Τίμησαν την… μουσταλευριά, με δράσεις δρώμενα και γλέντι  

Πολιτισμός
Τίμησαν την… μουσταλευριά, με δράσεις δρώμενα και γλέντι  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιορτή Μουσταλευριάς οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αθανάτων με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Η μουσταλευριά, το παραδοσιακό γλύκισμα που φτιάχνεται από το χυμό των σταφυλιών και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την περίοδο του τρύγου είχε την τιμητική της στην γιορτή που οργάνωσε και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αθανάτων, ξυπνώντας μνήμες από την εποχή που ο τρύγος ήταν κομμάτι της ζωής των Ηρακλειωτών.

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα διαμορφωμένο γύρω από την αμπελουργική παράδοση της Κρήτης, η Γιορτή Μουσταλευριάς που ξεκίνησε το 2001 και κατάφερε να καθιερωθεί ως ένα πολιτιστικό δρώμενο, ανέδειξε τη διαχρονική σημασία του αμπελιού για το νησί μας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την ανάγνωση μύθων για το αμπέλι, ακολούθησε η παρασκευή μουσταλευριάς από γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου Αθανάτων. ενώ στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαχρονική σημασία του αμπελιού μέσα από λογοτεχνικά κείμενα.

Πάντα ο τρύγος ήταν γλέντι, ξεφάντωμα λένε οι διοργανωτές, οπότε η βραδιά δεν θα μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη. Μετά την παρασκευή της μουσταλευριάς, στήθηκε γλέντι με τη συμμετοχή μουσικών αλλά και της Ομάδας «Ανώνυμοι Χορευτές» σε χορούς από όλη την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News