Πολιτισμός

Γιάννης Σμαραγδής: «Η διπρόσωπη φατρία του ελληνικού κινηματογράφου, λυσσωδώς πολέμησε τον “Καζαντζάκη”»

Για τα επικριτικά σχόλια στην τελευταία του ταινία «Καζαντζάκης» μίλησε ο Γιάννης Σμαραγδής

Δριμεία κριτική προς όλους όσοι σχολιάζουν επικριτικά την ταινία του «Καζαντζάκης» άσκησε ο γνωστός σκηνοθέτης, Γιάννης Σμαραγδής.

Ο Γιάννης Σμαραγδής παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News», με αφορμή την προβολή της ταινίας «Καζαντζάκης» στην αίθουσα εκδηλώσεων της UNESCO στο Παρίσι στις 17 Σεπτεμβρίου.

«Αισθανόσουν παρούσα την αύρα του Καζαντζάκη»

Δεδομένου πως ο Νίκος Καζαντζάκης είχε εργαστεί για ένα διάστημα στην UNESCO στο Παρίσι ως λογοτεχνικός σύμβουλος, τα συναισθήματα του Γιάννη Σμαραγδή ήταν πολύ έντονα. «Αισθανόσουν πως η αύρα του ήταν παρούσα. Έμοιαζε σαν να έβαλε το χεράκι του, την ευλογία του, ο συγγραφέας από τον υπερουράνιο τόπο που βρίσκεται, για να αγγίξει η ταινία τις ψυχές των θεατών που παραβρέθηκαν. Αλλιώς πώς εξηγείται αυτή η μυσταγωγική σιγή καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής και στο τέλος όλοι να χειροκροτούν βαθιά συγκινημένοι;».

«Θα σας μεταφέρω τα λόγια της Μαρίνας Καλογήρου, που υποδύεται στην ταινία την Ελένη Καζαντζάκη και έζησε τη στιγμή: “Το κοινό δεν σταματούσε να χειροκροτεί. Υπάρχει κάτι που άγγιξε πολύ βαθιά αυτούς τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο’’», ανάφερε ο Γιάννης Σμαραγδής.

«Ειλικρινά τους λυπάμαι»

Χαρακτηριστικό της επιτυχίας της ταινίας «Καζαντζάκης» αποτελεί τοι γεγονός ότι η ταινία απέσπασε τέσσερα βραβεία σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Αμερικής, στο Φεστιβάλ του Χιούστον.

Κι όμως, ενώ στο εξωτερικό οι κριτικές για τον «Καζαντζάκη» του Σμαραγδή είναι διθυραμβικές, στην Ελλάδα η ταινία έχει - κατά καιρούς - λάβει αρνητικά σχόλια.

Αναφερόμενος σε αυτά, ο Γιάννης Σμαραγδής σχολιάζει χαρακτηριστικά:

«Αυτό δεν είναι μια επιβεβαίωση πως μια ταινία αγάπης έχει πάντα λόγο να υπάρχει; Και ότι το μέσα σώμα της δεν λερώνεται από κανέναν; Πολύ, δε, περισσότερο από τους τζάμπα μάγκες. Γιατί τα αγαθά έργα είναι αυτοπροστατευόμενα κι αυτοί δεν το ξέρουν. Τι να πω γι’ αυτούς που έγραψαν αυτές τις κατευθυνόμενες ασχήμιες, τις συκοφαντίες θα έλεγα, ευθυγραμμισμένες δυστυχώς με τις επιταγές της διπρόσωπης φατρίας του ελληνικού κινηματογράφου, που λυσσωδώς πολέμησε την ταινία, στήνοντας δόκανα - οι αθεόφοβοι για να μη γυριστεί καν; Έχω κρατήσει ημερολόγιο για όλα αυτά. Ειλικρινά τους λυπάμαι, κυρίως γιατί δεν αφέθηκαν να συνομιλήσουν με την αθωότητα της ταινίας - όπως οι κανονικοί άνθρωποι που την αγάπησαν και επιπλέον τους λυπάμαι για το κακό που έπραξαν, όπως ορίζεται από νόμους συμπαντικούς και όχι ανθρώπινους. Το κακό θα επιστρέψει στους ίδιους και μάλιστα με τόκο! Είναι δικαίωση τόσο για τους 300.000 θεατές που είδαν τον χειμώνα την ταινία, όσο και για τους συντελεστές, τους χρηματοδότες και τους χορηγούς της ταινίας που λοιδορήθηκαν γιατί βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί».

Ενώ, στην ερώτηση τι πιστεύει ότι θα έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης αν έβλεπε την ταινία, ο Γιάννης Σμαραγδής απάντησε συγκινημένος: «Δεν ξέρω τι θα μου έλεγε ο συμπατριώτης μου συγγραφέας, ξέρω όμως τι έγραψε δημόσια ο στενότερος άνθρωπος του Καζαντζάκη στονπλανήτη, που είναι η Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος των έργων του συγγραφέα και διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη. “Αυτή η ταινία, σε όποιον την παρακολουθήσει με καθαρή ματιά, θα του μιλήσει για φως και αγάπη. Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακάλυψε την είσοδο του Λαβύρινθου στην καρδιά του Νίκου Καζαντζάκη και φώτισε την ιστορία αγάπης που στήριζε το «σαρανταπληγιασμένο σώμα του» στον δύσβατο ανήφορο της ζωής του.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε: Μια από τις πιο μεγάλες χαρές που μπορεί ν’ αξιωθεί ο άνθρωπος στον κόσμο τούτο είναι να ’ναι άνοιξη, να φυσάει αλαφρό αεράκι και ν’ αρμενίζεις στο Αιγαίο· δεν μπόρεσα ποτέ να φανταστώ πώς γίνεται να ’ναι αλλιώς ο Παράδεισος. Τι ’ναι ο κόρφος του Παράδεισου μπροστά στην ελληνική τούτη, καμωμένη από νερό, πέτρα και δροσερό μελτέμι αιωνιότητα; Αυτό τον παράδεισο μετέφερε, στην απόλυτη φωτεινότητά του, ο Γιάννης Σμαραγδής με αυτή την ταινία”».

Μάλιστα, αναφερόμενος στη νέα του ταινία, η οποία θα αφορά στον πρώτο Κυβερνήτη της χώρας, τον Ιωάννη Καποδίστρια, Γιάννης Σμαραγδής σχολιάζει, με το δικό του χιούμορ, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την πικρία του: «Ετοιμάζω μια ταινία για τον Καποδίστρια, τον μεγαλύτερο Έλληνα πολιτικό, που, αν δεν τον είχαν σκοτώσει ελληνικά χέρια και μάλιστα κατ’ εντολή, η χώρα μας δεν θα έφτανε ποτέ στην κατάσταση που είναι σήμερα. Σκέφτομαι πως, “μπαίνοντας στα παπούτσια” του Καζαντζάκη, έζησα στην Ελλάδα μέρος της άγριας απαξίωσης του ίδιου του Καζαντζάκη, τώρα που θα “φορέσω” τα υποδήματα του Καποδίστρια τι θα πρέπει άραγε να περιμένω να μου συμβεί;».

Σχόλια