συντελεστών. Στο πλευρό των πρωταγωνιστών, βρέθηκαν καταξιωμένοι ηθοποιοί όπως ο Γιώργος Κιμούλης ,η Κάρμεν Ρουγγέρη, Γιάννης Ζουγανέλης, Κώστας Αποστολάκης και Γιώργος Χρανιώτης οι οποίοι συνέδραμαν αφιλοκερδώς με την πολύτιμη πείρα τους σε ένα εγχείρημα το οποίο και οι ίδιοι πίστεψαν πολύ.

Η επίσημη προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Τέταρτη 30 Οκτωβρίου στις 8 το  στο κινηματοθέατρο Αστόρια. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν σε εταιρείες Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια