Ταξίδι στη σύγχρονη τέχνη με το Monitor Fest

Πολιτισμός
Ταξίδι στη σύγχρονη τέχνη με το Monitor Fest

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Monitor Fest επιστρέφει στην Κρήτη με μοναδικές παραστάσεις και εκθέσεις στο κτήριο “Αθηνά”

Το Monitor Fest επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην Κρήτη, με στόχο την ανάδειξη σύγχρονων μορφών τέχνης μέσω ενός διαλόγου μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας, τεχνών και καλλιτεχνών, εντοπιότητας και εξωστρέφειας, ευελπιστώντας να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης νέων ανθρώπων ανεξαρτήτου ηλικίας.

Παράλληλα, συνάπτοντας συνεργασίες με καλλιτεχνικούς φορείς πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας, φιλοδοξεί να ανεβάσει τον πήχη των καλλιτεχνικών δρώμενων στον τόπο μας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας πολιτιστικής “επανάστασης”, καθοριστικής για την ενδυνάμωση και βελτίωση της κοινωνίας μας.

Τα αποτελέσματά του και η θετικότατη απόκριση του κοινού και των καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο στα προηγούμενα καλέσματά του ώθησαν τους διοργανωτές στην ανανέωση του ραντεβού για τον φετινό Οκτώβριο.

Το φεστιβάλ φέτος θα πραγματοποιηθεί από μεθαύριο Παρασκευή 12 έως τις 18 Οκτωβρίου, κυρίως στους χώρους του πρώην εργοστασίου “Αθηνά”, το οποίο στις αρχές του 20ού αιώνα λειτούργησε ως χώρος παραγωγής της “Σαπουνοποιίας Αλεπουδέλη”, της οικογένειας του γεννημένου στο Ηράκλειο μεγάλου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, μέρος του οποίου ανακαινίστηκε πρόσφατα και αποτελεί τον κεντρικό επιβατικό σταθμό των ΚΤΕΛ στο Ηράκλειο. Ορμώμενοι από αυτό το στοιχείο, το φεστιβάλ κινείται στους εξής, κατά κύριο λόγο, άξονες:

- “Ποίηση & Ταξίδι”: Το φεστιβάλ για το 2018 θέλει να φιλοξενήσει έργα που θα αναφέρονται στην ποίηση σε συνάρτηση με το ταξίδι, δίνοντας την ελευθερία στους καλλιτέχνες να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους πάνω στο θέμα, χρησιμοποιώντας όποιον τρόπο και μορφή τέχνης επιθυμούν, καθώς επίσης σε σύγχρονα έργα που θα αναφέρονται, πιο συγκεκριμένα, στον Οδυσσέα Ελύτη, λόγω και της συνάφειας με τον χώρο της εκδήλωσης.

- Παραστατικές τέχνες: Σύγχρονος χορός, θέατρο, μουσική, περφόρμανς ,που κινούνται στον άξονα “Παράδοση και νεωτερικότητα”. Στηριζόμενοι στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας ή και άλλων χωρών, θα φιλοξενηθούν έργα ή παραστάσεις που θα συνδυάζουν, σαν γέφυρες, το παρελθόν με το μέλλον, την παράδοση με τον σύγχρονο κόσμο.

- Καλλιτεχνικά εργαστήρια: Για το 2018 το φεστιβάλ εγκαινιάζει μια νέα ενότητα - αυτή των καλλιτεχνικών εργαστηρίων, με στόχο ιδανικά τη δημιουργία νέων, αυθεντικών καλλιτεχνικών τάσεων, πραγματοποιώντας μια “σύζευξη” διαφορετικών τεχνών, πιθανόν μέσω του πειραματισμού, όσο φαινομενικά “ξένες” κι αν φαντάζουν.

Το πρόγραμμα

Μερικές από τις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Monitor Fest είναι:

* “Το Σπήλαιο”: Η πρεμιέρα του φεστιβάλ θα γίνει αυτή μεθαύριο Παρασκευή 12 Οκτωβρίου με μια καταιγιστική-εικαστική μουσική παράσταση, που εμπνέεται από το αλληγορικό “Σπήλαιο” του Πλάτωνα. Το δραματικό αποκορύφωμα της διαχρονικής σχέσης της αλήθειας και της γνώσης με την παραμόρφωση και απόκρυψή τους στον χαοτικό σύγχρονο κόσμο των ψεύτικων ειδήσεων και της ψεύτικης ζωής του διαδικτύου. Η καινοτόμος και ανατρεπτική ομάδα ODC (α’ βραβείο στο ΒΕ Festival 2017 της Βρετανίας), που ιδρύθηκε και διευθύνεται από την Έλλη Παπακωνσταντίνου, μετά από μια θριαμβευτική ευρωπαϊκή περιοδεία φέρνει στο σήμερα το κλασικό κείμενο της πλατωνικής αλληγορίας. Τραγουδιστές, εικαστικοί και performers, που ανάμεσά τους είναι και το ιστορικό στέλεχος των “Tuxedomoon” Blaine L. Reininger, συμπράττουν σε μια σύγχρονη όπερα - περφόρμανς με κυβερνο-πανκ αισθητική. Η παράσταση θα ανέβει μεθαύριο Παρασκευή, στις 10 το βράδυ, και το Σάββατο, στις 9:30 το βράδυ, στην αίθουσα “Φουγάρο”. Η τιμή των εισιτηρίων είναι 12-14 ευρώ (προπώληση: viva.gr, βιβλιοπωλείο “Λέξις”).

* “Ο πατέρας του Άμλετ”: “Ο πατέρας του Άμλετ” είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου. Είναι η αναμέτρηση με τον θάνατο, με αυτά που έγιναν, ο απολογισμός μιας ζωής. Ο Μάνος Ελευθερίου και ο Θοδωρής Γκόνης επιχειρούν να μπουν στο μυαλό και την ψυχή ενός μεγάλου δραματικού ήρωα λίγο πριν το τέλος του. Εργαλείο τους; Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος γίνεται η φωνή του επιβλητικού και μελαγχολικού πατέρα του Άμλετ και μας μεταφέρει στον κόσμο του, για να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς. Η παράσταση θα ανέβει την Κυριακή 13 και τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στις 9:15 το βράδυ, στην αίθουσα “Φουγάρο”. Η είσοδος είναι 10-13 ευρώ (προπώληση: viva.gr, βιβλιοπωλείο “Λέξις”).

* “Βορεάδες”: Οι “Βορεάδες”, χορευτές της παράστασης, συναντιούνται τον καιρό της σύγχρονης Βαβέλ, τον καιρό που όλοι μιλούν για το τέλος της ιστορίας, για το τέλος κάθε βεβαιότητας. Συναντιούνται για να κοινωνήσουν μια νέα γλώσσα που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει το μέλλον. Χαρτογραφούν μια αέναη προσπάθεια συνύπαρξης, αλλά και νέους τρόπους συνεννόησης. Η ομάδα πραγματοποίησε με επιτυχία τέσσερις παραστάσεις στην Αθήνα (sold out), στο θέατρο “Πόρτα” (Μάιος 2018), ενώ ακολούθησαν δύο πολύ επιτυχημένες παραστάσεις σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών (Ιούνιος 2018).

Τη χορογραφία-έρευνα έχει κάνει η Πωλίνα Κρεμαστά και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Μπάμπη Παπαδόπουλου. Χορευτές είναι οι Γιώργος Αμέντας, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Θένια Αντωνιάδου, Ελένη Βλάχου, Αγγελική Δαλαγγέλη, Ραλλού Καρέλλα, Ναταλία Μπάκα, Γιάννης Σταυρόπουλος και Στέλλα Τριπολιτάκη. Η παράσταση θα ανέβει στις 19 και 20 Οκτωβρίου, στις 9:15 το βράδυ, στην αίθουσα “Φουγάρο”. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10-12 ευρώ (προπώληση: viva.gr, βιβλιοπωλείο “Λέξις”).

* Συναυλία Λένας Πλάτωνος: Μαζί της θα είναι η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Γιάννης Παλαμίδας. Από τις μέρες του εμβληματικού “Σαμποτάζ”, που σηματοδότησε την αρχή του ηλεκτρονικού ήχου στην Ελλάδα, μέχρι την ενθουσιώδη ανακάλυψή της από μια νέα γενιά μουσικών εντός και εκτός συνόρων, η καριέρα της Λένας Πλάτωνος, τόσο un-derground όσο και mainstream, είναι η ζωντανή ιστορία της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής. Πειραματίστηκε, χρίστηκε διάδοχος του Μάνου Χατζιδάκι από τον ίδιο τον Μάνο Χατζιδάκη, μελοποίησε Καβάφη, Καρυωτάκη και Έμιλυ Ντίκινσον. Δίσκοι της επανακυκλοφόρησαν στην Αμερική, αποθεώθηκαν από τον διεθνή Τύπο και έγιναν ανάρπαστοι. Τον Δεκέμβριο του 2017, στην ασφυκτικά γεμάτη κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, έγινε η πρεμιέρα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της. Η παράσταση θα ανέβει την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, στις 9:30 το βράδυ, στην αίθουσα “Φουγάρο”. Η είσοδος είναι 12-15 ευρώ (προπώληση: viva.gr, βιβλιοπωλείο “Λέξις”).

* Grooverider (πάρτι κλεισίματος φεστιβάλ): Ο Grooverider θεωρείται θρύλος της σύγχρονης μουσικής. Ήταν από τους πρώτους Βρετανούς djs που έπαιξαν house μουσική και έπειτα την ανάμειξαν με άλλα είδη και ήχους για να δημιουργηθεί σταδιακά η Drum and Bass, ενώ δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι η δημιουργία διαφόρων νέων ειδών ηλεκτρονικής μουσικής οφείλεται σε αυτόν. Πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στους 25 κορυφαίους dJs/παραγωγούς ηλεκτρονικής μουσικής όλων των εποχών από το διεθνές περιοδικό “Mixmag”, και έχει τιμηθεί πολλές φορές, όπως με το βραβείο “Best of British” του dj Mag για την εξαιρετική συνεισφορά του στην εξέλιξη της μουσικής.

Το πάρτι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, στις 9:30 το βράδυ, στην αίθουσα “Φουγάρο”. Η τιμή των εισιτηρίων είναι 10-13 ευρώ (προπώληση: viva.gr, βιβλιοπωλείο “Λέξις”).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News