Στα Νέα Αλάτσατα έφτιαξαν και φέτος τον παραδοσιακό τραχανά

Πολιτισμός
Στα Νέα Αλάτσατα έφτιαξαν και φέτος τον παραδοσιακό τραχανά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ιδιαίτερη μέρα για τις γυναίκες του συλλόγου, μια μέρα με ένα μικρασιάτικο έθιμο...

Λίγες μέρες μετά την ετήσια εκδήλωσή του στο Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ηρακλείου, στην αγαπημένη πια πλατεία των Νέων Αλατσάτων (λίγο μετά τον Άγιο Ιωάννη), με τις γυναίκες του συλλόγου σε πρωταγωνιστικό ρόλο, έφτιαξε τον πατροπαράδοτο, μικρασιάτικο τραχανά. Τραχανάς που στη συνέχεια απλώθηκε και θα είναι έτοιμος για μαγείρεμα αλλά και προς πώληση για όσους το επιθυμούν στις 20 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, οπότε και οι Αλατσατιανοί γλεντάνε για την μεγάλη τους γιορτή. Για την Παναγία που βοήθησε τους πρόγονούς τους να έρθουν από τα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές της «μητέρας Ελλάδας».

Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία που είχε τη δική του, ξεχωριστή θέση στο μικρασιάτικο τραπέζι. Με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά, έχει αναθρέψει γενιές συμπατριωτών μας. Στην πορεία εκτοπίστηκε από το τραπέζι πολλών νοικοκυριών, αλλά όχι και των μικρασιατικών. Τα τελευταία χρόνια επιστρέφει γενικότερα δυναμικά, καθώς αποδεικνύεται ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμος.

Περιέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φώσφορο προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση, ενώ η καροτενοειδής λουτεΐνη που περιέχει βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος, των ματιών και της καρδιάς.

Ο  Σύλλογος Αλατσατιανών Ηρακλείου με μέλη κυρίως από τα Νέα Αλάτσατα και τη γειτονική Φορτέτσα (αλλά και άλλα προσφυγικά προάστια της πόλης) έχει μεγάλη ιστορία, δράση και μέλη με πολύ κέφι. Οι Αλατσατιανοί φημίζονταν για τα γλέντια τους ενώ στη Μικρασία, και στα Αλάτσατα (εκεί κοντά στα Βουρλά) καμάρωναν για το επίνειό τους, την Αγριλιά. Ακόμα και σήμερα, η περιοχή είναι από τις ομορφότερες, κάτι που παραδέχονται και οι Τούρκοι…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News