Στα Χανιά παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Νίκου Ψιλάκη

Πολιτισμός
Στα Χανιά παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Νίκου Ψιλάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιβλίο
Σάββατο,19 Ιαν 2019, 19:00
Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Στα Χανιά, την πόλη που μέσα σε λίγες ώρες είδε μιαν ολόκληρη περιοχή της να αφανίζεται την άνοιξη του 1944, θα παρουσιαστεί το καινούργιο ιστορικό μυθιστόρημα του Νίκου Ψιλάκη “Κι οι θάλασσες σωπαίνουν”.

Την εκδήλωση, που θα γίνει αύριο Σάββατο στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 70), οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, τη Λέσχη Φιλαναγνωσίας “Ταξιδευτές στο φως”, τις εκδόσεις “Καρμάνωρ” και το βιβλιοπωλείο Πετράκη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Μανόλης Μανούσακας, ιστορικός ερευνητής-οπτικός, Βαρβάρα Περράκη, φιλόλογος, πρόεδρος του Συλλόγου Φιλολόγων Χανίων, και Στέλλα Καλυτεράκη, δικηγόρος. Θα συντονίσει ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Σύντομες παρεμβάσεις για το έργο του συγγραφέα θα κάνουν οι Σταμάτης Αποστολάκης, δάσκαλος-λαογράφος, και Βαγγέλης Κακατσάκης, δάσκαλος-ποιητής.

Στο επίκεντρο του μυθιστορήματος βρίσκεται ένα από τα πιο σκοτεινά περιστατικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η βύθιση του πλοίου “Ταναΐς”, τη νύχτα της 8ης προς την 9η Ιουνίου 1944. Στ' αμπάρια του ήταν κλεισμένοι πάνω από 100 Κρήτες πατριώτες, 120 περίπου Ιταλοί αντιφασίστες και ολόκληρη η εβραϊκή κοινότητα της Κρήτης.

Τα Χανιά πλήρωσαν πολύ ακριβά την απόφαση των ναζιστικών Αρχών να φορτώσουν σ' ένα “τραυματισμένο” καράβι τούς ομήρους, σε μιαν εποχή που οι ελληνικές θάλασσες είχαν μετατραπεί σ' ένα απέραντο πεδίο μάχης, με σμήνη βομβαρδιστικών να σαρώνουν τον ουρανό και πλήθος υποβρυχίων να τορπιλίζουν ό,τι τους κινούσε την υποψία. Εκτός από τους 300 περίπου Ελληνοεβραίους κάθε ηλικίας που μέχρι την εξόντωσή τους κατοικούσαν στην πόλη, στ' αμπάρια του μοιραίου σκάφους βρίσκονταν κλειδωμένοι 24 κάτοικοι του οικισμού Κάμποι Κυδωνίας και άλλοι αντιστασιακοί από τα Χανιά και τα χωριά του νομού.

«Τώρα και δεκαετίες είχα στα χέρια μου προσωπικές αφηγήσεις ανθρώπων που σχετίστηκαν με την ιστορία», λέει ο Νίκος Ψιλάκης. «Αποφάσισα τώρα, ύστερα από πολλή σκέψη, να γράψω τούτο το ιστορικό μυθιστόρημα, για ν' αναπαραστήσω ένα πολύ σοβαρό ιστορικό γεγονός που δεν είχε επαρκώς ενσωματωθεί στη συλλογική μνήμη. Τις αφηγήσεις συμπλήρωσε η έρευνα των αρχειακών πηγών, τα τεκμήρια που ξεκαθαρίζουν το τοπίο και ξεδιαλύνουν τον μύθο. Δεν πρόκειται για μια απλή λογοτεχνική αφήγηση της ιστορίας, αλλά για ένα σκηνικό που έχει στηθεί συνταιριάζοντας το πραγματικό γεγονός με τα επινοημένα πρόσωπα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News