Πολιτισμός

«Οι αισθήσεις συγκλονισμένες», το νέο video για την Κρήτη δια χειρός Παπαδουλάκη

Ένα βίντεο γεμάτο... Κρήτη!

Ένα μοναδικό βίντεο, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Θοδωρή Παπαδουλάκη

«Ήχος, οσμή, αφή, γεύση, όραση, όλες στην υπηρεσία της ψυχής, οι αισθήσεις συγκλονισμένες», με έμπνευση από την Αναφορά στον Γκρέκο και τον τρόπο που έβλεπε, ένοιωθε και εκφραζόταν για την Κρήτη ο Καζαντζάκης, ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, δημιούργησε ένα ακόμη μοναδικό video, για την προώθηση της Κρήτης ως χειμερινό προορισμό.

Η Περιφέρεια Κρήτης επένδυσε στη συνεργασία της με τον Χανιώτη σκηνοθέτη και το αποτέλεσμα «ανατριχιάζει» ακόμη και εμάς τους Κρητικούς που γνωρίζουμε το νησί μας και τις ομορφιές του.

«Περιπλανιέμαι στα χνάρια του μέντορα μου, στην πέτρα στο χιόνι, στην άμμο, στη θάλασσα

Ακολουθώ τα κρυφά μονοπάτια της έμπνευσης

Κάθε γωνιά και μια ανάμνηση

Κάθε διαδρομή και μια πρόκληση

Κάθε άνθρωπος και μια πρόσκληση

Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο

Τα σύννεφα είχαν σκορπίσει

Έλαμπε ο ήλιος

Και η άγρια Κρήτη χαμογελούσε ειρηνεμένη»

Εικόνες από το νησί, βηματισμοί, διαδρομές, εμπειρίες… Όλα στοιχεία της Κρήτης, όλα βγαλμένα από τη ζωή στο νησί. Η κουλτούρα μας, οι τόποι μας, οι μυρωδιές και ο υπέροχος ορίζοντας από όποιο σημείο και αν σταθείς.

Αυτή είναι η Κρήτη, το νησί μέσα σου!

«Άνοιξε την καρδιά σου

Και άκουσε το κάλεσμα του

«να ξέραμε αφεντικό τι λένε οι πέτρες, τα λουλούδια, η βροχή, μπορεί να φωνάζουν, να μας φωνάζουν και εμείς να μην ακούμε»

Την ευτυχία την φτιάχνεις εσύ

Σε κάθε βλέμμα, σε κάθε αναπνοή

Σε κάθε βήμα

Ήχος, οσμή, αφή, γεύση, όραση

Όλες στην υπηρεσία της ψυχής

Οι αισθήσεις συγκλονισμένες

Πέρασα τα περβόλια και έκανα ένα γύρο, γιαλό- γιαλό

Γνωρίστηκα πεταχτά με το νερό

Το χώμα, τον αγέρα του τόπου

Μάζεψα μυριστικά αγριόχορτα

Και οι παλάμες μου, μύρισαν θρούμπα

Φασκόμηλο και φλισκούνι»

Η χειμερινή εκδοχή της Κρήτης, είναι εξίσου συγκλονιστική με την καλοκαιρινή της ακρογιαλιάς, της βεγγέρας, του πανηγυριού, της παρέας, της φιλοξενίας.

«Ξένος είναι ακόμα στην Κρήτη, ο άγνωστος Θεός

Και όλες μπροστά του οι πόρτες και οι καρδιές ανοίγουν»

Ας ανακαλύψουμε το νησί μας, ακόμη και εμείς που ζούμε σε αυτό 365 μέρες το χρόνο.

Αυτές τις ομορφιές τις έχουμε δίπλα μας. Ας τις καθοδηγήσουμε να μπουν και στην ψυχή μας.

Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, έχει μια ματιά για το νησί μας, που αφήνει να αποκαλυφθεί η αγάπη του, ή μάλλον καλύτερα ο έρωτας του, για τον τόπο.

Ακολούθησε τα χνάρια του παππού μας, του Νίκου Καζαντζάκη, και μετουσίωσε τα λόγια του Κρητικού σε εικόνες. Εικόνες για την ψυχή μας την ίδια.

Σχεδόν αναπόφευκτα συναντήθηκε με τον Καζαντζάκη, στη διαδρομή αυτή, αφού σε αυτή την περίοδο τον βρίσκουμε να μελετά τον Καζαντζάκη με αφορμή την ταινία που ετοιμάζει με τίτλο «Ξανασταυρώνεται».

Η περιπλάνηση στη χειμερινή Κρήτη αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. «Ένα ταξίδι σ’ ένα τόπο ευλογημένο». Ένα τόπο με ξεχωριστή φύση, μοναδική ιστορία, σπουδαία αρχιτεκτονική. Μια εμπειρία ζωής που αξίζει ν’ αποτολμήσει κάθε επίδοξος ταξιδευτής που αναζητά αυθεντικά στοιχεία που τροφοδοτούν την έμπνευση και τη δημιουργικότητα.

Το νέο διαφημιστικό βίντεο της Περιφέρειας Κρήτης είναι μια αφορμή, μια αφετηρία, μια προτροπή για τον σύγχρονο άνθρωπο που αναζητά γνήσιες, ανόθευτες εμπειρίες ζωής. Για να αγγίξει, να ψηλαφήσει και να βιώσει τα ορεινά χωριά της Κρήτης, να ξεναγηθεί στις μοναδικές γεύσεις της κρητικής κουζίνας, ν’ ανακαλύψει τα μυστικά μονοπάτια της κρητικής γης… Για τους κρητικούς ο τουρισμός δεν είναι μόνο σημαντική πηγή εσόδων, αλλά και κομμάτι της ζωής, του πολιτισμού και γνήσια έκφραση κοινωνικότητας, που αποτυπώνεται στη φιλοξενία του επισκέπτη.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, αυτές οι αρχές τροφοδοτούν τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του τουρισμού. Στη λογική αυτή προωθείται η προβολή του νησιού μας, ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού και η καθιέρωσή του ως ένα νησί που φιλοξενεί μέσα του μια ήπειρο που αξίζει να ανακαλύψεις και τη χειμερινή περίοδο. Το βίντεο προβολής έχει τρεις εκδοχές διαφορετικής χρονικής διάρκειας (δύο λεπτών, ενός λεπτού και τριάντα δευτερολέπτων) για χρήση και αξιοποίηση στις απαιτήσεις των παραδοσιακών και σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης. Μας ξεναγεί με μοναδικό τρόπο στη χειμερινή Κρήτη κι όπως αναφέρει ο αφηγητής, μας καλεί σε «…μια περιπλάνηση στην χειμερινή Κρήτη της έμπνευσης, της δημιουργίας, της πνευματικότητας… Πανδαισία αισθήσεων και συναισθημάτων».

 

 

Σχόλια