Πέθανε ο σπουδαίος Ισραηλινός συγγραφέας ΄Αμος Οζ

Πολιτισμός
Πέθανε ο σπουδαίος Ισραηλινός συγγραφέας ΄Αμος Οζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είχε βραβευτεί και ήταν επανειλημμένα υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Θλίψη για το χαμό του γνωστού Ισραηλινού συγγραφέα Άμο Όζ που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Το 1998 έλαβε το βραβείο Ισραήλ για την λογοτεχνία ενώ επανειλημμένα ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η ζωή του συγγραφέα

Ο Άμος Οζ, το αληθινό όνομα του οποίου ήτανι Άμος Κλάουσνερ, γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939 στη συνοικία Κέρεμ Αβραάμ. Οι γονείς του ήταν μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη. Όταν ο Άμος Οζ ήταν 12 χρονών, η μητέρα του αυτοκτόνησε και το γεγονός αυτό σημάδεψε τη ζωή του. Τρία χρόνια αργότερα έφυγε από το σπίτι του και πήγε να ζήσει στο Κιμπούτς Χούλντα. Τότε άλλαξε το επίθετό του σε Οζ, που στα εβραϊκά σημαίνει δύναμη.

Σπούδασε φιλοσοφία και εβραϊκή λογοτεχνία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.

Ο  Άμος Οζ ήταν για χρόνια υποστηρικτής του εργατικού κόμματος και στενός φίλος του Σιμόν Πέρες ενώ αργότερα, κατά τη δεκαετία του '90 στράφηκε στο αριστερό κόμμα Meretz. Στις εκλογές για την Κνεσσέτ το 2003, εμφανίστηκε στην τηλεόραση και κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα Meretz.

Ο Άμος Οζ ήταν ένας από τους πρώτους Ισραηλινούς που υποστήριξε τη δημιουργία δύο κρατών στην Παλαιστίνη: ενός εβραϊκού και ενός παλαιστινιακού, ως την μόνη λύση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη. Το 1978 συμμετέχει στην ίδρυση της οργάνωσης «Ειρήνη τώρα». Σε αντίθεση όμως με άλλα μέλη του φιλειρηνικού κινήματος στο Ισραήλ, δεν ήταν αντίθετος με την κατασκευή του Τείχους στη Δυτική Οχθη που άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του '90, έχει όμως εκφράσει την αντίθεσή του στην πολιτική του εποικισμού της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. 

Τον Ιούλιο του 2006 ο Άμος Οζ υποστήριξε την εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο για την αντιμετώπιση των μελών της Χεζμπολάχ.

Αργότερα όμως ο Οζ, άλλαξε γνώμη και στάση απέναντι στον πόλεμο στο Λίβανο.

Η πρώτη του συλλογή από ιστορίες (Where the Jackals Howl) δημοσιεύθηκε το 1965, ενώ τον επόμενο χρόνο δημοσιεύθηκε το πρώτο του διήγημα (Elsewhere, Perhaps). Μέχρι σήμερα, ο Άμος Οζ έχει γράψει 18 βιβλία στα εβραϊκά  και γύρω στα 450 άρθρα και δοκίμια. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 30 γλώσσες.

Το 1998, του απονεμήθηκε το βραβείο Ισραήλ για την λογοτεχνία, το 2005 το βραβείο Γκέτε, το οποίο στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες όπως ο Σίγκμουτ Φρόιντ και ο Τόμας Μαν, το 2007, το βραβείο Prince of Asturias Award of Letters και το 2008 το βραβείο Χάινριχ Χάινε. Επανειλημμένα ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News