Πολιτισμός

Ομιλία

Διάλεξη της κορυφαίας καθηγήτριας Joyce Goggin

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018, 8:30 μμ, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

«Το φύλο του σφουγγαριού: είδη πολυτελείας, εμπόριο και το γυναικείο σώμα»

Διάλεξη της Joyce Goggin, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, με θέμα «Το φύλο του σφουγγαριού: είδη πολυτελείας, εμπόριο και το γυναικείο σώμα» θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.

Η διάλεξη πραγματοποιείται την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130) θα γίνει η διάλεξη της δρ. Joyce Goggin με τίτλο «Το φύλο του σφουγγαριού: πολυτέλεια, εμπόριο και το γυναικείο σώμα».

Η κ. Goggin είναι καθηγήτρια λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σχετικά με την απεικόνιση της οικονομικής ζωής στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα παιχνίδια των υπολογιστών. Η διάλεξή της θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα.

Στη διάλεξή της η δρ Goggin θα αναφερθεί στην οικονομία και την αγορά των σφουγγαριών στο παρελθόν, στην πολιτισμική ιστορία του σφουγγαριού και στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες θεωρήθηκαν οι βασικοί καταναλωτές ειδών πολυτελείας από την πρώιμη νεότερη περίοδο κ.ε.

Θα παρουσιάσει παραδείγματα αναπαράστασης των γυναικών με σφουγγάρια ήδη από την αρχαία Ελλάδα. Θα εμβαθύνει στη ζήτηση σφουγγαριών στη βόρεια Ευρώπη από τον 17ο αιώνα κ.ε. για την περιποίηση του σώματος, συνεξετάζοντας τις αντιλήψεις που αναπτύχθηκαν περί της σχέσης γυναικών, ματαιοδοξίας και απληστίας.

Θα αναφερθεί, επίσης, στην εμφάνιση τον 19ο αιώνα πρακτικών που συνέδεαν το σφουγγάρι με την αντισύλληψη –όπως και στην ιστορία της παρομοίωσης των γυναικείων γεννητικών οργάνων με το σφουγγάρι.

Τέλος, θα διερευνήσει πώς τέτοιες αντιλήψεις εμφανίζονται σε σύγχρονα οικονομικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα, από σφουγγάρια για γυναικολογική και αντισυλληπτική χρήση μέχρι ένα επεισόδιο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Seinfeld».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια